home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Jaaroverzicht 2018: reizen, bloggen en meer

Dag 2018! Wat was je bijzonder. 

Het is al lang geleden dat ik zo weinig uren voor de klas heb gestaan als dit jaar. In juni zwaaide ik met een dikke buik mijn klassen vaarwel, en begon mijn grote 'vakantie'. Deze zomer is mijn dochter geboren.

In 2018 heb ik minder reizen gemaakt dan eerdere jaren, maar ondertussen ben ik vanuit huis met IkReis bezig geweest. En dat is me stiekem prima bevallen :) Maar helaas, mijn zwangerschaps- en bevallingsverlof zit er op en na de kerstvakantie sta ik weer een aantal dagen per week voor de klas. Al hoop ik daarnaast op mooie klussen voor IkReis. 

2018 in cijfertjes:

israel
Reizen door Israël

Januari 2018: rondreis door Israël 

Ik luid 2018 in in het gezellige Abraham's Hostel in Jeruzalem. Jeruzalem is de laatste bestemming van mijn rondreis door Israël. Een reis die start aan de Dode Zee en me vervolgens naar de woestijn, Tel Aviv en Jeruzalem brengt. Een reis vol kunst en cultuur in een bijzonder land.

Ik luid 2018 in op het dakterras. Vuurwerk spat uiteen boven mijn hoofd. Vrij kort na middernacht onttrek ik me aan het feestgedruis: in mijn buik groeit een klein wondertje wat mijn energie op eet. Dit is voorlopig de laatste jaarwisseling met zijn tweetjes.

ijsland rondreis
Mooie natuur in IJsland

Februari 2018: rondreis door IJsland 

In februari maak ik een mooie rondreis door IJsland in de winter. Ik bezoek watervallen en gletsjermeren en ik dans op een vulkaan. De meest bijzondere activiteit is echter een bezoek aan een ijsgrot. En natuurlijk het zien van het noorderlicht, daar krijg ik maar geen genoeg van.

Wanneer ik thuis kom, blijkt mijn huis overhoop gehaald. Er is ingebroken. Natuurlijk weet je dat zoiets kan gebeuren wanneer je weg bent, maar leuk is anders! Hoewel er alleen materiële schade is, heb ik er toch menig traantje om gelaten. (Disclaimer: Ik sluit niet uit dat ik af en toe een hormonaal monster was door de zwangerschap.)

Ik heb besloten mijn huis niet om te bouwen tot een gevangenis. Wat ik wel heb gedaan, gooi ik niet online. Feit is dat er in mijn huis geen waardevolle spullen meer zijn tijdens mijn reizen.

milaan
Pauw pauw

April 2018: stedentrip Milaan

Begin april ga ik naar Milaan. Mensen staan voor me op in de metro, dat is een hele nieuwe ervaring. Hallo buik.

Milaan is een leuke stad. Ik heb heel erg veel geluk met het weer: het zonnetje schijnt de hele dag. Het is fijn weer om even een terrasje te pakken en te genieten van een ijsje. Maar ook om te genieten van de bezienswaardigheden van Milaan. Normaal ben ik best actief, maar deze stedentrip staat in het teken van luxe en comfort. Ik betaal een paar euro extra om niet lang in de rij te hoeven staan, en ik kies voor de lift naar het dak van de dom in plaats van de trap. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

hallerbos
Het mooie Hallerbos

April 2018: Brussel en het Hallerbos

Eind april kleuren de hyacinten het Hallerbos paars. Ik vind dit zo betoverend mooi! Ik waggel door het bos en vriendlief maakt een aantal mooie foto's van mij. Ik vind van mezelf dat ik nooit leuk op foto's sta. Ken je dat? Vaak moeten foto's een keer of wat over, en vriendlief is daar niet altijd even blij mee. Hoe dan ook, deze foto's koester ik.

Na een nachtje hotel gaan we door naar Brussel. Hier loop ik een deel van de striproute en zag ik street art in Brussel.

street art in brussel
Street art in Brussel

Mei 2018: een weekendje Düsseldorf

Met Hemelvaart bezoek ik Düsseldorf. Mijn stedentrip naar Düsseldorf voelt als een babymoon. De zon schijnt, ik ben dik op (achteraf) een mooie manier, ik ga shoppen en ik zie tussendoor de bezienswaardigheden van de stad. Düsseldorf is echt een leuke stad. En als je er toch bent, dan kun je meteen naar het Landschaftspark Duisburg-Noord. Landschaftspark Duisburg is een bijzonder fotogenieke locatie waar industriëel erfgoed, cultuur en natuur samen komen. Een hotspot voor (beginnende) urbexfotografen!

dusseldorf

Mei 2018: Zeeland

Eind mei vind met Pinksteren mijn traditionele Rijnland III weekend plaats. Met een groep vrienden zit ik op een boot om te duiken in de Oosterschelde. Althans, zij duiken. Ik moet een jaartje overslaan.

Zomer 2018: Thuis in Utrecht

Zomer 2018 is het rustig. Of juist druk? Hoe dan ook, ik heb in de zomer van 2018 geen reizen gemaakt. Sterker nog, aan het eind van de zwangerschap ben ik niet eens in staat het huis te verlaten. Urenland lig ik op bed, terwijl het buiten 30 graden is. Wat voel ik me hulpeloos. Soms duik ik een uurtje in het zwembadje in de tuin. Walvis door de bocht.

Na de bevalling duurt het een paar weken voor ik weer een beetje mobiel ben. Al snel ga ik terrasjes in de buurt ontdekken en ga ik op zoek naar de leukste bezienswaardigheden van Utrecht. Dan breidt mijn werkveld zich uit naar Limburg en Rotterdam, plekken waar ik ook zonder baby vaak kom.

wewekend baby
De zonsopkomst in Oirschot

September 2018: een weekendje Oirschot in Brabant

In september is het dan zo ver: het eerste weekendje weg met baby. Ik vind het stiekem best een beetje spannend, maar het is heel goed bevallen! Ik heb heel veel geluk met de locatie, een prachtige bed and breakfast

Oktober - November 2018: Bali met een baby

Ik heb een record verbroken. Het record voor het aantal maanden niet naar Indonesië. Meestal ga ik in de zomer, soms sla ik eens een jaartje over. Nu was ik 2 jaar en 3 maanden niet geweest. Toch knap voor iemand die stiekem best een beetje verslaafd is aan het land, het eten en de bevolking.

Het was ge-wel-dig. Wat heb ik genoten van Bali met de baby. En zij vond het ook leuk. (Ja, baby's hebben een mening. Althans die van mij. Ze kan vooral duidelijk maken wat ze níet leuk vindt.)

bali baby zwemmen
Bali met baby

December 2018: Zürich

Ik sluit het jaar af in Zürich. Vriendlief moet voor zijn werk die kant op en ik ga vijf daagjes mee. In je eentje met een baby vliegen is best wel wat gedoe. Maar het is gelukt.

Zürich in de winter is een leuke stad. Er zijn veel kerstmarkten en ijsbanen en de sfeer is goed.

Plannen voor 2019

Het spits is eraf, de eerste reizen als gezin van drie zijn gemaakt. Er zullen beslist nog mooie trips volgen in 2019.

Het enige wat tot nu toe is vastgelegd is een vliegticket naar Bosnië-Herzegovina. Dit voorjaar ga ik een roadtrip maken door Bosnië en Montenegro.

In de zomer ga ik waarschijnlijk weer naar Azië, maar ik moet nog boeken.

indonesie reizen
Genieten in Indonesië

De meest gelezen blogs van 2018

Dit zijn de beste gelezen blogs van het afgelopen jaar:

  1. Tips en bezienswaardigheden Sofia
  2. Tips voor het fotograferen van het noorderlicht
  3. De leukste legale urbex locaties
  4. Lovina en Munduk in het noorden van Bali
  5. Duiken in Bali

De beste gelezen nieuwe blog is mijn blog over urbex locaties in België. Deze blog verscheen in april online.

Ik wil bij deze al mijn lezers bedanken. Zonder jullie zou IkReis minder veel plezier zijn. Ik wens iedereen het allerbeste voor 2019. Want ook dan zullen hier mooie blogs verschijnen.


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry