home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Achter de schermen #33

Hallo herfst! Wat zijn je kleuren wonderschoon. Hallo herfstbladeren en paddenstoelen.

In deze blog vertel ik je wat mij bezig heeft gehouden in september en oktober 2021.

Weer naar school

Het nieuwe schooljaar is in volle gang. Het bevalt goed: onderwijs in de klas is fijner van online. Maar net als half Nederland moet ik óók enorm wennen aan alle dagelijkse prikkels. Dertig pubers in de klas. Duizend pubers op de gang. Meer dan honderd collega's. Ik was even vergeten hoe intens dat is.

eten in polen
Relaven in Polen

We lachen wat af. Soms is er een traantje. Meer dan eens zou ik nét wat harder op de rem moeten staan en de pauze gebruiken waarvoor deze bedoeld is: niet voor mails en werkoverleg, maar om even gas terug te nemen. Als ik eenmaal op stoom ben, raas ik door.

Leuke uitjes de afgelopen tijd

"Wat dóe jij veel!", hoorde ik laats. Ik pak inderdaad mijn momenten. Een uurtje foto's maken op weg naar het werk (vroeg op!), een speeltuintje met de peuter of een wandeling door het bos.

Toch zou ik mijn leven niet als superspannend willen bestempelen :) Ik ben daar te nuchter voor.

heide  in utrecht
Wandelen op de heide in Lage Vuursche

Heide in bloei

Eind augustus/begin september maakte ik een aantal mooie wandelingen op de heide. Ik verkende de omgeving van Hilversum, de Brunssummerheide en ik ging op pad op de Utrechtse Heuvelrug. De heide komt en de heide gaat. De golfbewegingen in de Nederlandse natuur zorgen voor een flinke dosis afwisseling. Dat is leuk.

Nemo Amsterdam

Een bucketlistdingetje: samen met de kleine reiziger naar Nemo in Amsterdam. Ze heeft een gezonde interesse in natuurwetenschappen én in knopjes, ideaal! Ze is nog wat jong om alles te snappen, maar met de juiste vragen (van haar) en uitleg in Jip-en-Janneke-taal kom je een heel eind.

Over een tijdje gaan we weer.

appels plukken
Zelf appels plukken

Appels plukken

Dit voorjaar heb ik tussen de appelbloesem gewandeld (onder andere bij Eijsden), begin september plukte ik zelf appels van de boom. Ik kwam thuis met een flinke tas appels, peren en kiwibessen. Het was op voordat ik het wist.

Herten spotten

Oktober is de maand van de hertenbronst, de paartijd van de damherten. Dit jaar ben ik naar de Amsterdamse Waterleidingduinen gegaan om herten te spotten.

Het vroege opstaan werd beloond. Wat een spektakel is dit!

In deze blog lees je meer over burlende herten bij Amsterdam.

burelnde herten awd
Burlende herten in de Waterleidingduinen

Leuke food tours

Jawel, ik deed maar liefst twee leuke foodtours de afgelopen maanden.

Samen met Daisy ging ik op zoek langs de leukste vegan hotspots van Utrecht. Daisy heeft me overtuigd dat vegans écht niet alleen op een stukje komkommer knabbelen. Mocht je binnenkort een keer in Utrecht zijn, dan is deze tour een absolute aanrader.

Samen met Helena van Eating Habits ging ik op zoek naar lekkere Indonesische restaurants in Den Haag. Als Jenny niet naar Indonesië kan, dan moet Indonesië maar naar Jenny. Lekker eten is een begin.

vegan food tour utrecht
Vegan Food Tour Utrecht

Polen met de trein

Zal ik het doen, zal ik het niet doen... Soms ben ik een echte twijfelkont. Maar ik heb het gedaan en het was leuk!

Afgelopen zomervakantie was ik in Polen. Die reis is erg goed bevallen. Zó goed, dat ik in het herfstvakantie gewoon nog een keer naar Polen ben gegaan. (Dat was mijn derde trip naar dit bijzondere land.) Samen met de kleine reiziger én met mijn moeder maakte ik een unieke rondreis met de trein door Polen. We vlogen (jawel!) naar Gdansk en reisden verder naar Warschau en Lublin.

In deze blog neem ik je mee naar Lublin in Oost-Polen.

lublin polen
Lublin in Polen

Reizen de komende tijd

Ooit boekte ik mijn tickets maanden vooruit, met dank aan tante C. doen ik dat niet meer. Ik heb geen flauw idee wat ik in de kerstvakantie ga doen!

Wat ik wél weet is dat ik volgende maand naar Drenthe ter ere van de 50-jarige bruiloft van mijn schoonouders en dat ik een weekendje ga urbexen in België.

vlonderpad dwingelderveld wandelen
Wandelen in Drenthe

Helaas pindakaas

In juli 2021 bezocht ik samen met mijn favoriete urbex maatje een aantal toffe verlaten plekken in Vlaanderen. Deze plekken hebben we zorgvuldig uitgezocht met behulp van Google maps - we hadden geen toestemming van de eigenaren (zo gaat dat in het urbex wereldje). Een plek was een fabriek in Gent met murals van Klaas van der Linde en ROA. Mijn uitgebreide fotoblog werd in oktober 2021 maar liefst 273 keer gelezen werd - niet slecht voor een blog die redelijk nieuw is.

En toen kreeg ik een mail. De blog moet WEG. De eigenaar van de verlaten fabriek wil niet dat er foto's van de urbex locatie gedeeld worden uit angst voor vernielingen. Zo gezegd, zo gedaan, ik heb de blog verwijderd. Denk ik dat het weghalen van foto's bijdraagt aan behoudt van de site? Absoluut niet! Ik deel foto's, ik verniel niks en ik deel geen adressen van urbex locaties, ook niet per mail. Ik baal dat ik een leuke blog heb moeten verwijderen, maar het is niet anders.

Best gelezen blogs

Elke week verschijnen er twee nieuwe blogs op IkReis. Daarnaast probeer ik oude blogs te verbeteren en informatie actueel te houden - dat is heel veel werk! Maar het is ook leuk om oude avonturen terug te lezen en bijvoorbeeld extra foto's toe te voegen.

Dit zijn de meest gelezen nieuwe blogs:


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry