home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Wandelen op Texel in de winter

Wat te doen op Texel in de winter? Heb je een weekendje Texel geboekt? Trek er op uit in de natuur! Dit zijn de vijf leukste korte wandelroutes van Texel voor een winterse wandeling.

Texel heeft een uitgebreid netwerk met wandelpaden. In deze blog vind je vijf mooie wandelroutes die het best tot hun recht komen in de winter (of herfst).

wandelen vuurtoren texel
Wandelen rondom de vuurtoren Texel

Wandelroute vuurtoren Texel (vanaf 3 kilometer)

Op de noordpunt van Texel, daar waar de Noordzee en Waddenzee samenkomen, staat de vuurtoren van Texel. De vuurtoren van Eierland is een heerlijke plek om te wandelen op Texel. Strand, duinen en weidse uitzichten komen hier samen met de elementen van de natuur in Nederland.

De vuurtoren is hét icoon van Texel en daarmee een van de meer bijzondere bezienswaardigheden van Texel. Vanuit de vuurtoren kijk je aan drie kanten uit over de zee. Een rondje om de vuurtoren is een charmante korte wandeling op Texel waarbij je de Texelse vuurtoren steeds vanuit een ander perspectief ziet.

wandelen winter tuintjes texel
Wandelen door de Tuintjes op Texel

Bij de Vuurtoren van Texel in de Cocksdorp (in de richting van de Sluftervallei) begint de groene wandelroute. Deze wandelroute gaat door de duinen van Texel loop je door natuurgebied de Tuintjes en kijk je uit over de vuurtoren.

Wandelroutes bij de vuurtoren

Combineer de vuurtoren van Texel met de Eierlandse Dam. Deze strekdam is een van de mooie plekken op Texel die je beslist moet bezoeken bij een mooie zonsondergang of onstuimig weer.

steiger texel vlieland
De steiger van de boot naar Vlieland bij Kaap Noord

Wandelen op Texel met kinderen: het Sommeltjespad (1,5 kilometer)

Texel in de winter kan koud en guur zijn. Soms is het fijn om beschutting op te zoeken en te wandelen in het bos van Texel.

Het Sommeltjespad is een kindernatuurpad in de Dennen in Nationaal Park Duinen van Texel. De Sommeltjes zijn kleine aardmannetjes die dansen in maanlicht op een oude grafheuvel. Bij het opkomen van de zon verandert een Sommeltje in steen.

wandelen texel winter kinderen
Wandelen met kinderen langs het Sommeltjespad

Het Sommeltjespad is anderhalve kilometer lang. Langs de natuurroute staan veel Sommeltjes, maar ook houtsnijwerk van uilen en muizen, bomen met ogen en steden paddenstoelen. De kleine reiziger heeft haar ogen uitgekeken en heeft niet alleen gezocht naar Sommeltjes, maar ook naar winterse zwammen en ‘prikplanten’.

Je volgt de bruine paaltjes tijdens deze winterwandeling op Texel. Het Sommeltjespad is leuk tijdens een bezoek aan Texel met kinderen, het pad is toegankelijk voor (stevige) kinderwagens en buggies.

wandelen texel in de winter sommeltjespad
Wandelen Texel in de winter: het Sommeltjespad

De Slufter Texel: wandelen in de winter (vanaf 0,8 km)

Ga je wandelen op Texel in de winter? Sla deze natuurlijke bezienswaardigheid op Texel niet over!

Natuurgebied de Slufter staat in open verbinding met de Noordzee. De krekenstelsels in het zeegat komen staan na een winterse storm geregeld onderwater, wat zorgt voor spectaculaire landschappen die bijna on-Hollands aandoen. In de winter kun je struinen door de duinen, míts je de natuur niet verstoord.

Er lopen verschillende wandelroutes van uitzichtpunt de Slufter naar de zee. Een daarvan is het semiverharde familiepad wat toegankelijk is voor (stevige) kinderwagens, buggy’s en rolstoelen.

uitzichtpunt de slufter
Uitzichtpunt de Slufter, de start van een winterse wandeling

Mijn ervaring met de Slufter in de winter is dat het semiverharde pad bij heftige regel onbegaanbaar is voor alles met wielen. Via drassige grond kun je de diepe plassen omzeilen.

Wandelroutes de Slufter Texel

wandelen slufter met kinderen
Struinen door de duinen in de Slufter

Wandelroute door de geschiedenis van Texel (vanaf 1 kilometer)

In het zuiden van Texel ligt een aantal bunkers. Deze zijn gebouwd net voor de tweede wereldoorlog. Voormalige kustbatterij den Hoorn speelde een belangrijke rol bij de bescherming van den Helder. Tegenwoordig vormen de historische bezienswaardigheden van Texel een imposant uitzichtpunt over de natuur.

Het pad van de parkeerplaats naar de bunker den Hoorn is verhard en is geschikt om te wandelen met een kinderenwagen op Texel.

bunker in de duinen texel
Historische bezienswaardigheden op Texel: duinen en bunkers

Er loopt een avontuurlijk wandelpad door de Bollekamer en de Loodsmanduinen. Onderweg zie je mooie plekken op Texel en resten uit de historie, maar ook bijzondere 'grijze' duinen, het strand van Texel en met een beetje geluk ook zeehonden. De hele route, wandelroute Moksloot, heeft een lengte van 20 kilometer. Dit is een mooie route voor de wintermaanden, de bewegwijzerde wandelroute is gesloten van 1 maart tot 1 september. 

Kun je niet kiezen en wil je wandelen langs alle mooie plekken van Texel? In een Rondje Texel loop je in vier etapes en 76 kilometer het eiland rond. 

texel winter strand
Winterwandelen op Texel: strand, laarzen en gaan met die banaan

Wandelen bij Paal 28 Texel (ongeveer 6 kilometer)

Deze niet-officiële wandelroute combineert strand en duinen op Texel. De route start bij de parkeerplaats bij Paal 28. Tegenover de parkeerplaats begint een groene wandelroute, deze loopt door tot de Slufter. Wil je niet zo ver lopen op Texel in de winter? Volg dan de groene palen in zuidelijke richting door duinrijen langs kleine poeltjes. Neem na ongeveer drie kilometer de eerste afslag door de duinen. Je kunt dan wandelen aan zee en zo terug naar de parkeerplaats.

strandwandeling texel
Een strandwandeling op Texel bij Paal 28

De route bij Paal 28 voert door een natuurgebied met Konikpaarden. In de duinen in Texel komen veel vlinders voor, tijdens het bezoek aan Texel in de winter zie je de poppen aan de kale struiken hangen. Deze mooie plek op Texel is niet zo bekend bij de massa en vaak heerlijk rustig!

Niet ver van Paal 28 ligt Landal Sluftervallei. Landal Texel is een fijne uitvalsbasis om te wandelen op Texel in de winter. De huisjes liggen fraai midden in de duinen van Texel en vanuit je luie stoel zie je de konijntjes om het huis spelen. Texel strand ligt op een paar minuten fietsen.

In deze blog vind je meer leuke hotels op Texel (mét familiekamer).

texel winter storm
Het weer op Texel in de winter: wandelen door de storm

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry