home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wandelen in de buurt van Utrecht: wandelroutes Haarzuilens en Kasteel de Haar

Het lijkt wel een sprookje! Kasteel de Haar in Haarzuilens is het grootste kasteel van Nederland. Maar wist je dat het omringende landgoed een mooi natuurgebied is? Hier kun je prachtig wandelen door de weilanden en bossen bij Utrecht. In deze blog deel ik mijn favoriete wandelingen bij Haarzuilens en Kasteel de Haar.

kasteel de haar utrecht
Kasteel de Haar Utrecht

Wandelroutes Haarzuilens en Kasteel de Haar

Wil je wandelen in de omgeving Utrecht? Bezoek dan het unieke landgoed Haarzuilens in het noordwesten van Utrecht. Hier combineer je akkerland, bos en natuur in Utrecht.

Over Landgoed Haarzuilens lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes.

wandelroutes haarzuilens kaart
Wandelroutes Haarzuilens op de kaart (alleen wandelroutes Natuurmonumenten)

De lange(re) Wandelroute Landgoed Haarzuilens is een combinatie van de wandelroutes hierboven, tijdens deze route passeer je alle bezienswaardigheden van Haarzuilens inclusief Kasteel de Haar.

Wandel je met kinderen of vind je de wandelroute Landgoed Haarzuilens te ver? Rondje Haarzuilens brengt je langs de hoogtepunten. Het Historisch Pad Haarzuilens en de Haarrijnse Plas kun je eenvoudig combineren en op een andere dag bezoeken. Zo heb ik het ook gedaan!

wandelen haarzuilen utrecht
Wandelen Haarzuilen Utrecht

Utrecht wandelroute: Rondje Haarzuilens (6,6 km)

Rondje Haarzuilens is een dagje uit rondom Utrecht: tijdens deze wandeling passeer je het grootste kasteel van Nederland met zijn fraaie tuinen, je loopt ook door het authentieke dorp Haarzuilens, polders, bos rondom Utrecht en de recreatieve boerderij Geertjes Hoeve.

Deze wandelroute volgt wandelknooppunt 86-82-83-51-53-49-69-34-82-86. 

geertjes hoeve utrecht
Geitjes voeren in de Geertjes Hoeve Haarzuilens

Boerderij Geertjes Hoeve Haarzuilen

Rondje Haarzuilens begint bij de Geertjes Hoeve, een mooie plek in Utrecht waar ik regelmatig kom. Geertjes Hoeve is een recreatieve boerderij aan de rand van de Gemeente Utrecht. De boerderijwinkel verkoopt allerhande streekproducten, op het terras zijn pannenkoeken en broodjes te krijgen en zodra het buiten kouder wordt staat er een vuurkolf klaar om marshmallows te roosteren.

picknick haarzuilens wandelroute
Picknicken tijdens de wandeling

Het leukste van de boerderij zijn echter de geiten. Er is een knuffelweide om met de geiten te spelen en kinderen kunnen de kleine geitjes een flesje geven.

De kleine reiziger vermaakt zich met de kleine fietsjes en driewielers op het erf – het is lastig te starten met de wandeling. Ik lok haar mee met een picknick.

boomgaard haarzuilens bloesem
Appelbomen in bloei

Appelbloesem bij Haarzuilen

Via weilanden omzoomt door beukenhagen lopen we naar Kasteel de Haar. Op Landgoed Haarzuilens staan verschillende boomgaarden met appelbomen en nog voor we goed en wel aan ons rondje Haarzuilen begonnen zijn, gooien we het picknickkleed al op de grond. De verse broodjes van Geertjes Hoeve vragen erom om opgegeten te worden!

Met een volle maag lopen we naar het kasteel de Haar (dit wordt soms ten onrechte Kasteel Haarzuilens genoemd).

bloiende appelbloesem utrecht
Rondje Haarzuilens: wandelen tussen de bloesem in Utrecht

Regen in de polder

Wanneer ik door het polderlandschap loopt, trekt plotsklaps de lucht dicht. Ik heb nog nét genoeg tijd mezelf te bedekken voordat de hemel open barst. De regen gaat gepaard met harde donder.

Zo plotseling als de regen gekomen is, zo plotseling gaat deze weer. Gelukkig maar.

parkbos haarzuilens utrecht
Parkbos Haarzuilen: meer dan een bos  bij Utrecht

Parkbos de Haar

"Kijk mama, daar is water." We verruilen de kasteelmuren van Kasteel de Haar voor Parkbos de Haar, een nieuw bos in de buurt van Utrecht. Al snel zie ik een nest met kleine meerkoeten en even later een nest met ooievaren. Het is lente!

Parkbos de Haar is een initiatief van natuurmonumenten. Aan de westzijde van Kasteel de Haar zijn bomen geplant, geïnspireerd op het oorspronkelijke ontwerp voor het park bij het kasteel. Het nieuwe parkbos sluit landschappelijk aan bij de historische kasteeltuinen.

wandelen rondje haarzuilens boerderij
Historische boerderijen tijdens het rondje Haarzuilens

Wandelen rondom Utrecht: Klein Limburg

Aan de noordkant van kasteel de Haar ligt ‘Klein Limburg’. Klein Limburg is ruim een eeuw geleden ontworpen door tuinarchitect Copijn als onderdeel van het kasteelpark. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zie ik weinig overeenkomsten met het echte Limburg.

Dit zijn de mooiste plekken van Limburg.

wandelen klein limburg utrecht
Wandelen in Klein Limburg bij Utrecht

Klein Limburg is een fraai gebied met grazende koeien, kleurrijke weidebloemen en kwakende kikkers. Langs slootjes staan rijen knotwilgen.

Hier vind je de wandelroute Klein Limburg Haarzuilens (1,7 km).

Bloesem en Historisch Haarzuilens

Via de boomgaard loop ik verder naar het pittoreske Haarzuilens. Tot mijn verbazing staan de appelbomen nog in bloei, zo mooi! Ik strijk neer bij een van de picknicktafels om wat te drinken en te genieten van het uitzicht.

wandelen bloesem haarzuilens utrecht
Wandelen tussen de bloesem van Haarzuilens

Tegenwoordig staan er vooral hoogstambomen in de boomgaard. Vroeger was dat wel anders: toen stonden hier kwetsbare lage fruitbomen. Een elzenhaag moest de bomen beschermen tegen harde wind. De elzensingel staat er nog steeds, een fijne verstopplek voor egels, putters en mussen.

Dan sta ik in het dorp Haarzuilens, een pittoreske plek in Utrecht met een beschermd dorpsaanzicht. Ik strijk neer bij Restaurant Toetje Haarzuilens voor een heerlijke lunch.

Via de oude boomgaarden loop ik terug naar de Geertjes Hoeve.

lunch restaurant toetje utrecht
Lunch bij restaurant Toetje Utrecht

Meer wandelen?

Heb je na je rondje Haarzuilens nog niet genoeg van de mooie omgeving van Utrecht? Je kunt de route gemakkelijk uitbreiden! (Kijk vooral ook naar de route Landgoed Haarzuilens voor inspiratie).

Ten noorden van Hoeve Wielrevent, een omgebouwde Haarse boerderij, ligt ’t Natte Laand. Via dit prachtige natuurgebied kun je naar de Haarrijnse plas lopen. Aan de westkant van deze plas is een broedmuur voor zwaluwen, in het voorjaar vliegen deze beschermde vogels hier af en aan!

wandelen haarrijnse plas utrecht
Wandelen langs de Haarrijnse Plas

Doen rondom Utrecht: Haarzuilens en Kasteel de Haar met kinderen

"Ik wil mee wandelen", roept de kleine reiziger wanneer ik mijn wandelschoenen aantrek. Ik twijfel of mijn rondje Haarzuilens geschikt is voor de buggy, een deel van de route die de wandelknoopunten bij Utrecht volgt blijkt door weilanden te gaan. Gelukkig is mijn vrees ongegrond: deze route is geschikt voor kinderwagens! Bij heel veel neerslag kun je eventueel na knooppunt 53 de Rijndijk en Polderweg volgen tot je weer op de originele route bent.

historische haarzuilem dorp utrecht
Wandelroute historisch Haarzuilens in Utrecht

Er zijn veel leuke korte wandelroutes bij Utrecht. Deze wandeling is onze favoriet. De wandelroute bij Utrecht loopt namelijk langs verschillende speeltuinen en kinderboerderijen.

Op de Geertjes Hoeve kunnen jong en oude knuffelen met de geitjes. Kleine kinderen kunnen zich uitleven op tractors en kleine fietsjes. Er is een zandbak, een stormbaan en er zijn verschillende speeltoestellen. In Haarzuilens (bij wandelknooppunt 34) ligt een kinderboerderij met een speeltuintje.

parkbos haarzuilens kinderen
Struinen in het Parkbos

Het recent aangelegde Parkbos achter Kasteel de Haar is "een bos, waar je kunt wandelen, struinen en spelen". De kleine reiziger vermaakt zich in het bos in de buurt van Utrecht met omgevallen bomen en het zoeken naar kwakende kikkers.

Voor oudere kinderen is het natuurbelevingspad in ’t Natte Laand bij Wielrevelt erg leuk. 

Hier lees je meer tips voor Utrecht met kinderen.

kasteeltuin kasteel de haar
Kasteel de Haar en zijn mooie kasteeltuin

Bezoek je Kasteel de Haar met kinderen? Kasteel de Haar heeft een leuke speurtocht voor jonge bezoekers. De opdrachten waren iets te hoog gegrepen voor mijn tweejarige, we hebben gewoon zelf rondgelopen door het kasteel en ons vergaapt aan de pracht en praal.

In de kasteeltuin is een leuk labyrint in een hertenkamp.

balzaal kasteel de haar
De centrale hal van Kasteel de Haar

Kasteel de Haar en de kasteeltuin bezoeken

Kasteel de Haar lijkt door zijn torens, ophaalbrug en weergangen wel een sprookjeskasteel!

Het kasteel opent (bijna) dagelijks zijn deuren voor het publiek. De rondleiding door kasteel de Haar voert langs verschillende vertrekken, de een nog mooier en rijker gedecoreerd dan de ander. Misschien is de centrale hal van kasteel de haar nog wel het meest imposant: deze zaal zou niet misstaan in het sprookje van Assepoester.

Toegang tot kasteel de Haar bedraagt 18 euro, gratis met museumjaarkaart.

bibliotheek kasteel de haar
De bibliotheek van Kasteel de Haar

Parkeren Kasteel de Haar

Langs de wandelroute 'Rondje Haarzuilen' is voldoende parkeergelegenheid.

kasteel de haar utrecht
Het grootste kasteel van Nederland

Bereikbaarheid met het OV

wapen kasteel de haar
Mooie glas-in-lood ramen

De foto's bij deze blog zijn tijdens verschillende bezoeken aan Haarzuilens en kasteel de Haar gemaakt.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry