home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wandelen tussen de tulpen in Groningen 2023

Het is een stralende dag wanneer ik de veters van mijn wandelschoenen strik. Ik ga een tulpenroute in Groningen wandelen! Ik kies voor een wandeling van tien kilometer door de bollenvelden in Noord-Groningen bij Uithuizermeeden.

wandelen tulpen groningen
Wandelen tussen de tulpen in Groningen

Waar vind je de tulpenvelden in Groningen?

Tulpen in Groningen? Ja hoor! De tijd je alleen tulpenvelden in de Bollenstreek kon genieten is voorgoed voorbij. Op steeds meer plaatsen kun je genieten van kleurrijke tulpenvelden in Nederland, zo ook in de provincie Groningen.

Groningen heeft een traditie van akkerbouw. Tussen de uitgestrekte aardappelvelden lopen wandelpaden van waar je kunt kijken naar velden met tulpen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer bloemenvelden bijgekomen. Zo mooi!

kerk uithuizermeeden
De kerk van Uithuizermeeden

De precieze locatie van de mooie tulpen in Groningen wisselt van jaar tot jaar. Je vindt de tulpenvelden in Groningen onder andere in de omgeving van Uithuizermeeden, Spijk, Kloosterburen, de Carel Coenraadpolder en in Hogeland pal tegen de waddendijk.

Dit zijn de mooiste tulpenwandelingen en wandelingen in de bollenvelden in Nederland.

wandeltocht tulpenvelden uithuizermeeden
Wandelen door Nederlandse tulpenvelden in Uithuizermeeden (met de Eemshaven op de achtergrond)

Wanneer staan de bollenvelden in Groningen in bloei?

In maart komen de tulpen langszaam uit de grond. Je vindt dan nog geen kleurrijke bloemen, maar alleen de groen bladeren. De tulpenvelden in Groningen krijgen begin april langzaam kleur. Van half april tot begin mei kun je de mooiste bloeiende tulpenvelden in Groningen bezoeken. De tulpen in Groningen bloeien meestal net wat later dan de bollenvelden op Goeree-Overflakkee en de tulpenvelden in de bollenstreek.

Maar er is meer in Groningen! In het voorjaar en de vroege zomer kun je ook kanariegele koolzaadvelden bezoeken in Groningen.

wandelen in groningen tulpenroute
Wandelen in Groningen: op naar de tulpen!

Wandeltocht tulpen Groningen 2023

Elk jaar organiseert de Rotary Club Uithuizen/Het Hogeland het evenement Naar de Bollen. In 2021 kon je – geheel Coronaproof – een maand lang op eigen gelegenheid de tulpenvelden bezoeken. Ik heb gekozen voor de wandeling van 10 kilometer.

In 2023 zijn er weer nieuwe autotochten, fietstochten en wandelingen door de tulpenvelden in Groningen. De wandelroutes variëren van 10 tot 30 kilometer, meer informatie is te vinden op Naar de Bollen. De tulpenwandeling brengt je langs de mooiste plekken om te wandelen in Groningen in de lente!

Naar de Bollen 2023 vindt plaats op 29 april. 

tulpen in groningen
Tulpenvelden in Nederland

Wandelen tulpen Groningen

Mijn wandeling in Groningen startte bij het haventje van Oldenzijl, een pittoresk dorp in het noorden van Groningen. Vergezeld door een straffe wind volg ik het jaagpad langs de Uithuizermeerdstermaar. In de verte zie ik de eerste tulpen in bloei.

wandelen tulpenvelden groningen
Wandelen langs de bollenvelden in bloei

Via het prachtige romaanse kerkje van Oldenzijl vervolg ik mijn wandeling in zuidelijk richting. Net voordat ik de brug over de drukke Eemshavenweg oversteek word ik getrakteerd op misschien wel de mooiste tulpen in Groningen. Op het veld staan paarse, witte, roze en rood-gele tulpen zij aan zij, een fraai contrast met de strakblauwe lucht. Ik kijk uit over het vlakke Groningse landschap met de Mariakerk van Uithuizermeeden en de koeltorens van de Eemshaven als baken.

wandelen zijldijk groningen
Het pittoreske Zijldijk in Groningen

Via de Honderdsterweg en de Oude Maar vervolg ik de Tulpenroute Groningen. Dit deel van de Groninger bloembollenroute is leeg en monotoon, kilometerslang zie ik niet veel meer dan aardappelvelden en gras.

Bij het dorp Zijldijk tref ik een aantal tulpenvelden in bloei aan. Tulpen kleuren het Groningse land roze, geel, rood en paars. Naast de 'gewone' velden met tulpenbedden ligt en een tulpenbed waar je bijzondere soorten tulpen kan bewonderen, waaronder de gefranjerde tulp en verschillende leliebloemige tulpen. Na verschillende velden in de verte is het leuk om dicht bij de tulpen te kunnen komen. Na de nodige foto's vervolg ik mijn tulpenwandeltocht.

wandelen tulpen in bloei
Wandendelen langs tulpen in bloei

Via het akkerland en de Uithuizermeerdstermaar kom ik weer aan bij de auto. Het was een mooie tocht!

Een stukje verwachtingsmanagement: tijdens de wandeling van 10 kilometer heb ik vier tulpenvelden in Groningen gezien. Wil je veel tulpenvelden bekijken? Dan kun je beter een autoroute uitstippelen.

kerk ldenzijl paapstil
Het kerkje van Oldenzijl

Tips tulpen in Groningen

tulpenroute groningen

wandelen tussen tulpen
Wandelen tussen de tulpen is niet toegestaan

Update: april 2023

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry