home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Interview: going local Egypte

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deel 3: Miriam runt een (kleinschalig) reisbureau in Egypte. Ik boekte mijn eerste individuele rondreis door Egypte bij haar!

egypte luxor gezin
Miriam en haar gezin in Luxor

Miriam in Luxor

Ik ben Miriam Kok en ik woon sinds 2001 in Luxor. Samen met mijn man Bakr ben ik eigenaar van reisbureau Kingfisher Tours. We organiseren individuele en groepsrondreizen en excursies op maat door heel Egypte. Je kan onze reizen boeken op onze website.

Ik vind het erg leuk om in Luxor te wonen en via mijn kinderen, een tweeling uit 2003 integreer ik steeds meer in het Egyptische leven. Doordat we veel Nederlandse gasten hebben kan ik m’n Nederlandse ‘deel’ ook leven en die combinatie is voor mij erg prettig.

Ik realiseer me echter wel dat je er nooit helemaal echt bij gaat horen, voor de 1e generatie is dat denk ik overal in de wereld moeilijk maar ik denk dat mijn kinderen die brug wel echt kunnen gaan slaan. Ik mis Nederland op zich niet, maar ik mis soms wel familie en vrienden. Gelukkig is Egypte niet heel ver vliegen en komen er regelmatig mensen op bezoek en gaan we meestal wel elk jaar 1x naar Nederland. Op deze manier kan ik het mooie van Egypte en Nederland toch een beetje allebei leven.

Mijn leven hier in Luxor is veel relaxter en ik voel me hier meer op m’n plek door de rust en de tijd die je hier nog voor elkaar hebt. Het ongeorganiseerde is meestal best prettig maar soms ook lastig als er een keer wel iets snel moet gebeuren. Doordat we met ons reisbureau met vaste mensen werken hebben we in de loop der tijd goede afspraken kunnen maken maar dingen als elektriciteitsuitval, geen water en andere ‘normale’ dingen in NL zijn hier soms even buiten gebruik. Dat is soms ronduit frustrerend maar alles went zeggen ze ………

egypte luxor tombe
Muurschildering in een Egyptische tombe

Tips voor de reiziger

Nee is nee

Tegenover toeristen kunnen sommige Egyptenaren wel eens pusherig zijn om iets te kopen maar met de woorden ‘la (nee), sukran (bedankt)’ en je blik op iets anders gericht kom je meestal wel van ze af.

Reis met het openbaar vervoer

Als je Egypte ‘local’ wilt leren kennen neem dan eens de bus of trein, ga naar een theatervoorstelling (de soefidansers in Wikalet el Ghouri in Cairo) of ga in een theehuis zitten. Je kunt ook een fiets huren en als je dan meer in de achteraf straatjes van Luxor of Aswan bent kom je nog zoveel gastvrijheid tegen, gewoon doen!

egypte woestijn
Bedoeïen in de Zwarte woestijn

Ontmoet locals in de woestijn

Mijn persoonlijke favoriet is en blijft een bezoek aan de Westelijke woestijn. Een verblijf onder de sterrenhemel in de Witte woestijn zal je nooit meer vergeten. De lokale bevolking in de oases is zeer gastvrij en daar vind je geen hassle, het is daar de rust zelve.

Veiligheid

Bij Egypte twijfelt iedereen de laatste jaren aan de veiligheid maar als mensen daar bij naar vragen zeg ik altijd dat ik me in Egypte veiliger voel dan in Nederland. Net als overal op de wereld moet je op je spullen letten en verpesten de ‘rotte appels’ het voor de meerderheid die het goed bedoelen. Als je vragen hebt over de huidige situatie in Egypte kun je me altijd – geheel vrijblijvend – mailen op egypt@kingfishertours.com of me benaderen via de Livechat op onze homepage.

Bedankt Miriam voor je leuke bijdrage aan Going Local Egypte!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry