home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wandelen door de duinen en bollenvelden in Noord-Holland

Wat zijn er veel mooie plekken in Nederland in de lente! In Noord-Holland liggen een de mooiste bollenvelden van Nederland. Dat is mijn geheimpje, de tulpenvelden in de Kop van Noord-Holland worden niet platgelopen door toeristen. In deze blog deel ik een toffe wandelroute door de bollenvelden van Sint Maartenszee en de Pettemerduinen.

sint maartensvlotburg tulpenvelden molen
De tulpelvelden en de molen van Sint Maartensvlotbrug

Bollenvelden Noord-Holland: slapen tussen de tulpen in Sint Maartensbrug

Vanuit mijn ‘vakantiethuis’ loop ik zo de bollenvelden in. Het belooft een heerlijke lentedag te worden: na weken met regen, kou en zelfs wat sneeuw geniet ik extra van de zon op mijn snuit. De timing van mijn weekendje Noord-Holland lijkt perfect, er is geen wolkje aan de lucht

Ik slaap in een appartement op een oude boerderij. De kleine reiziger rijdt met haar speelgoedtractor over het erf op weg naar de schapen, kippen en koeien. Een nieuwsgierige zwarte kat komt nieuwsgierig op haar af. De twee groeten elkaar vol enthousiasme.

Boek hier je verblijf in appartement Vredenhof.

vredenhof sint maartensvlotbrug overnachten
Overnachten op de boerderij in Sint Maartensvlotbrug

De boerderij ligt aan de Groote Sloot, een rustieke vaart in Zijpe. Vanuit de auto heb ik de eerste bollenvelden in Noord-Holland zien liggen met hyacinten in verschillende kleuren. Ik sta echter te popelen om de tulpenvelden te bezoeken.

Of verblijf je liever in Tiny house Karnemelkplaats bij Callantsoog?

Tulpenvelden bezoeken in Sint Maartensburg

Het is maar een paar minuten van de boerderij naar de eerste tulpenvelden. Ik word meteen getrakteerd op een oer-Hollands plaatje: een oude molen aan de rand van een veld met gele tulpen.

In de kop van Noord-Holland, langs de kuststrook van Petten naar Den Helder, ligt het grootste aaneengesloten bollenregio met een aantal van de mooiste bollenvelden van Nederland.

tulpenvelden bezoeken sint maartensvlotbrug
Tulpenvelden bezoeken in Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartenszee

De meeste tulpen zijn nog groen, door de kou van de afgelopen weken is de bloeitijd van de tulpen wat vertraagd. In het groene tulpenveld steekt een enkele verdwaalde rode tulp zijn kopje omhoog. Aan de zuidrand van de tulpenbedden staat een rijtje gele tulpen tussen de groene knoppen.

Ik volg de Sint Maartensweg richting natuurgebied Wildrijk bij Sint Maartensvlotbrug. Eind april wordt dit bos bedekt met een paarse deken van wilde hyacinten. Tegenover Het Wildrijk kun je verschillende bollenvelden bezoeken – hier is een ruime parkeerplaats.

bollenvelden bezoeken sint maartenszee
Bollenvelden bezoeken in Noord-Holland bij Sint Maartenszee

Wandeling Bollenvelden Sint Maartenszee

Op het eerste gezicht lijkt Sint Maartenszee een aaneenschakeling van campings, bungalowparken en vakantieparken. Dit is niet het meest inspirerende deel van de wandelroute. Hier ligt ook het land van Fluwel, een themapark voor avonturiers en levensgenieters.

wandelen tulpenvelden noord holland
Wandelen langs de tulpenvelden

Wanneer ik Sint Maartenszee achter me laat, zie ik al snel de eerste tulpenvelden - dat belooft wat! Het landschap is prachtig: ik geniet van de bollenvelden, de windmolens en de duinen van Petten aan de horizon.

Ik steek door de tulpenvelden van de Belkmerweg naar de Westduinweg. Ik vin dit onverharde pad langs de bollenvelden het mooiste deel van de wandelroute. De eerste tulpenvelden staan in bloei en word ik getrakteerd op een kleurenzee van rode en roze tulpen. Hier kun je tulpenvelden bekijken zonder hordes toeristen.

Let op: je mag wandelen langs de tulpenvelden maar het is niet de bedoeling dat je TUSSEN de tulpen banjert en bloemen plukt.

bollenvelden en duinen noord-holland
Bollenvelden in bloei en duinen in Noord-Holland

Wandelen duinen Noord-Holland: de Pettemerduinen

Vanuit de tulpenvelden van Sint Maartenszee loop ik zo bij Petten aan Zee de duinen in. Voordat ik mijn wandelroute door Noord-Holland vervolg wil ik eerst de bekendste bezienswaardigheden van Petten bezoeken!

petten palendorp zonsondergang

palendorp petten
Palendorp Petten bij zonsondergang

Mijn persoonlijke hoogtepunt van Petten aan Zee is het Palendorp. Het Palendorp van Petten staat symbool voor de honderd huizen die in 1625 bij een hevige storm zijn opgeslokt door zee. Het Palendorp van Petten aan Zee is een geliefde plek voor fotografen, vooral rond zonsondergang.

Tussen twee palen is een schommel bevestigd.

petten aan zee strand
Brede stranden bij Petten aan Zee

Wandelen door de bollenvelden maakt hongerig. Strandpaviljoen Zee en Zo serveert een voortreffelijke take-away lunch. Voor de kleintjes is er een leuke speelplaats.

Met een volle maag ga ik verder met mijn wandeling. Ik laat de bollenvelden van Sint-Maartenszee tijdelijk achter me en ik beklim Panoramaduin Petten, het hoogste punt van de Pettemerduinen. Ik geniet van het 360-graden panorama met de Noordzee aan de ene kant en de polder en de bollenvelden aan de andere kant. In de verte zie ik de reactor van Petten liggen

Aan de voet van Panoramaduin Petten ligt de Wall of Shame, een kunstwerk gemaakt van afval uit zee.

wall of shame petten

wall of shame petten

Heuvel op, heuvel af

De Pettemerduinen vormen een smalle duinstrook met droge bosjes, natte duinvalleien en witte duintoppen. Het bijzondere landschap voelt desolaat aan, een gevoel dat wordt versterkt door de reactor van Petten op de achtergrond. In de zomer bloeien hier wilde orchideeën en de heide.

In deze blog lees je meer over mooie plekken in Noord-Holland.

panoramaduin petten
Panoramaduin Petten

Het pad volgt het glooiende duinlandschap. Via een schelpenpad klim ik afwisselen omhoog en weer omlaag. Het contract met het platte polderlandschap is groot.

In de verte zie ik een aantal Gallowayrunderen in actie, met hun grote kaken rukken ze de bladeren van een jong boompje af. Op die manier houden ze de begroeiïng in de duinen kort. 

Bij Sint Maartenszee laat ik de Pettemerduinen achter me. Het is mooi geweest, ik keer huiswaarts naar mijn vakantiethuis.

wandelen noord-holland pettemerduinen
Wandelen door de Pettemerduinen in Noord-Holland

Meer weten over deze route langs bollenvelden en duinen?

Deze wandeling is een variant op een tulpenvelden route op route.nl. De oorspronkelijke route is 12 kilometer. Ik heb deze wandelroute door de tulpenvelden wat aangepast en deels per fiets afgelegd (en deels met de fiets aan de hand). De route hierboven is 19 kilometer.

Wil je wandelen met kleine kinderen? Deze route kun je (bij droog weer) wandelen met een kinderwagen/buggy.

bollenvelden petten wandelen
Bollenvelden in bloei: Noord-Holland op zijn mooist!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry