home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Wandelen Leersumse Veld: de leukste wandelroutes bij Leersum

Het Leersumse Veld is een van de vele mooie plekken in Utrecht waar je heerlijk kunt wandelen. In de zomer kleurt de laagte betoverend paars en met een beetje geluk sta je oog in oog met grazers als Piëmontezer runderen of heideschapen. Ook buiten de bloeiperiode is het een feestje om te wandelen over de heide of een van de landgoederen bij Leersum. Voor kleine wandelaars is er kabouterpad Leersum.

kabouterpad leersum
Speuren langs Kabouterpad Leersum

Geschiedenis Leersumse Veld Utrechtse Heuvelrug

Het Leersumse veld ligt aan de oostkant van de Utrechtse Heuvelrug. Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte die werd uitgesleten door smeltwater in een stuwwal. Dit is tegenwoordig de Utrechtse Heuvelrug, een uitgestrekte zandrug tussen Utrecht, Amersfoort en Rhenen. Door ontbossing en overbeweiding raakte het gebied in de loop van de eeuwen uitgeput, het Leersumse Veld werd een gebied met stuifzand en heide. Door veenafgravingen in de achttiende eeuw zijn drie vennen ontstaan, deze vormen een Walhala voor vogelaars.

Over en rondom Leersum loopt een aantal gevarieerde wandelroutes.

wandelen leersumse veld
Wandelen Leersumse Veld

Wandelen Leersumse veld

Het Leersumse veld is een mooie plek in Utrecht en een paradijs voor wandelaars. Het gebied op de Utrechtse Heuvelrug bestaat uit bos, heide en drie vennen. In het gemengde bos langs het Leersumse veld groeien zomereiken, lijsterbessen en grove dennen.

Wil je wandelen op de heide op de Utrechtse Heuvelrug? Het Leersumse Veld is een van de meest uitgestrekte heidevelden van Utrecht. Midden in de bloeiende heide in bloei schitteren de vennen in de zon. Piëmontezer koeien begrazen de heide op de Utrechtse Heuvelrug, terwijl libellen, klapeksters en andere vogels dansen boven het water van de Leersumse plas.

leersumse veld met kinderen
Het Leersumse Veld is óók leuk met kinderen

Bij de plassen op het Leersumse Veld is een vogelkijkhut. De (gele) rondwandeling van Staatsbosbeheer gaat langs deze hut. Tijdens het broedseizoen is een deel van het Leersumse Veld gesloten.

Gemarkeerde wandelroutes Leersum

Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelingen over het Leersumse Veld. Dit zijn mijn favorieten tot nu toe!

heidevelden leersumse veld
Heidevelden op het Leersumse Veld

Wandelen Leersumse Veld: Natuur zonder drempels (donkerblauwe route, 3,0 km)

De route 'Natuur zonder drempels' is een route voor iedereen, de onverharde route is zeer geschikt voor rolstoelen én kinderwagens!

Met de kleine reiziger in de buggy volg ik de donkerblauwe paaltjes van de wandelroute over het Leersumse Veld. De route start bij De Veldschuur, hier ligt bezoekerscentrum Leersumse Veld met een restaurant. (In 2021 zijn beide gesloten.) De wandeling start op een breed bospad. Ik zie een glimp van de paarse heide. Dat belooft wat! Wanneer ik de eerst ven nader buigt het pad. Langzaam wijkt het bos. Ik kijk uit over het weidse landschap en het eerste ven. Deze korte wandeling over de Utrechtse Heuvelrug gaat niet langs de andere vennen.

bossen bij utrecht
Bossen bij Utrecht

De afwisseling tussen bos en open velden maakt deze korte wandelroute bij Leersum erg interessant.

Wandeling Leersumse Veld: De Steen van Mariken (rode route, 3,5 km)

Tijdens mijn tweede bezoek aan het Leersumse Veld kies ik voor de Steen van Mariken. Tijdens de wandeling kom ik er al snel achter dat er veel overlap is met de route hierboven, maar dat is geen straf. Ik kan niet genoeg krijgen van de prachtige uitzichten over het uitgestrekte natuurgebied.

bewegwijzerde wandelroutes leersum
Bewegwijzerde routes van Staatsbosbeheer in Leersum

Tijdens deze mooie wandeling op de Utrechtse Heuvelrug passeer ik de steen van Mariken. Deze zwerfkei past eigenlijk niet in het Utrechtse landschap, hij is hier geplaats voor de opnames van de Nederlandse speelfilm 'Mariken van Nimwegen'. Mijn hoogtepunt van de wandeling over het Leersumse Veld is niet de beroemde steen, maar de grazende Piëmontezer runderen en de weelderig bloeiende heide.

Ook de peuter is onder de indruk van de runderen. Vanaf een afstandje probeert ze contact met de dieren te maken. De runderen horen haar boe-geroep stoïcijns aan en gaan terwijl ze rustig verder graven.

leersumse veld wandelroute kaart
Kaart met de rondwandelingen over het Leersumse Veld

Meer routes Leersum

Deze twee routes smaken naar meer. Gelukkig loopt er nog een aantal andere gemarkeerde wandelingen over het Leersumse Veld. Deze wandelingen in de natuur zijn langer en niet geschikt voor kinderwagens en buggies.

Parkeren Leersumse Veld

Je kunt gratis parkeren in Leersum op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Maarsbergseweg. In het weekend kan het druk zijn.

leersumse veld runderen
Piëmontezer runderen op Leersumse Veld

Kabouterpad Leersum: wandelen in het bos voor kleine ontdekkers

Vlak bij het Leersumse Veld wonen kabouters. De kans dat je ze ziet is het grootste wanneer je Kabouterpad Leersum volgt.

Het kabouterpad is een wandelroute voor kinderen door de bossen bij Leersum. Wanneer ik de paddenstoelen volg kom ik vanzelf een aantal kabouters tegen. Onderweg worden kinderen uitgedaagd om letters en cijfers te herkennen. Officieel is de wandelroute voor kinderen van 3-6 jaar, maar hier was de wandeling in Leersum al veel eerder een hit. Vooral de deurtjes in de bomen spreken tot de verbeelding!

kabouterroute leersum utrecht
Op een grote paddestoel...

De paden zijn niet verhard, maar op droge dagen is Kabouterpad Leersum redelijk toegankelijk voor kinderwagens.

Je kunt in de Veldschuur een boekje, puntmuts en knapzak. 

Parkeren kabouterpad Leersum

Je kunt gratis parkeren bij de Veldschuur, Maarsbergseweg 18a, Leersum

utrechtse heuvelrug kabouterpad leerum
Kabouters spotten op Kabouterpad Leersum

Landgoed Broekhuizen in boswachterij Leersum (2,4 km en 3,3 km)

Niet ver van het mooie Leersumse Veld ligt Landgoed Broekhuizen, een van de fraaie buitenplaatsen en andere hofsteden tussen de Bilt en Amerongen. Deze parels op de Utrechtse Heuvelrug waren zeer in trek bij de rijke Amsterdammers van 1840 tot 1920.

Het neoclassistische huis is in 1906 grotendeels verwoest door een brand. Het huis wat nu uitkijkt over het water is een kopie die grotendeels uit beton bestaat. Wanneer je door Parc Broekhuizen loopt heeft het huis met zijn zuilengalerij wat weg van een witgepleisterde tempel.

Landgoed Boekhuizen is vormgegeven door beroemde landschapsarchitecten. Het fraai aangelegde park heeft een landelijke uitstraling.

landgoed broekhuizen leersum
Het fraaie landgoed in Parc Broekhuizen

Gemarkeerde wandelingen Landgoed Leersum

Er lopen twee bewegwijzerde wandelroutes over Landgoed Broekhuizen. De korte route start bij de riante oprijlaan van het landgoed. Mijn mond valt open van verbazing als ik lees dat de oorspronkelijke oprijlaan moet nóg langer geweest zijn!

Via de statige beukenlaan loop ik naar het landhuis toe. In het landgoed zit tegenwoordig een hotel en een restaurant. Het wandelpad slingert naar de achterkant van het landgoed, wat mogelijk nog mooier is dan de voorkant. Het strakke gebouw reflecteert in de vijver van het landgoed. Het gladde wateroppervlakte wordt enkel verstoort door de eenden die voorbij zwemmen.

wandelen parc broekhuizen
Parc Broekhuizen

Ik breid de korte gemarkeerde wandeling over de Utrechtse Heuvelrug uit met de *** route, die er als het ware een kleine lus aan vast knoopt. Ik kom langs smallere paden met een weelderige begroeiing.

Via de vijver en het landgoed loop ik terug naar de auto.

Ga je wandelen in Leersum met kleine kinderen? Deze wandeling is toegankelijk voor kinderwagens.

Parkeren Landgoed Broekhuizen Leersum

Er is een parkeerplaats naast de poorten van de statige oprijlaan is een parkeerplaats (coördinaten: 52.00948232087269, 5.400644869813251). 

wandelroutes parc broekhuizen leersum
Mooie wandelingen in Parc Broekhuizen

Stormschade Leersum

In juni 2021 is Leersum en omgeving getroffen door valwinden. Tijdens de herstelwerkzaamheden kunnen (delen van) wandelroutes tijdelijk gesloten zijn. De herstelwerkzaamheden als gevolg van de stormschade zijn waarschijnlijk eind 2024 gereed.

Hier vind je de actuele stand van zaken. 

rode route leersum
De rode route in Leersum

Meer lezen


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry