home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Wandelen Limburg: van Lemiers naar Holset

Wandelen in Zuid-Limburg is een feestje. Als kind liep ik vele kilometer door het Limburgse land, ik ben geboren en getogen in de regio. In deze blog deel ik een van de mooiste wandelingen in Vaals, een wandeling door glooiende heuvels, over holle wegen langs historisch erfgoed.

wandelen vaals jenny
Wandelen Vaals

Wandelen Vaals: meer dan de Vaalserberg

Iedereen kent Vaals. In deze gemeente in Zuid-Limburg ligt de Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland. Vlak bij dit ‘hoogtepunt’ ligt het Drielandenpunt Vaals, het punt waar Nederland, Duitsland en België samenkomen. Een dagje Vaals is leuk, zeker wanneer je het combineert met een bezoek aan de toffe uitzichttoren van Vaals en het labyrint.

Veel mensen zetten een dagje Vaals op de agenda tijdens een weekendje Limburg. De bezienswaardigheden rondom Vaals zijn divers en je kunt mooi wandelen op de Vaalserberg.

Lees hier meer over wandelen in het Vijlenerbos bij Vaals.

drielandenpunt vaals wandelen
Bezienswaardigheden Vaals Drielandenpunt

Alternatieve wandelroutes Vaals

De Vaalserberg is me iets te druk. Ik kies voor een alternatieve wandeling in Vaals, deze start in Holset, een klein dorp met nog geen tweehonderd inwoners. Holset ligt op een heuvelrug die zich uitstrekt van het Vijlerbos tot aan Oud-Lemiers tegen de Duitse grens. Bij de Oud Holset Herberg begint een aantal bewegwijzerde wandelroutes: ik kies voor de blauwe route richting Lemiers. Je kunt vanuit Holset ook naar het Vijlenerbos lopen.

Ben je fan van wijnen uit Nederland? Overnacht dan bij Domein Holset, Bruisend wijnhuis en logement.

herberg holset
Herberg Holset, hier start de wandeling

Van Holset naar Oud-Lemiers: 5 kilometer wandelen in Zuid-Limburg

Ik wandel over een heuvelrug richting de Duitse grens. Het glooiende Limburgse landschap ligt er mooi bij in de voorjaarszon. De eerste bomen dragen al knoppen – het zal niet lang duren voor ze weer blad gaan dragen.

De wandeling begint op de verharde wegen van het kerkdorp, al snel maakt het asfalt plaats voor onverharde paden en holle wegen tussen uitgestrekte weilanden. In een ooghoek zie ik de Vaalserberg met zijn markante uitzichttoren. Voor me ligt de Sneeuwberg (Schneeberg), de heuvel dankt zijn naam aan de witte kleur die ontstaat door de kalkhoudende grond.

Over de Schneeberg loopt de Dutch Mountain Trail (DMT), een lange afstandswandeling van meer dan 100 kilometer met ruim 200 hoogtemeters.

heuvels limburg wandelen
Wandelen door het Limburgse Heuvelland

Kasteel Oud Lemiers in Vaals

Op de grens met Duitsland ligt Kasteel Oud Lemiers. Het achttiende-eeuwse kasteel ligt verscholen achter een dichte haag. Het kasteel is van bijzondere oudheidkundige waarde, omdat het kasteel privébezit is vang ik er slechts een glimp van opvang.

Lemiers is een klein kerkdorp, wat grotendeels in Nederland ligt. Een kabbelende beek scheidt de Nederlandse huizen van de Duitse buren. Een oude grenspaal refereert aan een tijd dat de grens tussen Nederland en Duitsland meer was dan een flinterdunne lijn.

wandelen mooie plekken limburg
Wandelen langs mooie plekken in Limburg

Catherinakapel Lemiers

Ik wandel verder langs de Catherinakapel. Deze kerk uit de elfde à twaalfde eeuw is de oudste zaalkerk van Nederland. De kerk heeft in de jaren '70 een modern jasje gekregen: Hans Truijen heeft de kerk beschilderd in een expressionistische stijl. Helaas is de kapel gesloten en moet ik genoegen nemen met een blik op de buitenkant.

catharinekapel lemiers vaals
De Catharinakapel in Lemiers

Een Pelgrimage in Limburg

Ik houd van wandelen. Ik kan genieten van de zon op mijn snuit, de buitenlucht doet me goed. Wanneer ik wandel leeg ik mijn hoofd, wandelen heeft voor mij iets meditatiefs – vooral wanneer ik in mijn eentje op pad ga.

Op mijn Limburgse basisschool was ik een buitenbeentje. In tegenstelling tot mijn klasgenootjes ben ik niet katholiek opgegroeid. De katholieke geschiedenis van Limburg – en ook van Holset en Lemiers – gaat ver terug in de tijd. Al in de vierde eeuw was St. Servatius actief in Holset als missionaris. In de achtste eeuw is gestart met de bouw van de kerk van Holset.

bedevaart limburg pelgrimage
Pelgrimage Limburg

Nog altijd trekken pelgrims uit het hele land naar het zuiden van Limburg om de kerk te bezoeken. De centraal gelegen religieuze bezienswaardigheid in Vaals is een echte blikvanger.

“Je kunt je gevoel niet onderdrukken,
hoe lang en hard je ook probeert.
Want ook al lijkt het je te lukken,
van binnenuit word je verteerd.”

Martin Gijzemijter

wandelen vaals jenny
Op pad van Holset naar Lemiers

In Zuid-Limburg lopen elf camini’s, oftewel mini-camino’s. Dit zijn korte pelgrimswandelingen van één dag die allemaal langs de originele Sint Jacobsroute lopen. Ook de wandeling tussen Holset en Lemiers maakt deel uit van deze route.

Praktische tips wandelen Vaals

Adres

De wandeling start bij Holset 64 in Lemiers, gemeente Vaals.

wandelen holset naar lemiers
Wandelen van Holset naar Lemiers: kijk eens hoe heerlijk!

Parkeren Holset

Bij de kerk van Holset kun je gratis parkeren (niet op zondagochtend). Het adres van de kerk is Holset 64, mijn navigatie had moeite dit adres te vinden. De doorgaande weg en de zijweg met de kerk hebben de zelfde straatnaam. Holset is klein, de kerk is niet te missen.

kerk holset vaals
De kerk van Holset: een mooie plek én de parkeerplaats voor de wandeling

Bereikbaarheid OV

Holset 64 in Lemiers is per bus bereikbaar vanuit Heerlen en Maastricht. Er gaat geen directe bus, je moet overstappen in Wittem (als je uit Heerlen reist) en bij Mamalis in Lemiers (voor Maastricht en Heerlen). Arriva Servicebus 59 brengt je naar Bushalte Hotel Mergelland, hiervandaan loop ie in zes minuten naar de officiële start van de wandelroute in Holset.

Er is een alternatief! De blauwe wandelroute loopt langs bushalte A je Striekiezer (bij restaurant Puur 1720), dit is een handig startpunt voor de rondwandeling bij Vaals.

limburg vaals overnachten
Gezelligheid!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry