home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Wandelen Vaals: leuke routes door het Vijlenerbos

Tussen het bergdorp Vijlen, Epen en Vaals ligt het prachtige Vijlenerbos. Hoog in de heuvels doet het Vijlenerbos me denken aan een stukje Ardennen in Limburg. Ik doe snel mijn wandelschoenen aan en verken een aantal wandelroutes in het Vijlenerbos en in Vijlen.

wandelen vijlenerbos
Wandelen in het Vijlenerbos

Natuurgebied Vijlenerbos

In het zuiden van Limburg, tegen de grens met Duitsland en België, ligt natuurgebied Vijlenerbos. Het uitgestrekte Vijlenerbos is een uniek stukje Nederland: het bos bij Vaals is het hoogstgelegen bos en langste bos van Nederland (met een lengte van maar liefst acht kilometer). Het hoogste punt is het Drielandenpunt Vaals. In het Vijlenerbos zijn forse hoogteverschillen van meer dan honderd meter.

wandelen koningsvoetpad vijlenerbos
Wandelen langs de monumentjes van het Koningsvoetpad in het Vijlnersbos

Het Vijlenerbos is een aaneenschakeling van loofbomen en naaldbomen. In de lage delen van het bos stromen verschillende kleine beekjes en de uitzichten vanaf de hoge delen van het bos doen schilderachtige aan.

Wandelen Vaals: van Holset naar Lemiers.

wandelen vijlenerbos jenny
Wandelen door het Vijlenerbos (met de kleine reiziger in de draagzak)

In het bos leven zeldzame bosdieren als de wilde kat, de steenmarter en de das. De kans om deze te zien tijdens een wandeling in het Vijlenerbos is klein, maar met een beetje geluk laat de vinpootsalamander zich zien bij de kabbelende beekjes of laat de specht zich horen.

Hieronder vind je een aantal tips voor wandelen in het Vijlenerbos.

wandelkaart vijlenerbos
Wandelkaart Vijlenerbos

Wandelroute Vijlenerbos Vaals

Het Vijlenerbos is een leuk bos om te wandelen. Je kunt er vrij wandelen op de paden of een van de vele bewegwijzerde wandelroutes volgen. Ik ben fan van het speuren naar paaltjes en het wandelen langs mooie plekken die een ander heeft uitgezocht, ik koos voor onderstaande bewegwijzerde wandelroutes.

De komende tijd zal deze blog aangevuld worden met meer vijlenerbos wandelroutes.

uitzicht vijlen
Uitzicht op het bergdorp Vijlen

Gele wandelroute Vijlen Limburg: wandelen in Vijlen en het Vijlenerbos (4,5 km)

De Gele wandelroute in Vijlen is mijn favoriete wandelroute rondom het Vijlenerbos. De wandeling start in het hart van dorp Vijlen. Vijlen ligt op een hoogte van 195 meter en daarmee het hoogstgelegen kerkdorp van Nederland. Vijlen wordt liefkozend hét bergdorp van Nederland genoemd, maar die geuzentitel lijkt me een beetje overtrokken.

Vanuit het pittoreske Vijlen met zijn vakwerkhuizen loop ik richting het Vijlenerbos. De wandeling is verrassend: in de verte zie ik windmolens, de Schneeberg op de grens met Duitsland en het dorp Vaals. Wandelen door de glooiende heuvels van Zuid-Limburg is een feestje! Aan de rand van het Vijlenerbos sla ik een kruisje bij het Mariamonument, een van de bezienswaardigheden in het Vijlenerbos.

weilanden limburg
Weilanden aan de rand van het Vijlenerbos

Via de bosrand en een glibberig modderpad sta ik in het dal en groet ik de koeien en de schapen die opwarmen in de lentezon. De wandeling eindigt met een pittige klim.

vijlenerbos vijlen
Wandeling Vijlenerbos Vijlen

Gele wandelroute Vijlenerbos: wandelen natuurgebied Vijlenerbos (4,1 kilometer)

Een paar kilometer verderop, midden in het Vijlenerbos, loopt nóg een gele wandelroute. (De routes liggen ver genoeg uit elkaar om niet ongemerkt van de ene naar de andere route te dwalen.)

De Gele Wandelroutes Vijlenerbos start in het hoogste bos van Nederland. Wanneer ik de auto uitstap overvalt een kakofonie van vogelgeluiden me, deze blijft me de hele wandeling bij. In het vroege voorjaar vang ik tussen de bomen een glimp op van het Geuldal, even later aanvaard ik de afdaling.

Terwijl ik onder een paar omgevallen bomen doorkruip op weg terug naar de auto, hoor ik bonte spechten.

gele route vijlen
Aan het eind van de Gele Route Vijlen

Overnachten in Vijlen en omgeving

Dit zijn leuke plekken om te overnachten in de omgeving van Vijlen en het Vijlenerbos:

heuvels limburg wandelroute
Wandelroutes door de Limburgse heuvels

Slaap je liever op een vakantiepark?

Restaurant Vijlenerbos

Aan leuke restaurants geen gebrek in en om het Vijlenerbos en Vijlen! Boscafe ‘t Hijgend Hert is de enige berghut in Nederland. Het unieke restaurant in het Vijlenerbos heeft een gezellig terras, een heuse biertuin en een uitgebreide, eerlijke kaart. Take away is mogelijk.

t hijgens hert vijlnersbos
't Hijgend Hert Vijlen: hét bergcafé van Nederland

Vijlenerbos met kinderen

In het Vijlenerbos zijn nauwelijks voorzieningen voor kinderen. De wandelpadden zijn niet geschikt voor kinderwagens en buggy’s (op rustige momenten kun je de fietsroute volgen).

Er is een familiewandelroute van 5,7 kilometer.

Bij ’t Hijgend Hert is een kleine speeltuin en een weide met een aantal beestjes.

tussen vijlen vijlenerbos
Tussen Vijlen en het Vijlenerbos

Drukte en parkeren Vijlenerbos

Het Vijlenerbos is een populaire plek om te wandelen in Zuid-Limburg. Zeker tijdens zonnige weekenden kan het druk zijn. Het beste tijdstip om het Vijlenerbos te bezoeken is vroeg in de ochtend op een doordeweekse dag: je kunt dan kilometers lopen zonder iemand tegen te komen.

De parkeerplaatsen aan de Rugweg (bij Boscafé ’t Hijgend Hert), aan de Epenerbaan en Parkeerplaats Zevenwegen zijn bij lekker weer snel vol.

In de dorpen langs het bos, zoals Epen, Slenaken, Holset en Vaals, zijn meer parkeerplekken.

vakwerkhuis zuid-limburg
Vakwerkhuizen in Zuid-Limburg

Leuke boeken over wandelen in Limburg

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry