home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Rhijnauwen en Amelisweerd: wandelen in het groen bij Utrecht

De landgoederen Oud Amelisweerd, Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen vormen een uniek gebied aan de oostkant van Utrecht. De rijksmonumenten trekken samen op jaarbasis een miljoen bezoekers! Het zal je dan ook niet verbazen dat dit een van de mooie plekken in Utrecht is om te wandelen in de bossen.

zonsopkomst amelisweerd
Zonsopkomst Amelisweerd

Geschiedenis Amelisweerd en Rhijnauwen

De landgoederen Nieuw Amelisweerd, Oud Amelisweerd en Rhijnauwen ontstonden in de middeleeuwen vanuit drie ridderhofsteden aan de Kromme Rijn. Landgoed Oud Amelisweerd (Kasteel Amelisweerd) is een bijzondere combinatie van brede lanen uit de achttiende eeuw en waterpartijen en slingerpaden uit de negentiende eeuw. Het achttiende-eeuwse bos bij Landgoed Nieuw Amelisweerd is een belangrijk leefgebied van reeën en reigers. Rhijnauwen is gebouwd in een formele parkstijl.

landgoed oud amelisweerd
Landhuis Oud Amelisweerd

In de twintigste eeuw zijn de landgoederen aangekocht door de gemeente Utrecht. De landhuizen en landgoederen zijn Rijksmonumenten die behoren tot de fraaiste landgoederen van Nederland. Landgoed Rhijnauwen heeft de meeste recreatieve voorzieningen.

Het Fort bij Rhijnauwen maakt onderdeel uit van Landgoed Rhijnauwen. Fort Rhijnauwen is het grootste vestingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Lees meer over wandelen en fietsen langs de nieuwe Hollandse waterlinie.

landgoed rhijnauwen
Landgoed Rhijnauwen

Natuur in Utrecht

De landgoederen van Utrecht vormen een fraai recreatiegebied voor haar bewoners. Deze bossen langs de Kromme Rijn zijn rijk aan bijzondere planten en dieren. Landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen vormen een heerlijke plek om te wandelen in Utrecht!

Het Fort van Rhijnauwen had tot 1977 een militaire functie en was daardoor hermetisch afgesloten voor het publiek. Hierdoor kregen bijzondere planten als korstmossen en orchideeën een kans. Op het schrale grasland huizen vossen en buizerds.

Wandelen bij Fort Rhijnauwen kan alleen met boswachter, deze wandeling in Utrecht kun je hier reserveren

wandelroutes amelisweerd
Leuke wandelroutes bij Utrecht

Leuke wandelroutes Utrecht

Amelisweerd is een leuke plek om te wandelen in Utrecht. Op het landgoed is een aantal korte bewegwijzerde wandelroutes uitgezet

Wandelroute Amelisweerd: rode route (3,2 km)

Wil je in Amelisweerd wandelen? De rode route is de leuke bewegwijzerde route van Amelisweerd en Rhijnauwen! Wanneer je de rode paaltjes volgt zul je wandelen in een bos met statige oude bomen. Vanaf de rand van het bos heb je uitzicht over de uitgestrekte weilanden met in de verte Science Park Utrecht (universiteitscomplex de Uithof).

Amelisweerd is vooral mooi op een koude herfstochtend wanneer de zon zijn best doet een baan te wanen door de lage mistbanken.

Museum Oud Amelisweerd is vanaf november 2020 permanent gesloten.

bossen amelisweerd
Brede lanen op het landgoed

Wandelroute Rhijnauwen: gele route (3,6 km)

Wil je in Rhijnauwen wandelen? Landgoed Rhijnauwen is een leuke zondagsmiddagwandeling in de buurt van Utrecht. Vlak bij de parkeerplaats, het theehuis en speeltuin Rhijnauwen kan het soms drukker zijn. Wanneer je de gele wandelroute in Rhijnauwen volgt laat je de drukte al snel achter je, via een brede laan loop je in de richting van Fort bij Rhijnauwen. De wandelroute voert langs de gracht van het oude fort en op sommige plekken loop je zelfs over de vestingmuren. Wandelen in Rhijnauwen combineert cultuur, historie en natuur in Utrecht!

amelisweerd herfst
Bossen rondom Utrecht in de herfst

Seizoensroutes (ongeveer 3 km)

Op de website van Theehuis Rhijnauwen staat een aantal leuke seizoenswandelingen. In de zomer wandel je langs appelbomen en lindebloesem, in de herfst focus je op paddenstoelen en kleurrijke lanen en in de winter zie je met een beetje geluk de sneeuwklokjeslaan bij Landhuis Nieuw Amelisweerd in bloei.

lente utrecht
Lente in Amelisweerd

NS wandeling amelisweerd (12,1 km)

De oude NS wandeling Amelisweerd loopt van Utrecht Centraal naar station Bunnik. Na een fraaie stadswandeling door het historische centrum en de grachtengordel van Utrecht volg je de Kromme Rijn langs Landgoed Oud Amelisweerd, Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen. Deze wandeling is het mooist in het voorjaar wanneer de kersen- en appelbomen in bloei staan. 

Eten in Utrecht bij Amelisweerd en Rhijnauwen

Geniet na het wandelen in natuur in Utrecht van de zon op het terras. Aan horeca is geen gebrek!

natuur utrecht
Natuur in Utrecht

Pannekoekenhuis Rhijnauwen Utrecht

Theehuis Rhijnauwen staat bekend om zijn uitgebreide pannekoekenkaart. In de volksmond heet het theehuis vaak pannenkoekenhuis Rhijnauwen. Het restaurant is ruim, catert individuele wandelaars en grote groepen en heeft een zonovergoten terras aan de oevers van de Kromme Rijn.

Er is veel aandacht voor (jonge) kinderen in Pannekoekenhuis Rhijnauwen. Honden zijn ook welkom.

Bezoek je Rhijnauwen met de kano? Je kunt direct aan het terras je kano aanleggen.

Tijdens openingstijden kun je in het pannenkoekenhuis een gratis boekje met wandelroutes in de buurt krijgen.

wandelen met kinderen
Wandelen met kinderen

Veldkeuken Amelisweerd Utrecht

De Veldkeuken in Amelisweerd is een bakkerij, zalencentrum en bakkerij in één. In de Veldkeuken in het koetshuis van Oud Amelisweerd kun je puur en lekker genieten. Op de kaart staan veel biologische keuzes met ingrediënten van het eigen landgoed. 

Eten in Vroeg

Vroeg is een sfeervol restaurant in een monumentale boerderij uit 1599. Restaurant Vroeg ligt op een steenworp afstand van Rhijnauwen en Amelisweerd. Hier wordt gekookt met de beste ingrediënten uit de streek. Vroeg is zeker niet het goedkoopste restaurant in Utrecht, maar iedere cent waard!

De bakkerij van Vroeg verkoopt heerlijk ambachtelijk brood. 

eten vroeg
Eten bij Vroeg Bunnik

Oude Tolhuys

Het Oude Tolhuys is een café restaurant aan de rand van Amelisweerd. Hier kun je gewoon gastvrij genieten, ’s zomers op het terras en in de winter bij de openhaard. De kaart is een bonte verzameling van vlees-, vis- en vegetarische gerechten.

wandelen rhijnauwen
Wandelen in Rhijnauwen

Slapen in kasteel Rhijnauwen

Wil je slapen als een vorst? Net buiten Utrecht ligt Stayokay Landhuis Rhijnauwen, hier kun je goedkoop overnachten in Utrecht. Er zijn slaapzalen in het oude kasteel Rhijnauwen en in de nieuwe bijbouw. Ik heb in beide mogen overnachten en het sfeervolle kasteel staat voor mij met stip op één!

Ontbijt wordt geserveerd in de eetzaal van het kasteel.

Houd je van Glamping en privacy? Buitengoed de Boomgaard ligt vlak bij Rhijnauwen. 

zorgboerderij bunnik
Knuffelen op de zorgboerderij

Amelisweerd Utrecht met kinderen

Verschillende korte wandelroutes door Amelisweerd. De meeste wandelpaden zijn geschikt voor buggy’s en kinderwagens. Op de landgoederen kun je vrij wandelen, er zijn zowel lange als korte routes mogelijk.

Theehuis Rhijnauwen is een fijn restaurant om te eten met kinderen. Naast het theehuis ligt een bosrijke speeltuin met onder andere glijbanen en een wip.

Niet ver van het koetshuis van Amelisweerd ligt een boerderij waar je verse melk en eitjes kunt kopen, en bovendien de pony's en geiten kan aaien.

boederij amelisweerd
Zorgboerderij Amelisweerd

Bereikbaarheid 

Adres

wandelen amelisweerd kaart

Bereikbaarheid met het OV

Bus 41 van Utrecht CS naar Wijk bij Duursteden brengt je naar Amelisweerd (bushalte Oud Amelisweerd) en Rhijnauwen (bushalte Rhijnauwenslaan).

Bereikbaarheid met de auto

De toegangswegen naar de landgoederen staan duidelijk aangegeven vanaf de Koningslaan/Provinciale weg N411.

kromme rijn utrecht
Wandelen langs de Kromme Rijn Bunnik

Rhijnauwen en Amelisweerd parkeren

Er zijn verschillende plekken om te parkeren als je wilt wandelen in Rhijnauwen en Amelisweerd.

In de weekenden kan het druk zijn. Je mag niet parkeren in de berm.  

wandelen weiland amelisweerd
Wandelen langs de weilanden en de Kromme Rijn

Bereikbaarheid met de fiets

Woon je in Utrecht en wil je wandelen in de buurt? Je kunt Amelisweerd en Rhijnauwen makkelijk bereiken met de fiets. Er zijn verschillende gratis fietsenstallingen, onder andere bij ingang Amelisweerd, ingang Rhijnauwen en ook bij pannenkoekenhuis Rhijnauwen Utrecht en aan de noordkant van het natuurgebied.

Naast de wandelpaden (die verboden zijn voor fietsers) lopen er verschillende fietsroutes door Amelisweerd en Rhijnauwen.

wandelen amelisweerd herfst
Herfstochtend in Amelisweerd

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry