home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Mooie bloesemwandelingen Zuid-Limburg: glooiende heuvels en witte bomen

Limburg is een van mijn favoriete provincies om te wandelen in Nederland. Ik houd van het zangerige taaltje, de pittoreske dorpen en de heuvels. In Zuid-Limburg lopen verschillende bloesemtochten. Deze bewegwijzerde wandelroutes kun je het hele jaar lopen – al is het voorjaar de beste tijd voor de bloesem in Limburg.

wandelen eijsden bloesem
De blauwe route met witte bomen

Wandelen bloesem Limburg 2023

De bloesemroutes zijn het mooist wanneer de appelbomen en perenbomen gehuld zijn in een kleed van kleine bloeiende bloemetjes. Dit is meestal in de april en begin mei. Veel mensen trekken dan naar de Betuwe voor een bloesemwandeling. Maar wist je dat in Limburg de meeste hoogstamboomgaarden van heel Nederland te vinden zijn?

Ik loop eerst de blauwe wandelroute van 9,1 kilometer (Eijsden-Margraten E5) vanuit Mesh. Mesch is een kerkdorp met monumentale boerderijen, omringd door holle wegen en de rivier de Voer.

Start bloesemroute Zuid-Limburg E5: Klokkestraat 1, 6245 KL Eijsden, Nederland

laagstamboomgaard bloesem limburg
Wandeling Eijsden: langs de roze laagstamboomgaard

Boesemroute Limburg: holle wegen en fruitbomen

Het is een zonnige zaterdagmiddag in april. De fruitbomen staan volop in bloei, het zal niet lang duren voor de groene blaadjes de witte en roze kleur van de fruitbloesem zullen verdringen. Niet veel later zullen de kleine blaadjes als natuurlijke confetti worden meegevoerd voor de wind. Limburg kleurt groen en maakt zich klaar voor de zomer.

De bloesemwandeltocht vanuit Mesh (Eijsden-Margraten E5 wandelroute) start met een kleine klim. Aan weerszijden van de holle weg staan laagstamboomgaarden met bloesem. Dat belooft wat!

De bewegwijzerde wandelroute is twee kanten uit te lopen. Ik besluit rechtsom te lopen.

hoogstamfruit limburg
Bloesemtocht wandelen: heuvels en hoogstam fruitbomen

Al snel loop ik het bos in Limburg in, gevolgd door grasland. Even later zie ik weer boomgaarden met fruitbomen, langzaam maakt het groen van het bos plaats voor lichtroze zee van hoogstambloesem. Nieuwsgierige koeien volgen de wandelaars.

De wandeling bij Eijsen is misschien wel de mooiste bloesemwandeling in Zuid-Limburg. De gemarkeerde rondwandeling voert vooral over onverharde wegen. Helaas gaat een klein deel van de wandeltocht langs een drukke weg, dit is bij de Sint Geertruiderweg en de Heiweg. Gelukkig laat ik na korte tijd de auto's en de fietsers ver achter me.

wandelen weiland limburg
Wandelen door de wei

Op de grens: wandelen door de Belgische Voerstreek

Ineens zie ik een oude grenspaal. Welkom in België, piept mijn telefoon. De wandelroute gaat deels door de Belgische Voerstreek, een regio met heuvels, schattige dorpjes en nóg meer hoogstamboomgaarden.

Ik word getrakteerd op mooie uitzichten over Nederland en België. De fruitbomen vormen een fraai contrast met de blauwe luchten.

Wil je verder wandelen langs de grens? Misschien is de Trage Tocht bij Slenaken iets voor jou!

bloesem in limburg
Bloesemwandeling Limburg

Niet ver van de wandelroute ligt de uitkijktoren van Mesch. Vanaf hier kun je nóg meer genieten van de glooiende heuvels met een tapijt van witte en roze bloemen.

Na een stukje België loopt de wandeling ten einde. Ik heb genoten van de rondwandeling tussen de roze en witte bloesem.

bloeiende fruitbomen limburg
Bloeiende fruitboomgaard in Limburg

Praktische tips voor de blauwe wandelroute bij Eijsden (9,1 km)

Horeca Bloesemroute Mesch

Even bijtanken tijdens het wandelen in Limburg?

Bij Ubachs Landgoed Moerslag en Camping de Bosrand kun je terecht voor een drankje en een snack. Dit is ongeveer halverwege de route.

In het dorp Mesch ligt Café ’t Piepke en Terras, serre en hoeve de Laethof.

bomen in bloei
Witte bloesem in de fruitbomen

Parkeren langs de wandelroute

Hoeve de Laethof Mesh heeft een ruime parkeerplaats, helaas is deze alleen voor gasten. In het dorp zijn echter voldoende gratis parkeerplaatsen, vooral bij de bewoners voor de deur.

Bij Uitkijktoren Mescherhei aan de Heiweg is een kleine parkeerplaats voor als je de toren wilt beklimmen.

bloesem heuvels limburg
Fruitbomen in bloei op de glooiende heuvels

Is het (nog) geen bloesemseizoen? Dan is deze route mijn favoriet!

Tijdens het wandelen geniet ik van de diversiteit van het Limburgse landschap met akkerland, koeien en fruitbomen. Aan het eind van de zomer laten de rijpe appels en peren de takken buigen. De bloesemroutes zijn op zijn mooist in het voorjaar, maar eigenlijk is de regio van Eijsden en de Voerstreek het hele jaar door betoverend mooi. Ik besluit daarom om nóg een bloesemroute te lopen.

konikpaarden eisder beemden
Wandelen tussen de Konikpaarden in Eijsder Beemden

Ik kies voor de witte wandelroute vanuit Eijsden: deze route combineert fruitbomen met bezienswaardigheden in Limburg als Kasteel Eijsden, de Sint Christinakerk en historische straten geplaveid met kasseien. Mijn hoogtepunt in Eijsden is de Diepstraat, een historische laan met fraaie lindenbomen.

kasteel eijsden
Kasteel Eijsden

Kasteel Eijsden Limburg

Lange tijd was de Franse taal de taal van de Limburgse elite, vooral in en om Maastricht. Kasteel Eijsden wordt heel sjiek ook Chateau d’Eijsden genoemd, een bijnaam die niet misstaat voor een kasteel.

Kasteel Eijsden is een herenhuis met kasteelhoeven ten zuiden van Eijsden. Ik houd van kastelen. Het kasteel Eijsden is in de zeventiende eeuw opgetrokken in de Maaslandse renaissancestijl, met versierde rode bakstenen gevels en horizontale banden in natuursteen.

wandelen eijsden appelbloesem
Wandelen tussen de appelbloesem

Dit zijn mooie kastelen van Duitsland.

Kasteel Eijsden is privébezit, maar de omliggende tuinen zijn vrij toegankelijk. Dit is een leuke bezienswaardigheid als je gaat wandelen in Limburg.

Er is geen Horeca bij het kasteel. (Helaas....)

eijsder beemden wandelen langs de maas
Eijsder Beemden: wandelen langs de Maas

Wandelen Eijsder Beemden: Fruit en vlinders

Ik volg de kolkende Maas en breid de witte wandelroute uit naar de Eisder Beemden. Onderweg passeer ik poelen met kwakende kikkers, wilgenbossen en graslanden. Het gebied is rijk aan vlinders. De Maas zorgt voor een grote variatie tussen droog en nat – op sommige plekken is de wandelroute bij Eijsden behoorlijk drassig!

Ik heb geluk en kom tijdens de wandeling in Eijsder Beemsten oog in oog te staan met  en konikspaarden. De gallowayrunderen hebben zich verstopt.

Hier vind je een omschrijving van deze route van 9,0 km.

wandelroute bloesem appelboom
Bloesemroute Eijsden

Praktische tips voor de witte wandelroute (4,8 of 9,0 km)

Horeca bij Eijsden

Eetcafé Aon ’t Bat, terras met uitzicht over de Maas

eijsden limburg
Het pittoreske Eijsden

Parkeren langs de route

Je kunt parkeren in Eijsden bij Vroenhof, de Diepstraat of de Kerkstraat Eijsden. Het is soms lastig een plekje dicht bij Kasteel Eijsden te vinden.

Wandelen Eijsden-Margraten: mooie wandelroutes Zuid-Limburg

In de gemeente Eijsden-Margraten zijn veel leuke wandelroutes van verschillende lengtes. De gekleurde paaltjes die de wandelroutes markeren staan regelmatig in groepjes bij elkaar langs de kant van de weg. Er is veel overlap, je kunt naar hartenlust combineren en variëren.

wandelen heuvels
Wandelen door de heuvels van de Voerstreek

Liever een andere (korte) wandelroute in Zuid-Limburg met bloesem?

wandelen bloesem limburg
Mooie bloesems

Wandelen in Zuid-Limburg is tof. Ik heb genoten van bovenstaande wandelingen langs de fruitbomen van Limburg.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry