home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


De mooiste plekken van Texel: strand, duinen en meer

Wat te doen op Texel? Strand, duinen, kneuterige musea en gezellige dorpen – je hoeft je niet te vervelen tijdens een weekendje Texel. Er zijn veel mooie plekken op het grootste Waddeneiland. Kortom, Texel heeft alles in zich voor een heerlijke vakantie in Nederland. 

Al deze mooie plekken op Texel kun je bezoeken tijdens een dagje Texel of een weekendje Texel. Ik heb zelf gekozen om een weekje op het eiland te blijven: er valt genoeg te beleven!

Dit zijn de leukste hotels met familiekamer op Texel.

texel strand en duinen
Strand en duinen

Texel strand en zee

Het eiland Texel beschikt over dertig kilometer strand. Er is genoeg plek voor iedereen en er is voor ieder wat wils. Op veel mooie plekken loop je zo de zee in.

Het strand op Texel is ieder seizoen mooi. In de zomer kun je genieten van prachtige zonsondergangen, in de herfst zie je fraaie dreigende luchten en in de winter geniet je van een serene rust. De kans is groot dat je het uitgestrekte strand voor jezelf hebt en niets meer hoort dan het klotsende water en de wind in je haar.

Geniet van de mooiste plekken op Texel strand. Focus op de leegte om je heen en let op details als schelpen in de vloedlijn en schuimkoppen op zee.

vuurtoren texel
De vuurtoren van Texel

Vuurtoren Texel

De Texelse vuurtoren ligt op het noordelijke puntje van Texel, ingeklemd tussen de Waddenzee en de Noordzee. De vurentoren ligt op een duintop en is aan die kanten omringt door zee. Dit laatste is uniek in Nederland! Voor vijf euro kun je via de stalen wenteltrap omhoog klimmen de toren in.

De vuurtoren van Texel is zeer fotogeniek, zeker op helder dagen.

Koop hier een ticket voor de vuurtoren van Texel.

vuurtoren texel waddeneilanden
De vuurtoren van Texel bij zonsopkomst

De Eierlandse Dam

Hoort de Eierlandse Dam thuis in het rijtje met mooie plekken en bezienswaardigheden op Texel? Als je het mij vraagt wel!

De Eierlandse Dam is een strekdam die zo vanuit de Duinen van Texel de Noordzee in loopt. Aan het eind van de middag zie je hier veel vogels, waaronder de verschillende meeuwen en de stern. De dam is uniek en komt het best tot zijn recht bij zonsondergang en harde wind. Het weer op Texel kan heel onstuimig zijn, het is altijd een verrassing wat je aantreft.

Vanaf de Eierlandse Dam kun je genieten van de schoonheid van Texel strand. Hier is het meestal niet zo druk.

eierlandse dam texel

golven texel eierlandse dam
De Eierlandse Dam

De steiger van de boot naar Vlieland

Tussen Texel en Vlieland ligt het Eierlandse Gat. Dit is dé plek om zeehonden te spotten op Texel. Met een beetje geluk (en een goede verrekijker) zie je ze vanaf het strand van Texel al liggen op een zandbank. Je kunt het geluk een handje helpen door een boottocht te boeken en op zeehondensafari te gaan. 

In de zomer is het hier vast heel druk, in de winter is deze mooie plek op Texel een oase van rust. De palen van de steiger zijn beslist een Instagram hotspot op Texel.

Ik besluit aan de slag te gaan met lange sluitertijden. In deze blog lees je meer over het fotograferen met lange sluitertijden.

mooie plekken texel boot
De steiger van de boot naar Vlieland

De haven van Sil Texel

Het haventje van Sil is een van de mooiste plekken van Texel! Deze bezienswaardigheid van Texel ligt pal achter de dijk van Cocksdorp. De haven van Sil is ooit aangelegd voor de aanvoer van bouwmateriaal en is later gebruikt als thuishaven van de postboot. Tegenwoordig leggen er niet veel boten meer aan in de have van Sil en is de haven in verval geraakt.

Wil je de haven van Sil fotograferen? Check dan de tijden van eb en vloed. Texel’s oude haven komt met laagwater droog te liggen.

haven van sil

haven van sil
De oude haven van Sil met zijn fotogenieke steigers

Ik heb menig uurtje doorgebracht in de oude haven en ik vind hem het mooist rond de hoogwaterkentering. Wanneer deze samenvalt met een fraaie zonsopkomst dan heb je geluk! Bij de haven van Sil zie je bovendien leuke steltlopers en steenlopers.

De IJzeren Kaap en Molen het Noorden

Langs de waddendijk aan de oostkant van Texel liggen nog meer fotolocaties. Wanneer je gaat fietsen op Texel zul je je ogen uitkijken bij de kleine natuurgebieden langs de dijk, deze heeft niet voor niks de bijnaam Vogelboulevard.

toren ijzeren kaap texel
Toren Ijzeren Kaap Texel

De Molen Het Noorden stamt uit 1878, deze molen is neergezet om het noordelijke deel van het Waddeneiland droog te leggen. De molen is een blikvanger in het open landschap en een mooie plek op Texel.

Iets naar het zuiden ligt de IJzeren Kaap, een buitendijks stukje land. Sinds halverwege de 19de eeuw staat er een ijzeren constructie in het desolate landschap als vuurloos baken. Dit is de meest oostelijke punt van Texel.

molen texel
Molen het Noorden

Paal 28 Texel

Paal 28 ligt op een paar minuten fietsen van Landal Sluftervallei. Dit strand van Texel is zelden uitgestorven.

De hippe strandtent Paal 28 is een van de hotspots op Texel.

strand paal 28 texel
Strand Texel bij Paal 28

Natuur: de Slufter Texel

De Slufter is een van de bekendste bezienswaardigheden van Texel. Dit unieke kwelderland grenst aan de Noordzee. De kleurrijke vlakte wordt doorregen door stroomgeulen en de monding van de Sluftergeul is bijzonder vogelrijk.

Vanaf de Slufter trap heb je het mooiste uitzicht over het bijzondere natuurgebied. Wanneer je de trap afdaalt kun je struinen door de zanderige geulen en duinen van Texel, een uniek landschap wat on-Hollands aandoet.

natuur de slufter texel|
Natuur op Texel: de Slufter

Bunker den Hoorn Texel: duinen en geschiedenis

In het zuiden van Texel ligt een aantal oude bunkers uit de tweede wereldoorlog. De bunkers in den Hoorn kijken uit over de glooiende duinen en stuifkuilen van natuurgebied de Bollekamer. De Bollekamer is een uniek stukje Texel met ‘grijze duinen’, mossen en poeltjes.

Bunker den Hoorn wordt ook wel uitkijkpunt Loodsmansduin genoemd.

texel duinen bunker
Oude bunker in de duinen van Texel

Dorpen in Texel

Verspreid over Texel liggen zeven dorpen met knusse oude kernen, gezellig terrassen, kleine musea en meer. Tijdens mijn laatste bezoek aan Texel, kerst 2020, was alles gesloten vanwege de harde lockdown. De dorpskernen met hun karakteristieke huizen en soms een molen zijn op zichzelf staande bezienswaardigheden, deze mooie plekken zijn dan ook zeker een bezoek waard.

Mijn favoriet? Ik twijfel tussen den Hoorn en Oudeschild. Voor mensen geïnteresseerd in de geschiedenis van Texel is er meer te doen in Oudeschild.

dorpen texel de hoord
Dorpen op Texel: de Hoorn

PRAKTISCHE TIPS VOOR EEN WEEKENDJE TEXEL

Overtocht naar Texel

De boot van Texel naar den Helder doet er ongeveer een half uur over. Er vertrekt ieder uur een boot, tijdens drukke periodes gaan er twee boten per uur. Je kunt een dagje Texel gaan, al is er zo veel te doen op Texel dat je beslist geen spijt krijgt wanneer je langer blijft! De laatste boot van Texel naar den Helder vertrekt rond 21.00 uur.

De boot naar Texel vanaf den Helder boek je eenvoudig online, je hoeft geen tijdslot te reserveren. Wanneer je online boekt (op kenteken) kun je meteen doorrijden de boot op. Je koopt altijd een retourticket.

storm op texle
Storm op Texel

Overnachten Texel

Er is geen gebrek aan slaapplekken op Texel!

Er zijn verschillende vakantieparken op Texel, waaronder Landal Texel en Roompot Kustpark Texel. Ik verbleef zelf in Landal Park Texel Sluftervallei, een mooi vakantiepark in de duinen. Vanuit de woonkamer zag ik iedere dag de konijnen in de duinen rondom het huisje, zo leuk!

Landal Sluftervallei heeft ook huisjes met een privésauna. Een huisje op Texel met sauna, wat wil je nog meer?

mooie plekken texel
Strand op Texel

Slaap je liever in een hotel? Je vindt luxe en gastvrijheid is Boutique Hotel Texel. Familiekamers zijn aanwezig voor een gezinsvakantie. O ja, er is zelfs een verwarmd binnenbad.

BnB ’t Kraaiennest is een kleinschalige bed and breakfast in het noorden van Texel. Ook hier zijn familiekamers aanwezig.

strand en duinen texel
Strand en duinen

Je ziet het, ik ben fan van het noorden van Texel. Hier vind je de mooiste plekken van Texel inclusief fraai strand en mooie duinen. Texel heeft mijn hart gestolen!

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry