home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


West-Bohemen: doen in onbekend Tsjechië

West-Bohemen wordt meestal overgeslagen tijdens een rondreis door Tsjechië. Dat is raar, West-Bohemen heeft alles in huis voor een geslaagde Tsjechië vakantie. Hier vind je fraaie natuur, unieke landschappen en leuke historische bezienswaardigheden. In deze blog lees je wat te zien en wat te doen in West-Bohemen.

burcht loket west-bohemen
De burcht van Loket

Zien in West-Bohemen: historisch Loket

Loket is een middeleeuws stadje aan de rivier de Ohre in het westen van Tsjechië. Het stadje is pittoresk gelegen op een heuvel midden in het groen.

Ik parkeer de auto net buiten de stad. Wanneer ik uit de auto stap maakt mijn hart een sprongetje: voor me op een heuvel ligt het ommuurde Loket. Het kasteel van Loket toornt boven de stadsmuren uit. De laatste zonnestralen van de dag vallen precies op het kasteel: zo komt de bezienswaardigheid in West-Bohemen het meest tot zijn recht. Het kasteel van Loket dateert uit de dertiende eeuw.

loket west tsjechie|
Historisch Loket West-Tsjechië

De Duitse dichter Goethe heeft Loket veel bezocht, hij beschrijft Loket als "onbeschrijflijk mooi, als een kunstwerk dat van alle kanten te bewonderen is". Ik zou het niet beter kunnen verwoorden!

Veel mensen bezoeken Loket alleen voor het kasteel. Dat is begrijpelijk, het kasteel is écht een hoogtepunt. Maar Loket heeft meer. Langs het oude stadsplein staan fraaie oude panden en gezellige terrasje. Pizza’s en traditionele gerechten wisselen elkaar af, je kunt hier culinair genieten!

wandelen soos tsjechie kalk
Wandelen door de 'kalkvelden' van SOOS

SOOS: wandelen in Tsjechië

SOOS is een bijzondere bezienswaardigheid in Tsjechië. Het is een natuurgebied met zogeheten ‘mofetten’, deze borrelende putten zijn overblijfselen van vulkanische activiteit. Door het natuurgebied loopt een houten vlonderpad, waardoor je echt tot vlak bij de borrelende aarde komt.

Het voelt vreemd om te wandelen in een wit landschap. Nee, het is geen sneeuw. Naast het vlonderpad liggen uitgestrekte vlaktes met versteende skeletten van kleine algen. Dit is echt te bizar voor woorden!

Wanneer je meer wilt weten over het ontstaan van deze mooie plek in West-Bohemen moet je zeker een kijkje nemen bij het kleine museum tegenover de ingang.

wandelen soos west-bohemen
Wandelen in Soos langs warme bronnen

Vlak voordat je aankomt in SOOS passeer je een spoorlijn met een klein station. Hier ligt een soort van spoorwegmuseum. De oude treinen rijden alleen in het weekend – het kan dan erg druk zijn in Soos National Conservation Area.

SOOS met kinderen

Reis je door Tsjechië met kinderen? Bij de entree van SOOS is een soort van ‘kinderboerderij’. Het wandelpad door SOOS is toegankelijk voor kinderwagens en buggy's.

bezienswaardigheden pilsen tsjechie
Bezienswaardigheden Pilzen Tsjechië

Pilzen Tsjechië: meer dan bier

Pilzen staat bekend als de bierstad van Tsjechië en misschien wel de hele wereld. De stad Pilzen is ook leuk als je geen bier drinkt!

Pilzen is een gezellige stad, het knusse centrum wordt gedomineerd door bloemen en kleurrijke huizen. Aan de rand van het centrum ligt het supergave Techmania Science Center, een interactief wetenschapsmuseum voor jong en oud.

Nerd alert. Ik houd van natuurwetenschappelijke musea (ik doceer niet voor niks scheikunde). De kleine reiziger vermaakt zich ook, zij houdt van knopjes en lampjes. De scheikundeafdeling van Teckmania Science Center is klein, wat ruimschoots gecompenseerd wordt door alle spannende natuurkundeproefjes.

science museum pilsen
Science museum Pilzen

Wandelen in Tsjechië bij Svator Rocks

Tsjechië is een veelzijdig land, er zijn veel gevarieerde mooie plekken in Tsjechië. Vooral de bizarre landschappen met rare rotsformaties laten mijn hart sneller kloppen. Deze liggen in Boheems Paradijs, Boheems Zwitserland en veel minder in het westen van het land.

Google maps en de foto’s daarin zijn een belangrijke bron van inspiratie voor mijn roadtrip door Duitsland en Tsjechië. Bij toeval stuit ik op Svatosske Skaly (Svatos Rocks), dit zijn grote rotsformaties van graniet vlak bij Karlovy Vary.

west bohemen wandelen

jenny wandelen tsjechie
Wandelen in West-Bohemen

Svatosske Skaly is een wonder van moeder natuur. De grillige rotsformaties rijzen steil omhoog naast de kabbelende rivier de Ohre. Via een wiebelende hangbrug loop ik naar de overkant van de rivier. Svator Rocks is een heerlijke plek om te klimmen en te klauteren!

Bij Svator Rocks kun je ook kajakken op de rivier de Ohre.

karlovy vary bezienswaardigheden
Karlovy Vary bezienswaardigheden

Kuuroord Karlovy Vary

Karlovy Vary is een oude Tsjechische badplaats. De geschiedenis van Karlovy Vary gaat terug naar de 14de eeuw, toen was de geneeskrachtige werking van de warmwaterbronnen in West-Tsjechië al bekend bij de lokale elite. De stad breidde zich uit en floreerde. Begin vorige eeuw was Karlovy Vary een belangrijk kuuroord en het vormde daarmee een decor van sociale, culturele en diplomatieke ontmoetingen.

Wanneer ik langs de kuurhuizen en sjieke hotels loop, valt me op dat de gemiddelde leeftijd op straat hoog is. Ik val uit de toon met mijn wandeloutfit en blonde haren. Ik werp een snelle blik op een aantal etalages met dure tassen en gouden sieraden. Een bordje bij de deur vertelt me dat kinderwagens en ijsjes niet welkom zijn in de winkel. Karlovy Vary ademt ouderdom en vergane glorie uit.

west bohemen kinderen tsjechie
West-Bohemen met kinderen

Karlovy Vary met kinderen

Gezinnen zijn meer op hun plek aan de rand van de stad. Een funicular brengt je naar de bosrijke top van de heuvel met een uitzichttoren, kinderboerderij, vlindertuin en gezellig terras.

Natuurpad Kladska: wandelen langs helderblauwe meren

Kladska in West-Bohemen is een mooie plek in Tsjechië. Rondom het kleine meer van Kladska loopt een vlonderpad door de graslanden en bossen. Langs het natuurpad – geschikt voor jong en oud – staan informatieve borden met informatie over de natuur in dit deel van Tsjechië. Sommige borden zijn extra leuk: bij deze interactieve borden kun je dierengeluiden luisteren!

kladska tsjechie kinderen

Aan de rand van het meer liggen verschillende plekken om te slapen. Je kunt hier ook lekker eten na de wandeling.

Reis je naar Tsjechië met kinderen? Er is een leuke speeltuin en in de zomer staan er opblaasbadjes voor een verfrissende duik.

meer west-bohemen
Wandelen Tsjechië: natuurpad Kladska

Slapen in West-Bohemen

Zoek je een bijzonder plekje in West-Tsjechië om te overnachten?

Vlakbij Loket ligt een fraaie AirBnb. Het appartement beschikt over een zeer ruime woonkamer (met slaapbank) en een apparte slaapkamer. In de volledig uitgeruste keuken kun je eenvoudig je eigen maaltje bereiden, maar er liggen voldoende leuke eetgelegenheden in de omgeving. Op doordeweekse dagen kun je zelfs eten (ontbijt of lunch) in het restaurant van de eigenaresse van de AirBnb.

Dit appartement is zeer geschikt voor kleine kinderen, al is er geen eigen tuin of balkon.

appartement west-bohemen
Slapen in West-Bohemen

Op weg naar SOOS passeer je restaurant/pension Selsky Dvur. Dit is sowieso een fijne plek om te eten in Tsjechië: op het ruimte terras kun je voor een klein prijsje traditionele Tsjechische gerechten proeven. Kinderen kunnen heerlijk spelen op het erf, hier ligt een bonte verzameling fietsjes, skelters en driewielers klaar om gebruikt te worden.

selsky dvur
Slapen op een boerderij bij SOOS

Schapen en zonnebloemen

Op de Duits-Tsjechische grens ligt het dorpje Hohenberg an der Eger. Officieel ligt Hohenberg an der Eger nét niet in Tsjechië, maar het ligt zó dicht bij de grens en het is zó leuk dat is deze leuke plek absoluut wil noemen in deze blog over West-Bohemen.

Hohenberg an der Eger staat bekend om zijn burcht – zoals zo veel Duitse (en Tsjechische) dorpen gebouwd zijn rondom een kasteel of burcht. De burcht van Hohenberg is niet echt een bezienswaardigheid, er zijn mooiere kastelen in Duitsland. De echte reden om naar Hohenberg an der Eger is de bijzondere overnachting bij Gasthof zur Burg.

zonnebloemen duitsland
Velden met zonnebloemen op de Duits-Tsjechische grens

Gasthof zur Burg is een echt dorpshotel. Ik ontbijt er met geurende broodjes en vers fruit terwijl ik uitkijk over het dorpsplein en de burcht. Na het ontbijt mogen we met de eigenaar van het appartement mee om de kippen, eenden en schapen te voeren. Dat is leuk!

Na een uitgebreide knuffelsessie met de schapen verlaten we de regio terwijl we verrast worden door uitgestrekte velden met zonnebloemen. Dag Tsjechië, tot de volgende keer!

Wil je écht bijzonder overnachten op de grens met Tsjechië? Boek dan deze glazen 'bubbel' met whirlpool en geniet 's nachts van miljoenen sterren. 

overnachten boerderij
Slapen met kinderen op de boerderij

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry