home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Foto: Stop! Wat is een stop in de fotografie?

Wat is een stop in de digitale fotografie? Wat is de link met de belichtingsdriehoek, diafragma, sluitertijd is ISO? En waarom is het handig om er iets van stops in de fotografie af te weten? 

In deze blog lees je meer over stops in de fotografie mét handige voorbeelden

Belichtingsdriehoek en stops fotografie

Wat is een stop in de fotografie? Een stop is een term voor de verdubbeling of de halvering van de hoeveelheid licht.

In de fotografie draait alles om licht. Door je camera op de juist manier in te stellen, valt er precies genoeg licht op de camerasensor om een mooie foto te maken. Natuurlijk kun je je camera in de automatische stand zetten, dan regelt de camera alles voor je. Maar ik vind het leuk zélf dingen in te stellen. En daarvoor hoef je echt niet alleen maar in de manuele stand te fotograferen!

De instellingen van de camera kun je samenvatten in de belichtingsdriehoek. De belichtingsdriehoek beschrijft de relatie tussen diafragma, sluitertijd en ISO.

In deze blog lees je meer over de belichtingsdriehoek.

belichtingsdriehoek stops

F-getal en stops

Het regelen van de hoeveelheid licht kan volgens de belichtingsdriehoek met het diafragma (F-getal), de sluitertijd of de ISO. Een foto een stop donkerder of lichter maken kan dus met een van deze drie instellingen!

Het diafragma van de lens bepaalt niet alleen de scherptediepte, maar ook de hoeveelheid licht wat op de sensor valt. Wanneer de diafragma opening twee keer zo groot is, valt er twee keer zo veel licht op de foto. (En de scherptediepte wordt kleiner, maar geen twee keer zo klein.)

In de tabel hieronder zie je de relatie stops : diafragma.

tabel stops diafragma

Rekenvoorbeeld:

Belichtingen en stops

Wil je een foto twee keer zo licht maken? Dan kun je kiezen om de sluitertijd twee keer zo lang te maken. Deze getallen zijn makkelijker te onthouden dan de diafragma stops.

In de tabel hieronder zie je de relatie stops : sluitertijd.

tabel stops sluitertijd

Rekenvoorbeeld:

In deze blog vind je de ins en outs van sluitertijd.

ISO en stops

Een van de voordelen van digitale fotografie is dat je makkelijk de ISO van een foto aan kunt passen. In de analoge tijd werkte je met rolletjes en alle foto’s op dat rolletje hadden de zelfde ISO-waarde. Even wisselen tussen ISO400 en ISO1000 was absoluut niet mogelijk. Tegenwoordig pas je met een druk op de knop de lichtgevoeligheid van de sensor aan.

Wanneer de ISO-waarde twee keer zo groot is, is de sensor twee keer zo gevoelig. Dat is dus het zelfde effect als twee keer zo veel licht op de sensor.

In de grafiek hieronder zie je de relatie stop : ISO.

stops iso fotografie

Rekenvoorbeeld:

In deze blog lees je meer over ISO en ruis.

Stops en de juiste belichting

Fotografeer is op de automatische stand? Dan volgt de camera automatisch de belichtingsdriehoek en hoef je weinig met stops te werken.

Fotografeer je in de manuele stand? Dan is het handig de stops in de fotografie te begrijpen! Stel je maakt een foto van een rennend hert en het hert blijkt een beetje bewogen. Dan zul je een kortere sluitertijd willen om de beweging te ‘ bevriezen’. Een kortere sluitertijd zorgt er echter ook voor dat er minder licht op de sensor valt. Voor de juiste belichting zul je ergens moeten compenseren.

Samengevat: wordt de sluitertijd een stop donkerder? Dan moet het diafragma of de ISO een stop lichter.

De tussenstop

In deze blog ben ik uitgegaan van hele stops. Gelukkig is een digitale camera iets geavanceerder, je kunt namelijk tot op de 1/3 stop nauwkeurig belichten. Zo gaan de meeste lenzen van F/4.0 via F/4.5 en F5.0 naar F/5.6. Hetzelfde geldt voor sluitertijd en ISO, ook daar zijn vaak tussenstappen (tussenwaarden).

stop overbelicht
Één stop overbelicht (rechts) zorgt voor mooiere foto's in de sneeuw

Stops en belichtingscompensatie

Soms wil je een foto juist een beetje overbelichten, bijvoorbeeld bij het fotograferen van sneeuw of lichte bloesem. De camera gaat namelijk uit van een gemiddelde grijswaarde, waardoor lichte foto’s als het ware een beetje onderbelicht zijn.

Door gebruik te maken van de belichtingscompensatie kun je de foto makkelijk een stop overbelichten. Het histogram schuift dan naar rechts wat beter past bij de foto.

Bij donkere voorwerpen wil je juist een beetje onderbelichten. Ook dat kan met de belichtingscompensatie knop. Donkere voorwerpen kun je vaak 1-2 onderbelichten.

De belichtingscompensatie is ideaal. Je hoeft geen ingewikkelde rijtjes met getallen uit je hoofd te leren om een foto snel een beetje onder- of over te belichten. Als je dit weet weet je eigenlijk al genoeg voor mooie foto's.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry