home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Wandelen op de heide in Utrecht

Wanneer de zomer langzaam op zijn einde loopt, en de dagen korter worden, vind in de natuur een bijzonder fenomeen plaats. In augustus kleurt de heide paars. Dit is hét moment om te wandelen op de hei, in Nederland staat maar een paar weken per jaar de heide in bloei. Ik word blij van de paarse bloemen en uitgestrekte heidelandschappen. Ik wil ieder jaar de bloeiende heide bezoeken!

heide wandeling kaapse bossen
Heide in bloei bij de Kaapse Bossen

Misschien denk je dat je voor een heidewandeling naar het oosten van Nederland moet, maar niks is minder waar. In talloze natuurgebieden in Utrecht zijn bloeit de heide. Hieronder neem ik je mee naar een aantal mooie plekken in Utrecht waar je kunt wandelen door de heide op de Utrechtse Heuvelrug.

Heidewandeling Utrechtse Heuvelrug bij Lage Vuursche

In het westelijke puntjes van de Utrechtse Heuvelrug ligt natuurgebied Lage Vuursche met een van de mooiste heidevelden in Utrecht. De Stulpse heide is een uitgestrekt heidegebied wat in de zomer een betoverende paarse kleur aanneemt.

heide in bloei lage vuursche utrecht
Heide in bloei bij Lage Vuursche

De heide bij Lage Vuursche is op zijn mooist bij het krikken van de dag. Het vroege ochtendlicht laat de dauw tussen de heideplanten schitteren. De Stulpse Heide is een populair wandelgebied in Utrecht, waardoor het er erg druk kan worden - zeker in het weekend wanneer de heide bloeit. In de vroege ochtend is er niemand, behalve charolais koeien en klapeksters.

In deze blog lees je meer over de mooiste wandelroutes door Lage Vuursche en de Utrechtse heide.

heide wandeling lage vuursche utrecht
Wandelen op de heide de Stulp in Lage Vuursche

Kaapse Bossen: mooie heide, bossen en een uitzichttoren

De Kaapse bossen staan hoog op mijn lijstje met mooie plekken in Utrecht. Het natuurgebied bij Doorn is zeer divers: je kunt hier wandelen in de bossen bij Utrecht, er is een gave uitzichttoren én ligt een van de mooiste heidevelden van Utrecht.

Verwacht geen uitgestrekte heidevelden bij de Kaapse bossen, die zul je hier niet vinden. De bloeiende heide bij het stuifzandveld bij de Helenaheuvel is een restant van het woeste heidegebied uit de achttiende eeuw. Langzaam maar zeker is het heidegebied steeds meer bebost.

wandelen kinderen kaapse bossen heide
Heidewandeling bij de Kaapse Bossen in Utrecht

Er lopen vele (gemarkeerde) wandelroutes door de Kaapse bossen. De korte wandelroute, die de gele paaltjes volgt, is geschikt voor kinderwagens en rolstoelen en voert je door de heide in Utrecht.

In deze blog lees je meer over wandelen in de Kaapse bossen op de Utrechtse Heuvelrug.

Wandelen tussen de koeien in Leersum

Het Leersumse Veld is een prachtig natuurgebied in Utrecht bestaande uit bos, heide en vennen. Het heidelandschap is het resultaat van ontbossing en overbeweiding.

heide wandeling leersum
Heide wandeling Leersum

Het Leersumse Veld is een van de meest uitgestrekte heidevelden van Utrecht. Eind augustus kleurt het landschap hier prachtig paars. Tussen de paarse heide in bloei schitteren de vennen in de zon. Piëmontezer koeien begrazen het de heide op de Utrechtse Heuvelrug, terwijk libellen en vogels dansen boven het water van de Leersumse plas.

Het heidegebied bij Leersum is toegankelijk voor rolstoelen en kindwagens. Ga je wandelen met kinderen? Voor hen is er een leuk kabouterpad.

heide in utrecht leersum
Heide in Utrecht bij Leersum

Heide in bloei bij de Soester Duinen

Wie mij een beetje kent, weet dat ik dól ben op de Soester Duinen. De uitgestrekte zandverstuiving maakt dat ik me even buiten Nederland waan. Natuurgebied Soester Duinen heeft een uniek landschap met duinen, zandvlaktes, bossen en heide.

Natuurpad de Korte Duinen is een wandelroute van 10 kilometer door de Soester Duinen. Deze wandelroute bij Utrecht is in te korten tot 6 of 8 kilometer. De oranje routes gaat langs de mooiste heide van de Soester Duinen.

Op de Lange Duinen zijn vooral kleinere heidevelden.

Lees meer over wandelen bij de Soester Duinen.

wanelen heide soesterduinen utrecht
Heide in Utrecht: de Soester Duinen

Terug in de tijd bij Landgoed Bornia en Heidestein

Tussen landgoed Bornia Driebergen en de schaapskooi van Heidestein Zeist liggen uitgestrekte heidevelden. Het afwisselende landschap met heide en vennetjes laat zien hoe de Utrechtse Heuvelrug er vroeger uit heeft gezien.

Een kudde Drentse Heideschapen zorgt er voor dat de heide in Utrecht niet dichtgroeit. De schapen eten grassen en jonge boompjes tussen de heide weg, wat bijdraagt aan het behoud van het heidelandschap.

wandeling bloeiende heide schapen
Hallo schapen op de hei

Rondom Schaapskooi Heidestein loopt een familiewandelroute met vragen en opdrachten voor kinderen. Deze route, gemarkeerd door bordjes in de vorm van een schaap, is niet geschikt voor kinderwagens en buggy’s.

Hier lees je mijn ervaringen met Bornia en Heidestein.

heide wandeling utrechte heuvelrug heidestein
Heidewandeling Utrechtse Heuvelrug bij Heidestein

Meer heide op de Utrechtse Heuvelrug

De heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug zijn in de middeleeuwen ontstaan. Er vond toen veel ontbossing plaatst doordat bomen moesten wijken voor landbouwgrond. Heide is een van de weinige planten die kan groeien op de achtergebleven voedselarme zandgrond.

Wanneer ik wandel bij Utrecht, zie ik vooral bossen met hier en daar nog wat plukjes heide, zoals in het jonge bos bij Vliegbasis Soesterberg. In Hoog Moersbergen en Stameren liggen kleine heideveldjes in het gevarieerde bos. Ik vind het heerlijk om hier te lopen, maar dit zijn in mijn ogen geen echte heidewandelingen.

Dit zijn de mooiste wandelingen van de Utrechtse Heuvelrug.

heide fotograferen
Detail van een heide plant

Meer heidewandelingen in Nederland? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry