home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Wandelen tulpenvelden Drenthe: de tulpenroute van Diever

Wanneer de lente komt en de bollenvelden en tulpenvelden bloeien, trekt Nederland massaal naar de Bollenstreek. Wil je koppen lopen bij Lisse of liever in alle rust wandelen tussen de tulpen? Je kunt namelijk op veel meer plekken Nederlandse tulpenvelden bezoeken! De tulpenroute Drenthe brengt je langs velden met bloeiende tulpen in het noorden van het land.

Er is een autoroute, fietsroute en een wandelroute langs de tulpen in Drenthe.

wandelroute drenten tulpen
Wandelen langs de tulpenvelden in Nederland

Wanneer bloeien de tulpenvelden in Drenthe?

Wanneer de tulpenhype in Nederland start, staan eerst de tulpenvelden in bloei in Zeeland en op Goeree-Overflakkee. Kort daarna volgen de tulpen in de rest van Nederland, als een 'wave' van kleur die langzaam in noordelijke richting trekt. De tulpen in Drenthe bloeien nét iets later dan op andere plekken, gemiddeld midden of eind van april. Na een bloeitijd van een paar weken worden de tulpen gekopt. De bloemen worden dan van de bollen gehaald, zodat alle energie gaat naar de groei van de tulpenbol en niet naar de bloem.

Wil je wandelen langs de tulpenvelden? Dan is de periode eind april – begin mei het beste moment.

drenthe tulpen diever
Tulpen in bloei bij Diever

Waar bloeien de tulpen in Drenthe 2023?

Zeg je Drenthe, dan denk je aan klei, heide en schapen. Dat zijn niet bepaald de ingrediënten die het kweken van tulpen tot een succes maken. Toch zijn er verschillende mooie tulpenvelden in Midden-Drenthe, Dwingeloo en Diever die zeker een bezoek waard zijn. De exacte locatie van de bloeiende tulpenvelden wisselt jaarlijks. Om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt, gebruiken telers ieder jaar een ander stuk grond. Vaak is het een naastgelegen perceel, als je eenmaal weet waar de tuloen staan hoef je de jaren erna niet lang te zoeken voor een bezoek aan de bloeiende bollenvelden. 

Wanneer je met de auto door Drenthe rijdt, is de kans groot dat je tulpenvelden mist. Veninga Hijken Bloembollen heeft ook in 2023 een aantal interessante tulpenroutes uitgezet door de omgeving van Hijken, Hooghalen, Zwiggelte en Beilen. 

wandelen drenthe tulpen regen
Tulpen kijken en wandelen door de tulpenvelden in de regen

Wandelen tussen de tulpen in Drenthe

Tulpen kleuren het Drentse klei- en heidelandschap rood, paars en geel. Ik vind het heerlijk om te mogen wandelen langs de bollenvelden! Na enige speurwerk op internet stuit ik op de Wandelroute Tulpenvelden Diever, een route die ontworpen is door maatschap Joling. 

De mooiste bollenvelden in Drenthe vind je bij Diever, juist, dat is precies waar deze tulpenwandeltocht loopt.

Wil je slapen bij de tulpen in Drenthe? Ik kampeerde in een luxe huisje bij de boer mét een heerlijke hottub.

tulpenvelden bezoeken in drenthe
Weer of geen weer: je kunt altijd tulpenvelden bezoeken in Drenthe

Wandelroute tulpenvelden Dwingeloo-Diever in de regen

Er zijn twee tulpenwandelroutes in de omgeving van Diever, een korte route van 7,0 kilometer en een langere route van 9,0 kilometer. De weergoden zijn me niet gunstig gezind, het regent wanneer ik ga wandelen in Diever. Ik kies daarom voor de korte tulpenroute.

De wandeling door de tulpenvelden start bij het Tourist Info Punt in Diever (Bosweg 2A). Tegenover het Tourist Info Punt kun je gratis je auto kwijt (Parkeerplaats Eendenvijver). Meteen op de parkeerplaats word ik al getrakteerd op de eerste tulpen in Drenthe: in een perk staan verschillende soorten tulpen, hyacinten en narcissen.

drenthe tulpen wandeling
Gewoon in het perk bij de start van de tulpenroute 

Er zijn geen uitgestrekte bollenvelden in Drenthe: wil je blauwe druifjes, narcissen en hyacinten zien dan kun je beter uitwijken naar de Bollenstreek of Noord-Holland en daar de bollenvelden bezoeken.

De wandeling voert me in noordelijke richting naar de Steenakkerweg. Ik geniet van het pittoreske Diever en omgeving met zijn typisch Drentse boerderijen, bosjes en dieren in de wei. Schapen kijken verbaasd over het hek wanneer ik de eerste tulpenvelden bewonder. Nog niet alle tulpen zijn geopend, weelderige rode tulpen vormen een fraai contrast in het groene landschap.

Aan de Groningerweg ligt Hunebed D52.

Meer wandelen in Drenthe? Dit zijn mooie wandelingen in het Dwingelderveld.

schapen drnethe tulpenroute
Schaapjes langs de Drentse tulpenroute

Aan de zuidrand van Diever ligt aan de Kastanjelaan en Zuurlanderes ligt nog een aantal fraaie tulpenvelden. Ik zak tot mijn enkels in de prut wanneer ik over de onverharde weg naar de tulpen in bloei banjer, maar wat is dit genieten. De tulpen kleuren deze regenachtige dag en geven mijn bezoek aan Drenthe een gouden randje!

In Drenthe vind je geen kilometerslange tulpenvelden, je moet echt even zoeken en een stukje lopen voor de mooiste tulpenvelden. Wanneer je ze vindt, is de beloning des te groter.

Hier vind je meer tulpenwandelingen door heel Nederland.

wandelen diever drenthe
Het Drentse landschap

Tulpen plukken Drenthe

Tulpen bezichtigen is leuk, tulpen plukken is nóg leuker!

Je mag niet zomaar tulpenvelden bezoeken en je eigen bosje tulpen plukken 'langs de weg'. Telers moeten hard werken om hun velden zo mooi te krijgen.

Gelukkig is er in Drenthe een tulpenpluktuin. Na je wandeling door de tulpenvelden in Drenthe kun je hier je eigen bos tulpen samenstellen voor thuis. De tulpenpluktuin van Drenthe is onderdeel van Seubring Bloembollen Drenthe, een bedrijf gespecialiseerd in tulpen en lelies. In de pluktuin kun je tussen verschillende soorten tulpen wandelen en de mooiste meenemen voor thuis.

Pluktuin Drenthe is 7 dagen per week geopend. Een bezoek aan de pluktuin is gratis. Je betaalt 25 cent per tulp.

tulpen wandelen drenthe
De tulpenroute wandelen in Drenthe

Liever fietsen bij de tulpen?

Zoals ik hierboven al zei: de tulpen in Drenthe liggen verspreid. Ga je liever fietsen langs de tulpen in plaats van wandelen? Kijk dan eens naar deze fietsroutes langs de bollenvelden!

Geniet van de tulpenvelden en tulpenroutes in Drenthe!

wandeling diever drenthe
Wandelen in Diever op zoek naar tulpen

Update: april 2023

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry