home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Polen stedentrip: reizen met de trein

Reizen met de trein naar Polen? Een stedentrip met de trein langs meerdere Pools steden? Misschien ligt het niet voor de hand, maar een vakantie met de trein is een unieke ervaring. Met de trein kun je op heel veel mooie plekken in Polen komen.

In deze blog deel ik mijn tips voor reizen met de trein naar Polen én de leukste treinbestemmingen voor een stedentrip. Sta je te popelen om te vertrekken? Lees dan snel verder voor handige apps om een voordelige treinreis te plannen.

trein naar polen
Polen met de trein

Met de trein naar Polen

Vijftien jaar geleden - ik word oud - reisde ik vanuit Vietnam met de trein naar Rusland en Nederland. Onderweg moest ik overstappen in Warsaw, mijn eerste kennismaking met Polen. Dat was midden in de nacht, ik herinner me weinig van de hoofdstad van Polen.

Internationale nachttreinen zijn erg comfortabel. Je deelt een coupé met twee tot vier personen en je hebt allemaal een eigen bed. Ik vind de NightJet een fijne manier van reizen. 

op vakantie met de trein
Op vakantie met de trein

Op dit moment gaan er vanuit Nederland geen directe treinen naar Polen. Laat je daardoor niet weerhouden een treinreis naar Polen te plannen. Er is een goede treinverbinding van Amsterdam naar Berlijn, vanaf Berlijn gaan er frequent treinen naar Warschau, Wroclaw en Krakau.

Tickets voor de trein naar Polen beginnen bij 40 euro. Wil je goedkoop reizen met de trein? Boek dan zo vroeg mogelijk je treintickets naar Polen via NS-internationaal.

De trein Amsterdam - Warschau doet er 12 à 13 uur over (met een overstap in Berlijn).

trein naar krakau
De trein naar Krakau

Hoe reis je met de trein in Polen?

Treinkaartjes in Polen koop je eenvoudig op het station of online. Voor veel treinen geldt een zitplaatstreservering, je kunt hierbij kiezen voor een bepaalde wagen, voor een tafeltje of juist een zitplek zonder tafel.

Tijdens mijn rondreis door Polen met de trein reis ik met extra bagage. Dit kun je vermelden bij het boeken, dan wordt daar rekening mee gehouden. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

intercity in polen
Intercity in Polen

Faciliteiten in de trein

De meeste treinen in Polen hebben gratis WiFi én stroom onder de stoel. Vooral dat laatste is een zegen. Daarnaast is er een restauratiewagen, zijn er wagons met extra ruimte voor bagage en zijn er de nodige toiletten. In sommige treinen is een railtender aanwezig en zijn er gratis flesjes water te krijgen.

Met korting met de trein

In Polen kan iedereen voordelig reizen met de trein. Extra kortingen maken treinen in Polen nóg aantrekkelijker. Zo krijgen ouderen 30% korting, geldt er korting voor studenten en reizen kinderen tot zeven zelfs gratis.

landschap polen trein
Landschappen vanuit de trein

Reizen met de trein met kind

Jonge kinderen reizen gratis met de trein, maar je moet wel kaartje voor hen reserveren (met zitplaatsreservering voor langere trajecten).

In sommige treinen is er een speciale wagon voor kinderen tot zes jaar en hun begeleider, het lukte mij niet om hier een zitplaats te reserveren. Dat was niet echt een probleem, de peuter heeft zich voorbeeldig gedragen!

station warschau polen
Station Warschau Centraal

Op het station

Let op: als je de vertrektijd van een trein in Polen opzoekt, zie je daar een perron en een ‘track’ staan. Het perron is vergelijkbaar met de sporen in Nederland, de trein naar Krakau vertrekt bijvoorbeeld van spoor 2. (Dit nummer moet je dus volgen als je de roltrap op stapt.) De track/sectie geeft aan waar op het perron de trein stopt. Track 7 is een plek op perron 2.

Last but not least: de route van mijn treinreis door Polen

Mijn eerste kennismaking met treinen in Polen was vluchtig. Omdat ik enorm kan genieten van reizen met de trein, ligt een tweede treinreis door Polen voor de hand. Zo gezegd, zo gedaan.

In een jaar met reisbeperkingen en mondkapjes neem ik niet de trein van Utrecht naar Warsaw (of een andere leuke stad in Polen). In plaats daarvan vlieg ik met WizzAir naar Gdansk, de start van mijn rondreis met de trein door Polen. In anderhalve week bezoek ik verschillende steden, ik combineer als het ware drie stedentrips met de trein.

treinreis polen
Treinreis door Polen

Vanuit Gdansk (Gdansk Glowny) neem ik de trein naar Warschau Centraal (Warszawa Centralna). Onderweg zie ik het kasteel van Malbork, weilanden en Poolse stadjes aan me voorbij glijden. Wat is Polen toch mooi in de herfst!

Warschau is een stad met een rauw randje. Ik geniet van street art en communistische architectuur. Daarnaast maak ik een stadswandeling door Warschau, door de hippe wijk Praga.

Na mijn Warschau stedentrip reis ik met de trein verder naar Lublin in het oosten van Polen. Helaas gaat er maar één directe trein per dag van Warschau Centraal naar Lublin (dat is de trein naar Lyiv, Oekraïne), ik moet overstappen in Warschau Oost (Warszawa Wschodnia).

Lublin is een leuke middeleeuwse stad in het oosten van Polen. Vanuit Lublin vlieg ik terug naar Eindhoven.

Heb je tijd over? Bezoek dan zeker ook Krakau tijdens je treinvakantie in Polen.

polen trein station lubin
Station Lublin, eindbestemming van mijn treinreis door Polen

Handige websites en apps voor het openbaar vervoer in Polen

stedentrip polen met de trein
Stedentrip Polen met de trein

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry