home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Lange autoreis met kinderen: hoe houd je het gezellig voor een baby of dreumes?

Plan je een eerste autovakantie met kinderen? Of wonen opa en oma niet om de hoek? De eerste keer ver met de auto met een baby of dreumes op de achterbank kan best een beetje spannend zijn. Wat als je baby huilt vanaf de achterbank? Wat moet er allemaal mee tijdens een roadtrip met een dreumes?

Inmiddels hebben we de nodige ervaringen (echt niet alleen positief!) met lange autoritten en roadtrippen met een baby of peuter. In deze blog deel ik mijn handige tips voor een lange autoreis met kinderen.

lange autoreis baby maxicosi
Vakantie met een baby in de maxicosi

Autoreis met baby: thuis en op reis

De eerste lange autorit met de kleine reiziger zal ik nooit vergeten: ze was nét twee weken toen we naar Limburg reden. “Die slaapt onderweg”, hoorden we van alle kanten. Niet dus! Urenlang zat ik opgevouwen op de achterbank met een vinger in haar mondje om troost de bieden. Ons schepseltje huilde urenlang.

Maak de autorit zo comfortabel mogelijk voor de baby. Zorg voor een schone luier, zorg dat de kleertjes niet te warm én niet te koud zijn en zorg dat je kindje een volle buik heeft. Het mocht allemaal niet baten, mijn minibaby vond de (noodzakelijke) reis niet leuk.

Wist je dat je beter geen donzige winterjassen aan kunt doen in de auto? Bij een auto-ongeluk worden jassen platgedrukt en dan werkt het harnas of de veiligheidsgordel minder goed!

Hoe lang mag een baby in een autostoeltjes zitten? De maxicosi is zo ontworpen dat het optimale veiligheid biedt in de auto, maar het is niet perse de beste houding voor de groei en ontwikkeling van je kind. Volgens het algemene advies mag een baby maximaal twee uur achter elkaar in een autostoeltje zitten. Daarna is het tijd om lekker te strekken/spelen/verschoond te worden.

huurauto stoel baby
Een stoeltje huren in Bosnië: toch wat groot voor mijn kleine meisje

De eerste gezinsvakantie

Toen de kleine reiziger iets ouder was, planden we onze eerste vakantie met baby. Eerlijk is eerlijk, de eerste keer op pad met een mini-baby vond ik best een beetje spannend!

Plan je een roadtrip met een baby? Er zijn verschillende scenario’s:

Hier lees je meer over ons eerste weekendje weg met baby.

stoppen onderweg
Neem voldoende rust

Autovakantie met baby: maxicosi in het vliegtuig

Ga je vliegen met een baby en wil je ter plekke een auto huren? Je kunt je eigen autostoeltje meenemen van thuis. Bij veel luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een kinderwagen of maxicosi inchecken (soms zelfs beide!). Het stoeltje wordt meestal in het ruim vervoerd, pak het dus goed in.

FAA- of TÜV-goedgekeurde stoeltjes hoeven niet het ruim in en kunnen mee aan boord van het vliegtuig. Een baby met eigen vliegticket kan in zijn vertrouwde autostoeltje zitten. Door het harnas kan het kindje geen kant op, zelfs niet met turbulentie. Dit maakt vliegen met een baby erg comfortabel!

Tip: een stoel voor een baby of dreumes kun je het beste telefonisch boeken. Kinderen van 0-2 jaar vliegen gratis wanneer ze bij een van de ouders op schoot zitten.

Ik ging naar Bali met baby toen de kleine reiziger drie maanden was. Ik was blij dat ik haar stoeltje bij me had voor in de huurauto, Indonesië is niet ingericht op autovakanties met een baby (met de Europese veiligheidsnorm).

autostoel huren taiwan
Een autostoel huren in Taiwan: hallo, is dit veilig !?!

Autorondreis met een baby: onderweg een stoeltje huren

Thuis heeft de kleine reiziger zo’n anderhalf jaar in de maxicosi gezeten. (Het paste, dus waarom niet?). Op vakantie bleek al snel dat het lastig is om een maxicosi te huren. In Bosnië (9 maanden) en Taiwan (12 maanden) zat de kleine reiziger daarom in een groep 1 stoeltje. Qua lengte en gewicht was het helemaal OK, toch voelde het minder veilig. Zeker toen ze doorhad hoe ze haar armen uit de schouderband kon wurmen…

Plan je een autoreis met een mini-baby die in een klasse 0 autostoel moet? Check bij het verhuurbedrijf wat voor een stoeltjes ze hebben (en vraag expliciet om een klasse 0 stoel).

Met de kennis van nu zou ik er eerder een autostoel voor op reis hebben gekocht.

Autoreis met dreumes

Toen de dreumes anderhalf was, kocht ik de Urban Kanga Uptown, een superfijn en lichtgewicht autostoeltje voor op reis. Dit is echt mijn meest nuttige aankoop voor een autovakantie met een dreumes!

De de Urban Kanga Uptown weegt slechts 3 kg is geschikt voor baby’s, dreumesen en peuters van 9 tot 18 kilogram. Het stoeltje wordt geleverd met een handige reistas. Doordat het stoeltje makkelijk op te vouwen is, pas het ook in de koffer. Handig als je gaat vliegen met een dreumes en ter plekke een auto huurt!

autostoel vliegtuig
Een autostoel die je kunt opvouwen voor in je koffer!

Een lange autoreis met een dreumes vergt een andere planning dan een lange rit met een baby. Een dreumes moet rennen om energie kwijt te komen. Gelukkig hebben veel wegrestaurants langs de snelweg een kleine speeltuin. Is die er niet? Neem een bal of ander speeltje mee voor de pauzes. Maak van een lange autoreis een dagje uit voor de kinderen en bezoek bijvoorbeeld een speeltuin onderweg.

Sommige ouders kiezen er voor om 's nachts te reizen. Wij niet. Wij passen onze route aan en vermijden al te lange reisdagen. (Ons maximum is 5-6 uur per dag, bij voorkeur minder.)

Honger!

Een baby of een dreumes heeft de hele dag honger, vooral op momenten dat het niet goed uitkomt. Gelukkig heeft de kleine reiziger lange tijd mogen genieten van borstvoeding onderweg, superhandig, dat was altijd bij de hand!

Laat iets oudere kindjes lekker zelf eten op de achterbank. Dan hebben ze gelijk wat te doen tijdens een lange autorit.

Droog brood en krentenbollen vlekken (bijna) niet, die hebben we altijd op voorraad tijdens een lange autoreis met kinderen.

huurauto gran canaria
Een autovakantie op Gran Canaria

Houd het hoofd koel

Houd het hoofd koel, en dat van je baby of peuter!

Een autovakantie aan de Franse kust, een rondreis door Indonesië of gewoon een Nederlandse zomer. Tijdens een lange autorit kan het warm en zweterig worden en zon in je snuit geen feestje.

De makkelijkste manier om je kindje te beschermen is een hydrofiele doek boven de maxicosi. Een elegantere optie is de Dooky, deze is ook handig voor de kinderwagen als je gaat wandelen met een baby.

Bijkomend voordeel: de baby kan niet naar buiten kijken en krijgt minder prikkels. (Mijn kind slaapt daardoor beter.)

De Aero Moov biedt verkoeling ín de maxicosi. Dit handige zitmatje verhoogt de luchtcirculatie en vermindert overmatig zweten. Hierdoor kan een baby de lichaamstemperatuur beter onder controle houden.

Voor een dreumes zijn raamschermen handig.

kinderstoel vliegtuig
Een magnetisch tekenbord is superhandig in de auto (en daarbuiten)

Tip: voorkom verveling

Niet zo vervelend als een verveeld kind tijdens een lange autorit.

Dit zijn de hits hier in huis:

speelgoed in de auto
Lekker lezen in de auto

Een autovakantie met kinderen of toch vliegen?

Reizen met de auto heeft voordelen ten opzichte van vliegen. Het is goedkoper, je bent flexibeler en je kunt meer bagage meenemen. Niks zo fijn als een eigen bedje mee tijdens een roadtrip! (Het is soms lastig accommodatie met een ledikant op campingbedje te vinden.)

Voordeel van een vliegvakantie is de snelheid en het gemak waarmee je lange afstanden kunt overbruggen. Je gaat niet 'even' met de auto naar Maleisië.

Een fly-drive combineert het beste uit twee werelden. Een autovakantie is een ideale gezinsvakantie!

Take it easy…

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het zoals het gaat. Een autovakantie met kinderen is niet echt anders dan een dagje uit. Je vakantie begint op het moment dat je de voordeur van je huis achter je dichttrek. Beweeg mee in het ritme van de kleine en geniet!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry