home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Het wel en wee van de WC

Wanneer je reist met een peuter transformeert de reële wereld zich in een wereld vol wonderen. Dat is met toiletten niet anders. Een kleine bloemlezing over het wel en wee van de WC op reis.

Het licht gaat uit

Zit je net even een nummer twee te doen, plop, zit je in het donker. Sommige sensors staan wel héél snel afgesteld. Waar is de uitgang?

Gelukkig helpt het als je uitbundig zwaait met je onderbroek op je enkels. Hallo verborgen camera! Soms ben je de Sjaak en moet je op de tast op zoek naar een lichtknopje, wat dan bij voorkeur ergens NAAST je hokje zit. De horror.

Daar sta je wild dansend bij de peuter die in opperste concentratie een paar druppels plas naar buiten perst. "Niet stoppen met dansen, mamma. Het licht mag niet uit."

wc vliegveld

De WC spoelt automatisch door

Is het echt zo moeilijk om na een toiletbezoek even op een knop te duwen? Aan de andere kant is een sensor om het toilet door te spoelen fijn: je hoeft niet de knop aan te raken waar je voorgangers duizenden bacteriën hebben achtergelaten. In een tijd van contactloos betalen zou contactloos toiletteren makkelijker moeten zijn.

Het blijkt op sommige plekken onmogelijk een sensor fatsoenlijk af te stellen. (Hallo Schiphol!) Ken je dat, dat je bijna klaar bent met plassen en een koude waterval tegen je bips aan klotst? Brrrrr.

De WC die automatisch doorspoelt is de vijand van de peuter. Kan ik me best voorstellen – voor je het weet word je meegezogen.

De zelfreinigende WC-bril

Duitse tankstations hebben ze. WC's met een bril die zichzelf reinigt na ieder gebruik. (Daar kunnen de hurktoiletten op de Franse Peage iets van leren.) Super hygiënisch natuurlijk!

Ik heb een soort van haat-liefdeverhouding met WC-brillen die zichzelf schoonmaken. Hoewel een schone bril fijn is, laat het schoonmaaksysteem de bril vochtig achter waardoor mijn overgevoelig achterste het als 'vies' classificeert. Ratio en emotie liggen mijlenver uiteen.

De peuter moet niks hebben van zo'n 'ronddraaibril'. Ik snap haar, een bril die draait in combinatie met een WC die automatisch doorspoelt is natuurlijk dé manier om van het bevolkingsoverschot af te komen.

toilet indonesie

De verwarmde WC-bril

Populair in Japan, (gelukkig) zeldzaam in Europa. Een verwarmd toilet. Goed, toen ik in Finland bij -30 moest plassen op een buitentoilet was het acceptabel, maar over het algemeen hoeft het niet. Ik associeer een warm toilet met een langdurig bezoek van diegene voor me, waardoor een toilet vaak minder lekker zal ruiken.

De dixie

Ik vind Dixies bijzonder. Het is heel fijn dat je beschut kunt plassen op een festival, een duikstek of een plek in de natuur waar niet direct een riool is. Maar waarom is een Dixie een synoniem voor ranzigheid?

Het hurktoilet

Laat ik eerlijk zijn, ik vind hurktoiletten fijn. Behalve de deurknop hoef je (bijna) niks aan te raken. Je hoeft niet met een volle blaas te balanceren boven een smerige toiletbril terwijl de vetjes van je bovenbenen niet alsnog tegen de rand van de WC aan botsen. Misschien associeer ik hurktoiletten ook onbewust met mijn geliefde Azië, daar heb je soms geen keus.

hurktoilet

Het prullenbakje naast de WC

OK, deze (Aziatische) gewoonte behoort niet tot mijn favorieten. In veel landen kan het riolerings- en waterzuiveringssysteem het niet aan wanneer WC-papier door de WC gespoeld wordt. Vaak staat er dan een prullenbak naast de WC, bij voorkeur (niet perse mijn voorkeur) een open prullenbak vol smerige bruine WC-papiertjes en rode tampons. Wat een slagveld. Ieieieiek.

Gezellig samen plassen (1)

Chinezen zijn de wereldkampioenen van efficiëntie. Het gat-in-de-grond-toilet wordt door een netwerk van sleuven verbonden met de buren, slechts gescheiden door lage muurtjes zonder deur.

Hallo China, ik ben 1,87m. Het kost mij moeite om discreet plaats te nemen achter de daarvoor bestemde muurtjes, omdat minstens mijn knieën uitsteken aan de voorkant en met een beetje pech ook alles boven mijn middel aan de bovenkant.

Gelukkig spreek ik geen Chinees en heb ik geen idee of mijn vrolijk lachende en naar mij wijzende buurvrouwen over me aan het roddelen zijn tijdens hun toiletbezoek.

Mijn goorste toilet ooit bevindt zich in het zuiden van China. Daar krioelden duizenden maden in de berg poep onder in het toilet.

wc op reis ouder kind

Gezellig samen plassen (2)

Heb je in Nederland ouder-kindtoiletten? Op reis ben ik ze tegengekomen: WC-hokjes met een normale WC en een kleuter-WC naast elkaar. Sinds ik drie jaar geleden moeder werd, ben ik de schaamte voorbij. In mijn eentje naar de WC gaan is een luxe die ik enkel op mijn werk beleef.

Als het dan toch moet, waarom niet gezellig samen plassen?

Tand door de lip

Deze is hopelijk minder herkenbaar.

De kleine reiziger wil mamma na doen, en besluit een velletje WC-papier van de rol te trekken terwijl ze nog op de pot zit. Zijn haar armen al lang genoeg? Terwijl ze iets verder rekt, zie ik mijn meisje van de pot afglijden en een tand door haar lip vallen. Oeps.

buitenlandse wc

De WC is eng

Eerlijk is eerlijk, als ik deze blog teruglees snap ik best dat de peuter de WC soms een eng vindt. En dat ze tijdens het plassen het liefst haar armen om mijn benen slaat als een aapje dat de moeder vasthoudt. Ze is zindelijk – dat is nu wat telt.

Onderweg in de auto gebruiken we soms het potje. Thuis wil ze er niets van weten, maar met al die enge toiletten onderweg is het een goede backup.

Meer lezen?

- Zwanger op reis
- Het eerste weekend weg met een baby
- Leuke plekken op Texel om te overnachten met kinderen


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry