home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Mooie wandelingen langs bollenvelden en door tulpenvelden in Nederland 2022

Wandelen in de bollenvelden is een feestje! In het voorjaar staan de bollenvelden en tulpenvelden in Nederland in bloei, wat zorgt voor een kleurrijke lapjesdeken in het landschap. Een bollenwandeling is mogelijk in verschillende provincies (ook buiten de bollenstreek!), in deze blog vind je mijn favoriete wandelingen langs de bollenvelden.

Het bollenseizoen 2022 start op zaterdag 24 maart. Aan het begin van het seizoen bloeien er vooral narcissen en hyacinten. Wil je wandelen tussen de tulpen in 2022? Het tulpenseizoen start in het paasweekend op zaterdag 16 april.

wandelen noordwijkerhout
Wandelen in Noordwijkerhout

WANDELEN TUSSEN DE TULPENVELDEN IN DE BOLLENSTREEK

Waar zijn de bollenvelden in Zuid-Holland?

Wil je bloeiende bollenvelden bezoeken? De Bollenstreek is de meest voor de hand liggende plek van Nederland. Tussen Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom ligt een aantal van de mooiste bollenvelden van Nederland. Het gebied is relatief klein en is daarom zeer geschikt om te voet of met de fiets te verkennen. Dat is handig, want de autoroute langs de bollenvelden kan druk zijn.

Naast de beroemde Bollenstreek kun je ook tulpen bekijken op het eiland Goeree-Overflakkee rondom Oude- en Nieuwe-Tonge, Middelharnis en Dirksland.

bolelnvelden wandelen lisse
Wandelen tussen de narcissen in Lisse

Wandelnetwerk Bollenstreek

Wil je tulpenvelden bezoeken in de Bollenstreek? Speciaal voor wandelaars zijn er de bewegwijzerde wandelroutes van Wandelnetwerk Bollenstreek. Wandelnet heeft een aantal kant-en-klare routes uitgezet, maar met meer dan honderd kilometer aan wandelwegen over verharde paden, door weilanden en bollenland is er veel variatie mogelijk! De Bollenstreek is een mooie plek voor jong en oud om te wandelen door de tulpenvelden.

Hier vind je meer informatie over Wandelnetwerk Bollenstreek

bloeiende tulpen tulpenvelden
Wandelen langs velden met bloeiende tulpen

Noordwijkerhout

De leukste wandelroute van Noordwijkerhout is Ommetje Leeweg. Bij Leeweg 42 start een leuke korte wandeling (3 kilometer) dwars door het bollenland tussen Noordwijk Binnen en Voorhout.

Volg de knooppunten 02 – 89 – 90 – 01 – 02.

bloeiende tulpen april
Bijzondere bloeiende tulpen in april

Hillegom en Zilk

Een bloemenwandeling is een beleving. Tussen Hillegom en Zilk loop je over oude landwegen langs kaarsrechte sloten. Met een pontje kun je de Leidsevaart oversteken en genieten van de bollenvelden in Zuid-Holland.

Deze tulpen wandelroute is ongeveer 6 kilometer en volgt de knooppunten 63 – 62 – 24 – 67 – 66 – 65 – 61 – 30 – 62 – 63

bollenvelden narcisseBollenvelden met narcissen aan het begin van het bloemenseizoen

Lisse

Lisse ligt in het hart van de Bollenstreek. Hier start een aantal mooie lentewandelingen door de bollenvelden. Het tulpenseizoen 2022 in Lisse loopt van 24 maart tot 15 mei

wandelen bollenvelden noord-holland
Wandelen langs de bollenvelden in Noord-Holland

WANDELEN BOLLENVELDEN NOORD-HOLLAND

Waar zijn de bollenvelden in Noord-Holland?

In de kop van Noord-Holland ligt het grootste aaneengesloten bollenveld in Nederland, dit gebied strekt zich uit van Petten tot aan den Helder. In de Kop van Noord-Holland vind je mooie tulpenvelden langs het Noordhollandsch Kanaal, bij Zijpe, bij Wieringerweg, Anna Paulowna en Julianadorp. Tulpenvelden bekijken kun je hier combineren met wandelen aan zee.

tulpelvelden noord-holland sint maartenszee
Wandelen in de tulpenvelden in Sint Maartenszee Noord-Holland

Wandelen bij Zijpe

De Zijpepolder is naar eigen zeggen de mooiste bollenstreek van Nederland. Meteen achter het duingebied tussen Petten en Callantsoog starten de tulpenvelden. Eigenlijk hoef je niet op zoek te gaan naar een specifieke wandelroute, want het stikt van de prachtige tulpenvelden.

Ik maakte deze toffe wandelroute over het strand en door de tulpenvelden van Petten en Sint Maartenszee (12 kilometer).

Bloeiend Zijpe organiseert jaarlijks toffe activiteiten tijdens de tulpentijd, zoals verschillende wandelroutes, een fietsdag en zelfs een fotografieworkshop. Tijdens de Bloeiend Zijpe Wandeldag geven telers toestemming om dwars door hun velden over de aangegeven wandelpaden te lopen. Er zijn speciale routes van 7,5 tot 20 kilometer. De wandeldag Zijpe vindt in 2022 plaats op zondag 24 april. 

In deze blog vertel ik meer over het fotograferen van bollenvelden.

wandelen tulpenvelden noord-holland
Wandelen tussen de tulpen

Tulpenroute Wieringerwerf

In de kop van Noord-Holland, in we Wieringermeerpolder, ligt het pittoreske dorp Wieringerwerf. Het dorp ligt midden in de bollenvelden en half april kun je hier de mooie tulpenroute lopen.

De Tulpenroute van Wieringerweg (3,0 kilometer) is een korte bewegwijzerde wandelroute door de bollenvelden in Noord-Holland. De tulpenvelden route gaart met een touwtrekpondje van het dorp naar de akkers en bollenvelden van Kwekerij Siem Munster. Deze korte wandeling loopt over het boerenlandpad langs kleurrijke tulpenvelden.

De Tulpenroute is gemarkeerd met oranje pijlen.

kleurrijke bollenvelden noord-holland
Bollenvelden in bloei: Noord-Holland op zijn mooist!

Wandelen Anna Paulowna

Rond half maart verandert de kop van Noord-Holland in een kleurrijke bloemenzee. De omgeving van Anna Paulowna verandert dan in een geblokte lappendeken met krokussen, hyacinten en hyacinten.

Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door de bollenvelden van Anna Paulowna:

Bij Floratuin in Julianadorp kun je tulpen uitzoeken voor thuis. 

tulpen plukken pluktuin bakkum
Zelf tulpen plukken in Pluktuin Bakkum

Wandelen Heiloo

Bij Pluktuin Bakkum bij Heiloo mag je zelf je eigen tulpen plukken. Hier mag je tijdens de tulpentijd daadwerkelijk tussen de velden komen!

Pluktuin Bakkum kun je combineren met de Groene Wissel Heiloo (15 kilometer). Dit is een mooie wandeling over schelpenpaden, door weilanden en dwars door de bollenvelden.

bollenvelden bezoeken bloeiende tulpen
Bollenvelden bezoeken: de eerste tulpen in bloei

Laag-Holland

De Beemster is een bijzonder landschap, dat zo'n 400 jaar geleden werd drooggelegd. De Beemster in Laag-Holland kenmerkt zich door rechte wegen met rijen bomen, stolpboerderijen, weilanden met koeien (lekker kaas!) én tulpen. Je kunt een bezoek aan de tulpenvelden in Laag-Holland eenvoudig combineren met de vestingswerken van Purmerend of een wandeling door een van de oude dorpskernen. 

In het voorjaar zijn er verschillende wandelroutes in de Beemster.

bollenvelden noord-holland
Bollenvelden Noord-Holland: veel hyacinten

Overnachten tussen de bollenvelden in Noord-Holland

Wat is er mooier dan wakker worden in de voorjaarszon met uitzicht over de kleurrijke tulpenvelden? Dat kan in de kop van Noord-Holland! Een weekendje weg in Noord-Holland tijdens het tulpenseizoen vergt soms enige planning, want de plekjes met de mooiste uitzichten over de uitgestrekte bollenvelden zitten snel vol. 

tulpen schagen

WANDELING BOLLENVELDEN FLEVOLAND

Waar liggen de mooiste bollenvelden van Flevoland?

Tussen Lelystad en Dronten en in de Noordoostpolder liggen de kleurrijke tulpenvelden van Flevoland. Tulpenroute Flevoland zet elk jaar een aantal mooie wandelroutes en fietsroutes door het karakteristieke platte polderlandschap met zwartwit gevlekte koeien en rijen windmolens.

Tulpenroute Flevoland vindt plaats van 16 april tot en met 7 mei 2022.

wandelen tulpenvelden flevoland
Wandelen Tulpenroute Swifterbant Flevoland

Wandelroute bollenvelden Swifterbant

Wandelroute Swifterbant is een mooie route langs bollenvelden. Deze route wordt jaarlijks uitgezet in de omgeving van Swifterbant in de drooggelegde polder Oost-Flevoland. Hier kijk je uit over het Ketelmeer en het IJsselmeer. De wandelingen starten bij de Kalverschuur aan de Visvijverweg in Swifterband. Tussen 16 april en 1 mei zijn er twee wandelroutes in Swifterbant.

Hier lees je meer over mijn ervaringen met deze tulpenroute in Flevoland. 

Tulpen plukken in Flevoland kan bij Pluktuin Marknesse.

bloeiende tulp bollenstreek
Kleurrijke tulpen

Overnachten tussen mooie tulpenvelden in Flevoland

tulpenroute groningen
Wandelen naar de tulpen in Groningen

WANDELEN TULPENVELDEN GRONINGEN

Waar zijn de bollenvelden in Groningen?

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in Groningen liggen Nederlandse tulpenvelden! Noord-Groningen wordt gekenmerkt voor akkerbouwvelden én tulpenvelden. De felgekleurde bloemen steken prachtig af tegen de heldere blauwe luchten en de kerktoren van Uithuizermeeden aan de horizon.

Tulpen in Groningen vind je onder andere in de omgeving van Uithuizermeeden, Spijk, Kloosterburen en de Carel Coenraadpolder.

wandelen tulpen groningen
Wandelen tussen de tulpen in Groningen

Wandelen in Groningen tussen de tulpen

Rotary Club Uithuizen/Het Hogeland organiseert ieder jaar autotochten, fietstochten en wandelingen door de tulpenvelden in Groningen. De wandelroutes variëren van 10 tot 30 kilometer, meer informatie is te vinden op Naar de Bollen. Dit is een van de mooiste plekken om te wandelen in Groningen in de lente!

Naar de Bollen 2022 vindt plaats op 30 april. 

In deze blog lees je mijn ervaringen met de tulpenwandeling in Groningen.

bollenvelden bollenstreek
Wandelen langs bollenvelden in de Bollenstreek

WANDELEN DRENTHE: TULPEN EN HUNEBEDDEN

Waar zijn tulpen in Drenthe?

Bloembollen hebben een hekel aan veel water. De zogenaamde geestgronden achter de duinen zijn daarom heel geschikt om tulpen te telen. Zo is de Bollenstreek ontstaan. Pas veel later ontdekte men dat tulpen óók goed groeien op lichte klei. Op steeds meer plekken in Nederland zijn tulpenvelden te vinden, zo ook in de Drentse klei. Wil je tulpenvelden bezoeken in Drenthe? Ga dan eens naar Midden-Drenthe, Dwingeloo en Diever.

drenthe tulpen diever
Wandelen langs tulpen in Drenthe

Wandelen tulpenroute Drenthe

Elk jaar zetten telers in Drenthe leuke tulpenroutes uit. De routes lopen vlak langs de natuurgebieden Dwingelderveld en de Nationaal Park Drents-Friese Wold. Je kunt hunebedden en tulpenvelden bezoeken tijdens een wandeling, hoe leuk is dat?

Maatschap Joling heeft een wandelroute van 7 en 9 kilometer langs tulpenvelden uitgezet in de omgeving van Diever.

Ik wandelde de route van 7 kilometer, hier lees je mijn ervaring met tulpen in Drenthe.

tulpenvelden bezoeken in drenthe
Tulpenvelden bezoeken in Drente

WANNEER STAAN DE BOLLENVELDEN IN BLOEI?

In maart steken de eerste voorjaarsbloeiers hun kopjes boven de grond. Dit zijn vooral de krokussen, hyacinten en narcissen. Begin april zijn enkele verdwaalde tulpen te zien, een paar weekjes later zijn de tulpenvelden van Nederland op zijn mooist.

Wanneer de bloei van de bollenvelden ver genoeg is, worden de tulpen in jases 'gekopt'.  De bollenvelden verliezen dan hun kleur.

tulpenvelden tulpen koppen
Tulpen koppen: de bloemen worden afgesneden en tulpenvelden verliezen kleur

Wil je een wandeling door de bollenvelden plannen? De volgende websites tonen de actuele status van de tulpenbloei per regio.

wandelen lisse bezoek keukenhof
Wandelen in de Keukenhof

TOT SLOT: BEZOEK DE KEUKENHOF

Wil je na een paar mooie wandelroutes door de tulpenvelden NOG meer bloemen zien? Plan dan een bezoek aan bloemenpark de Keukenhof in Lisse.

De Keukenhof is maar een paar weken per jaar geopend, je kunt hier urenlang wandelen in de lente tussen krokussen, hyacinten, narcissen en tulpen. Het leuke van de Keukenhof is dat er honderden soorten tulpen staan – ik wist niet eens dat er zo veel tulpensoorten bestaan! Doordat de bolgewassen na elkaar gepland zijn, is de bloeitijd in de Keukenhof net wat langer dan in de omliggende tulpenvelden en andere bollenvelden van Nederland.

bezoeken keukenhof lisse
Relaxen tijdens het bezoek aan de Keukenhof

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry