home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Wandelen Utrecht: het Verdronken Bos bij Schalkwijk

In de Kromme Rijnstreek op het Eiland van Schalwijk ligt een bijzonder bos: het Verdronken Bos. Er lopen verschillende afwisselingen wandelroutes rondom het Verdronken Bos Schalkwijk in Utrecht. In deze blog lees je er meer over!

Verdronken Bos Schalkwijk

Het Verdronken Bos? Dat klinkt mysterieus!

Het verdronken bos ligt op het Eiland van Schalkwijk, een eiland in de polder omringd door de Lek, het Lekkanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal.

vlonder verdronkenbos schalkwijk
Het vlonderpad van het Verdronken Bos in Schalkwijk

Langs de Schalkwijksewetering stond ooit een prachtig bos. Door problemen met de afwatering rondom de Schalkwijksewetering kwam na zware buien het bos volledig blank te staan. Wanneer de buien voorbij trokken en de zon weer in kracht toe nam, bleef het water liggen.

Ruim tien jaar geleden is besloten het bos bij Schalkwijk opnieuw in te richten als wateropslag. Door het bos onder te laten lopen werd de schade door wateroverlast beperkt. De bomen zijn toen verdronken en stierven langzaam af. De kruinen verdwenen en alleen stukken stam steken nog boven het wateroppervlakte uit.

Het verdronken bos is nu een leuke bezienswaardigheid in de provincie Utrecht. Er loopt een vlonderpad door het Verdronken bos. Met een beetje geluk zie je bijzondere dieren als de zilverreiger en de ijsvogel.

wandelroutes schalkwijk
Wandelroutes bij Schalkwijk Houten

Wandelen Verdronken Bos: leuke routes

Spoiler alert! Het Verdronken Bos in Schalkwijk is niet groot. Je loopt via een vlonderpad in een kwartier door het bos.

Er lopen verschillende mooie wandelroutes op het Eiland van Schalkwijk. Deze wandelingen in de omgeving van Utrecht kun je combineren met het Verdronken Bos in Schalwijk.

Ik wandelde het Klompenpad Vuylcoppad een mooie route in Utrecht. Hieronder vertel ik meer over deze wandeling.

TOP schalkwijk
Het Eiland van Schalkwijk met uitzicht over het dorp

Wandelroute Verdronken Bos: Klompenpad Vuylcoppad

Op een zonnige ochtend parkeer ik mijn auto bij TOP in Schalkwijk. Er is meer dan voldoende plek om te parkeren, dat is fijn. Ik kijk verlekkerd naar een uithandbord, in het restaurant naast de parkeerplaats worden ijsjes verkocht! Ik spreek mezelf vermanend toe: nu even geen ijs, Jenny, eerst wandelen!

Ik hoef niet lang te zoeken totdat ik de eerste blauwe bordjes van Klompenpad Vuylcoppad in beeld krijg. De route is in twee richtingen te lopen: ik loop met de klok mee. Zo bewaar ik het hoogtepunt van de wandelroute, het Verdronken Bos Schalkwijk, tot het laatst.

klompenpad schalkwijk zomer
Zomer in Utrecht

Het klompenpad voert me langs de rivier Lek naar het centrum van Schalkwijk met zijn oude huizen boerderijen. De Sint-Michaëlkerk toornt uit over het dorp, de hoge toren van de neogotische kathedraal zal mijn baken zijn tijdens bijna de hele wandeling. Ik steek ik tussen de huizen door het weiland in. Dit is het mooie buitengebied van Schalkwijk. Ik wandel langs een lint van boerderijen en geniet van de weidse uitzichten.

Op ongeveer een derde van de route passeer ik een trekpondje. Dit is leuk! Na mijn beenspieren moeten ook mijn armen wat doen ;) Naast het pondje ligt het kunstwerk Geheim van Man en Paard, het werk dat refereert aan de Hollandse Waterlinie.

eiland schalkwijk wandelen

Deze wandeling naar het Verdronken Bos loopt vooral langs verharde wegen met oude boerderijen en door weilanden, een beetje schaduw is meer dan welkom. Ik ben dan ook blij wanneer de wandeling bij Schalkwijk het bos in duikt – wat staan hier veel eikenbomen. Om eerlijk te zijn houd ik sowieso meer van wandelen in het bos dan van wandelen door de polder.

En dan ineens zie ik waarvoor ik gekomen ben: en knik in het pas en daar is het Verdronken Bos bij Schalkwijk. Wat een mooie plek in Utrecht.

Dan loop ik terug naar de auto.

trekpond schalkwijk wandelen
Het trekpondje langs het klompenad

Overige bezienswaardigheden bij het Verdronken Bos Schalkwijk (Houten)

Er lopen twee Klompenpaden door de buitengebieden van Schalkwijk. Naast het Vuylcoppad door het Verdronken Bos loopt hier ook het Lint- en Liniepad (9 km) langs de Lek en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze wandeling gaat langs Fort WKU en fort Honswijk Schalkwijk.

In deze blog lees je meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

wandelen schalkwijk verdronken bos
Wandelen bij het Verdronken Bos

Verdronken Bos met kinderen

Het Verdronken Bos is een bijzondere plek in Utrecht die zeker ook bij kinderen tot de verbeelding spreekt.

Op rustige dagen zou je met een kinderwagen of buggy over het vlonderpad kunnen rijden, op drukke dagen is er eenvoudigweg te weinig ruimte voor kinderwagens en buggy’s. Bezoek je het Verdronken Bos in Utrecht met kleine kinderen? Neem dan de draagzak mee! Tijdens de route wisselen verharde (wandel)wegen en onverharde wegen elkaar af.

wandelen schalkwijk
Wandelen bij Schalkwijk Houten

Praktische info Verdronken Bos

Adres Verdronken Bos Schalkwijk

Verdronken Bos: Kruising Kaaidijk/Elpad Schalkwijk

Parkeren bij het Verdronken Bos

Vlak bij het witte bruggetjes aan de Kraaidijk is een kleine parkeerplaats, deze is vaak vol. Je kunt beter parkeren bij TOP Eiland van Schalkwijk, Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk. Hier begint de bewegwijzerde wandelroute Klompenpad Vuylcoppad.

verdronken bos utrecht ijs
IJs bij het pannekoekenrestaurant

Meer lezen


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry