home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Urbex België: de verlaten mijnput Charbonnage du Chouffre N10

Urban exploring, ofwel urbexing, is het verkennen van verlaten gebouwen en geheime plekken. In België zijn honderden mooie plekken voor urbex fotografen! Een van die urbex locaties in België is Charbonnage du Chouffre, een steenkoolput in Wallonië. 

charbonnage du chouffre n10
Charbonnage du Chouffre N10

Geschiedenis Charbonnage du Chouffre

Zo’n honderd jaar geleden floreerde de industrie het zuiden van België. Om aan de energievraag van de staalindustrie te voldoen nam de vraag naar steenkool toe. Op meer en meer plekken ontstonden kolenmijnen voor het delven van het zwarte goed.

Société des Charbonnages du Gouffre was één van de belangrijkste mijnbouwbedrijven van de provincie Henegouwen.In 1916 opende Charbonnages du Gouffre zijn tiende mijnput, deze kreeg de toepasselijke naam Charbonnages du Gouffre n10. In de hoogtijdagen werd er jaarlijks zo’n 145.000 ton aan steenkool gewonnen. In de loop van de tijd nam de vraag naar steenkool af en steeds meer mijnen sloten hun deuren.

Charbonnage du Chouffre N10 verval
Verval in Charbonnage du Chouffre N10

Heb je interesse in oude mijnen in België? Bezoek dan zeker ook de kolenmijn Bois du Cazier bij Marcinelle Charleroi, Mijn van Beringen en de Blegny Mijn bij Luik.

Op 31 maart 1969 viel het doek voor Charbonnage du Gouffre N10. Sindsdien zijn er verschilleden eigenaren geweest. De heer Heuchon wilde in de periode 1979-1982 het gebouw transformeren naar een dierentuin. Dit plan ging echter niet door.

urbex charleroi charbonnage du chouffre
Murals in Charbonnage du Chouffre N10

Urbex locatie Charbonnage du Chouffre N10

Charbonnage du Chouffre N10 heeft zijn glans verloren. Dat is niet raar, de urbex locatie staat al meer dan vijftig jaar leeg. De bakstenen gebouwen uit 1934 zijn nog een tijdje gebruikt voor de opslag van auto onderdelen, maar tegenwoordig staat alleen nog het geraamte overeind. De gebouwen waren ooit imposant, nu zie je vooral de schoonheid van het verval.

De verlaten mijn bezoeken

Het is niet moeilijk om het adres van Urbex locatie Charbonnage du Chouffre N10 te achterhalen. Wanneer ik de auto bij het complex parkeer zie ik al snel het gewelfde dak van de oude mijn. Maar ik hoor óók bedrijvigheid: er lopen mensen van en het oude gebouw. Even ben ik van mijn apropo. Is deze urbex locatie gesloten?

mijn verlaten gebouw charleroi

Wanneer ik een rondje om het mijncomplex loop zie ik al snel hoe de vork in de steel zit. Een deel van het mijncomplex is in gebruik door een betonfabriek, de gebouwen aan de achterkant staan leeg en zijn vervallen. Zonder enige moeite loop ik naar de verlaten gebouwen van Charbonnage du Chouffre N10. Het valt me op hoe de natuur de gebouwen overneemt: er groeien bomen uit de bakstenen muren en uit de betonnen vloeren komen gras en strijken.

Charbonnage du Chouffre N10 is leeg, op een vergeten stoel na. Het glas is uit de ramen gesloopt, het hele gebouw is trashed. Wanneer ik door de kapotte ruiten naar buiten kijk, zie ik een glooiend landschap met in de verte een aantal grauwe huizen.

Hoewel Charbonnage du Chouffre N10 geheel leeg is, heb ik genoten van het lijnenspel en de lichtval in de verlaten gebouwen. Dit is echter geen locatie om uren rond te zwerven en te fotograferen.

Bezoeken ook de urbex site Charbonnage du Renard met zijn oldtimers.

urbex charleroi mijn
Urbex in Charleroi

Ik bezocht deze urbex locatie in België in de zomer van 2020.

Meer lezen?

FOTO'S CHARBONNAGE DU CHOUFFRE N10 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry