home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Tips voor Pilsen Tsjechië: meer dan pils!

Op zoek naar mooie plekken in Tsjechië stuit ik op Pilsen (Plzen) in West-Bohemen. Pilsen is de vierde stad van Tsjechië en staat bekend als de bakermat Pils. Het gouden vocht heeft zelfs zijn naam aan de regio de danken.

Hoewel ik zeker interesse heb in lokale gerechten en drankjes tijdens mijn Tsjechië rondreis, sla ik de brouwerijen in Pilsen over. Wat is er nog meer te doen in Pilsen? Dit zijn mijn tips en de leukste bezienswaardigheden van Pilsen!

Tijdens mijn rondreis Tsjechië was ik een dag in Pilsen.

bezienswaardigheden pilsen markt
Bezienswaardigheden aan de Oude Markt Pilsen

Stadswandeling Pilsen

Hoewel Pilsen na Praag, Brno en Ostrava de grootste stad van Tsjechië is, is het oude centrum van Plizen klein en compact.

De belangrijkste historische bezienswaardigheden van Pilsen liggen geconcentreerd op en om de Namesti Republiky, een prachtig plein omgeven door rijkelijk gedecoreerde herenhuizen in vrolijke kleurtjes. Hier liggen ook de 13e-eeuwse Sint-Bartholomeüskathedraal en het 16de-eeuwse stadshuis van Pilsen. Vlak bij het stadshuis staat een gouden beeld van Maria op een opvallende pilaar. Het beeld uit de zeventiende eeuw is geplaatst om te vieren dat de verschrikkelijke pestepedemie Pilsen grotendeels gespaard heeft.

tips pilsen stadhuis
Tip in Pilsen: bezoek het oude stadhuis

De toren van de Sint-Bartholomeüskathedraal is de hoogste kerktoren van Tsjechië én een fantastisch uitzicht over de bezienswaardigheden van Pilsen en omgeving.

Parken in Pilsen

In de Middeleeuwen werd Pilsen beschermd door een enorme stadsmuur. Helaas is er weinig over van deze muur.

De plek van de stadsmuur is omgetoverd tot een langgerekt stadspark aan de rand van de oude stad. Ik wandel in het groen langs statige huizen, heerlijke geurende bloemen en talrijke fonteinen. De kleine reiziger speelt met lokale kindjes bij een fontein, terwijl ik met een grote glimlach toekijk vanaf een bankje met de zon in mijn snuit.

parken pilsen tsjjechie'
Parken markeren de plek van de oude stadsmuur

Eten en drinken in Tsjechië

In de straten rondom de Namesti Republiky barst het van de gezellige straatjes met leuke tentjes. Ik strijk neer bij Andel Café and Music Bar, een bistro met een leuk terras en een aantrekkelijke daghap (keus uit vegetarische en vleesgerechten).

De bistro werkt nauw samen met een music bar, een café en een fair tradeshop. Ik denk dat het hier ’s avonds heel gezellig is, maar zo lang blijven we niet hangen in Pilsen Tsjechië.

Je vindt Andel op Bezrucova 151/5.

Wil je de stad niet verlaten zonder bezoek aan een brouwerij in Pilsen? Voor iets meer dan 10 euro krijg je een rondleiding mét gratis biertjes.

eten in tsjechie
Eten in Tsjechië

Velka Synagoga

Velka Synagoga, de Grote Synagoge van Pilsen, is een van de grootste synagogen ter wereld. De bezienswaardigheid in Pilsen is ontworpen in de negentiende eeuw door de Oostenrijker Max Fleisher. Het oorspronkelijke ontwerp is aangepast, details zijn gewijzigd. Eigenlijk had de synagoge nóg groter moeten worden: de torens zijn echter ingekort om niet boven de nabijgelegen kathedraal uit te steken.

bezienswaardigheden pilsen tsjechie synagoge
Beziensewaardigheden Pilsen: de grote synagoge

Ik ben onder de indruk van de buitenkant van de imposante synagoge. De architectonische stijl is een interessante mengelmoes van romantiek en neorenaissance. De rode en witte steden steken fraai of tegen de blauwe lucht.

Ik stond er bij en ik keek erna. Helaas kan ik de synagoge niet van binnen zien.

pilsen kinderen techmania science centre
Spelen met molecuulbouwdozen

Bezienswaardigheden Pilsen: Techmania Science Center

Er zijn veel interessante historische musea in Pilsen, maar daar ligt nu mijn interesse niet. Na een stadswandeling door Pilsen Centrum ga ik naar het Techmania Science Center, een van de tofste wetenschappelijke musea waar ik ooit geweest ben. (Dat zijn er best veel, als scheikundedocent ga ik graag naar dergelijke musea.)

Techmania Science Center is een groot en interactief museum waarin met natuurkundige proeven (met elektriciteit, licht en geluid), aardrijkskundige opstellingen (windtunnels en zandboxen) en nog veel meer! Ik voel zeeziekte opkomen wanneer ik me staande probeer te houden op een zinkend schip in de storm. Met katrollen meet ik hoeveel kracht ik in mijn handen heb – dat valt tegen. De kleine reiziger genereert een bliksem door op allerlei knopjes te drukken. Mijn kleine donderwolkje.

science museum pilsen kinderen
Proefjes doen in het Science Museum

Techmania Science Center Pilsen is een tof museum voor volwassenen met interesse in natuurwetenschappen (vergelijkbaar met Nemo in Amsterdam) en er zijn voldoende activiteiten voor kinderen. Speeltuinen, raceautootjes, stromend water en pompsystemen zijn een grote hit bij ons meisje van twee. Wanneer ze in de cabine van een grote graafmachine kan kruipen, kan haar dag niet meer stuk.

3D Planetarium Pilsen

Tegenover het Techmania Science Center zit het 3D Planetarium, waar je met een ticket van Techmania Science Center gratis naar binnen kan. Het gebouw neemt je in toffe show en projectie mee op ruimtereis.

planetarium plisen
Planetarium Pilsen

Tijdens mijn bezoek aan Pilsen moet ik genoegen nemen met afbeeldingen van de planeten, andere schaalmodellen en spectaculaire foto’s. De kleine reiziger heeft zich nog even als verkleed als astronaut. Het 3D Planetarium is leuk, maar als je weinig tijd hebt zou ik er voor kiezen om langer in het Techmania Science Center te blijven. Daar valt meer te ontdekken.

Dan is het tijd om verder te gaan.

west bohemen loket tsjechie
Bezienswaardigheden West-Bohemen

Mijn bezoek aan Pilsen was kort en krachtig. Pilsen is een leuke plek om te bezoeken tijdens een Tsjechië vakantie. Je kunt Pilsen goed combineren met andere bezienswaardigheden in West-Bohemen en mooie wandelingen in Tsjechië.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry