home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Wandelen bollenvelden Flevoland: tulpenroute Swifterbant

Polders, koeien en bloembollen. Flevoland heeft één van de grootste tulpengebieden van Nederland. Door de bollenvelden lopen verschillende wandelroutes en autoroutes. Combineer bollenvelden in Flevoland met nieuwe natuur en de eeuwenoude cultuur.

tulpenvelden flevoland
Bloeiende tulpenvelden Flevoland

Waar bloeien de tulpen in Flevoland 2022?

Tussen Lelystad en Dronten en in de Noordoostpolder liggen de kleurrijke tulpenvelden van Flevoland. Tulpenroute Flevoland zet elk jaar een aantal mooie wandelroutes en autoroutes uit door de polder.

In deze blog neem ik je mee langs Tulpenroute Swifterbant (ook leuk als de tulpen niet bloeien!) en de autoroute Dronten en Swifterbant.

tulpenroute swifterbant wandelen
Wandelen in Flevoland: de Tulpenroute bij Swifterbant

Wandelen bollenvelden Flevoland: tulpenroute Swifterbant

De Flevopolder ligt op een uurtje rijden van Utrecht. Het kost niet veel moeite om een parkeerplaats te vinden: er is een ruime parkeerplaats bij de Kalverschuur. De Kalverschuur is een informatiecentrum en doecentrum, hier begint Tulpenroute Swifterbant.

tulpen in de wei
Wijzigingen in het bestemmingsplan: van tulpenveld naar weiland

Ik pak een van de gratis routekaartjes en start mijn wandeling langs de bollenvelden. De tulpenvelden wisselen ieder jaar van locatie. Waar je dit jaar kunt wandelen langs de tulpenvelden, grazen volgend jaar misschien wel de koeien. Veeboeren verhuren hun land aan de telers. Een enkele verdwaalde tulp in het gras is een stille getuige van de oude bestemming van een lap grond. De exacte route wisselt daarom van jaar tot jaar. Dit jaar is er een route van 5,0 en een route van 7,5 kilometer.

Hier vind je de kaart van de wandelroute in 2021. De route van de tulpenwandeling in 2022 staat helaas niet online. Deze is op te halen bij de Kalverschuur.

tulpenvelden flevoland bezoeken
Tulpenvelden in Flevoland bezoeken

Officieel moet je de wandeling in aangegeven richting volgen. Het is erg rustig en ik besluit van dit advies af te wijken: met een peuter kun je de speeltuin en het Kabouterpad Swifterbant beter bewaren tot het eind van de wandelroute.

Let op: de beschrijving van de tulpenwandeling loopt van achter naar voor.

wandelen tulpenvelden flevoland swifterbant
Wandelen tussen de tulpen

Rivierduinpad en Swifterbantcultuur

De tulpenroute Swifterbant volgt deels het Rivierduinpad, een pad door grasland en de groenstroken van de oude IJsseldelta. In dit gebied leefden 6000 jaar geleden al mensen, de Swifterbantcultuur is ouder dan de Hunebedden in Drenthe. In Swifterbant werd gejaagd én op kleine schaal landbouw uitgeoefend.

Een halfverhard pad slingert door het gras waar grote archeologische vondsten zijn gedaan. Het Rivierduinpad loopt langs rietkragen, bollenvelden, een paddenpoel en percelen met weidevogels. Deze route is het hele jaar door een unieke plek om te wandelen in Flevoland.

meetstoel swifterbant
De meetstoel van Swifterbant

De meettoren

Op verschillende plekken in de droogvallende polder zijn meetstoelen geplaatst. Deze houten torens zijn opgericht om landmeters de gelegenheid te geven nauwkeurige metingen te verrichten in een tijd dat er nog geen gps is.

Samen met de kleine reiziger klim ik op een replica van de meettoren in de hoop tulpenvelden te zien. We zien grasland, koeien en windmolens. Het gele raapzaad geeft kleur aan het landschap.

koe flevoland tulpenroute
Koeien langs de Tulpenroute

Wandelen in Flevoland: Wandelpad G38

Waar zijn de bollenvelden? Misschien ben ik een beetje verwend na een fantastische wandeling door de tulpenvelden in Noord-Holland een paar dagen eerder. Het aantal velden met bloeiende tulpen valt tegen. In de verte zie ik een veld met witte tulpen, er is geen aaneengesloten tapijt van kleurrijke tulpenvelden en andere bollenvelden.

Wandelpad G38 loopt midden door het boerenland. Aan het begin van het pad met bijenhotel en blaarkoppen leg ik mijn picknickkleedje neer. In het zonnetje geniet ik van mijn krentenbol, tomaten en blauwe bessen. Een nieuwsgierige koe komt poolshoogte nemen.

gele tulp tussen rode tulpen tulpenroute
Een vreemde eend in de bijt

De Tulpenvelden route leidt me van de Klokbekerweg naar de Visbekerweg. Hier zijn een paar tulpenvelden pal langs de weg. Tussen de tulpenvelden en de weg loopt een smalle sloot. Ik snap dat je niet zomaar door de tulpenvelden in Flevoland mag lopen, toch vind ik het jammer dat je bij de tulpenwandeling van Swifterbant geen bollenvelden van dichtbij kan bekijken.

wandelroute flevoland tulpen windmolens
Wandelen langs tulpen en windmolens

Kuierpad en kabouterpad

Langs de Visbekerweg loopt het Kuierpad en het Kabouterpad. Dit zijn routes van 300 meter, 3 kilometer en 9 kilometer welke het hele jaar door te lopen zijn. Het pad langs de oude IJssel is bijzonder stukje natuur in Flevoland, het vormt een afwisselende route langs bollenvelden, weilanden en sloten. In tegenstelling tot (het grootste deel van) de Tulpenroute Swifterbad is het Kuierpad niet geschikt voor kinderwagens.

De kleine reiziger geniet van de vele kabouters in het kabouterbos. Ook de glijbanen vallen in goede aarde bij de tweejarige. Terwijl de peuter speelt maak ik wat foto’s van tulpenvelden.

kabouterpad swifterbant wandelen flevoland
Kabouterpad Swifterbant

Naar de koeien

Ik heb nét de kleine reiziger onder veel protest uit de speeltuin gelokt en in haar stoeltje gesjord, wanneer een boer op de fiets me aanspreekt. Of we kalfjes willen zien? Ja hoor!

De kleine reiziger pakt mijn hand stevig vast. Mijn stadsmeisje is ooit erg geschrokken van een loeiende koe in de stal op de kinderboerderij (toegegeven: zij was ECHT luid) en sindsdien vindt ze koeien een beetje eng. De kalfjes worden goedgekeurd.

koeien flevoland
Een kijkje in de stal

Wanneer de kleine reiziger met boer Kuiper mee mag in het golfkarretje naar de weide om de andere koeien naar stal te halen, kan haar dag niet meer stuk.

Conclusie: Tulpenroute Swifterbant is een leuke wandelroute in Flevoland. De tulpenvelden liggen verspreid in het polderlandschap en zijn soms alleen van een afstandje te bewonderen.

koeien flevoland
Koeien in Flevoland

Of toch maar de Tulpenroute Flevoland per auto?

Een week na mijn wandeling in Swifterbant ben ik weer in Flevoland en maak ik de Tulpenroute Dronten met de auto. Wanneer je vooral geïnteresseerd bent in tulpen en bollenvelden in Flevoland is dit een beter alternatief dan wandelen. De tulpenvelden liggen verspreid in de polder, soms een stuk van de (wandel)weg. Tijdens de Tulpenroute voor auto's passeer je een aantal velden die pal aan de weg liggen. Op sommige plekken kan en mag je tussen de tulpen lopen!

tulpenroute dronten jenny
Op de foto tussen de tulpen in Dronten

Er zijn drie autoroutes in de Flevopolder. Ik kies voor de meest oostelijke route, deze is 103 kilometer lang. De bollenroute door Flevoland voert me langs de mooiste Nederlandse tulpenvelden, natuurgebied Greppelveld en verschillende ondernemers als een kweker, een pluktuin en boerderijwinkel. 

Bovendien vertelt de izi.TRAVEL app leuke weetjes over tulpen en de omgeving. Er voldoende gelegenheid de benen te strekken bij de tulpen en te genieten van het polderlandschap met koeien en windmolens. De autoroute is een welkome aanvulling op de wandelroute in Flevoland. En het leuke is: ieder jaar is de route nét een beetje anders.

tulpenvelnden in bloei
Bezoek de tulpenvelden in bloei

Disclaimer: de meeste tulpenfoto's bij deze blog zijn gemaakt tijdens de autoroute.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry