home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)



Doen in Haarlem: de leukste bezienswaardigheden in een dag

Het is heerlijk om ver te reizen, maar het is ook heerlijk om leuke plekken in Nederland te ontdekken. Zoek je stad met een rijke historie die niet platgelopen wordt door buitenlandse toeristen? Zoek niet langer, Haarlem heeft alles in huis! 

Het oude centrum van Haarlem

Ik neem de trein van mijn woonplaats Utrecht naar Haarlem, een treinrit van iets meer dan drie kwartier. Vanuit het fraaie treinstation van Haarlem sta je in een mum van tijd in de oude binnenstad. Vergeet Amsterdam, de hofjes van Haarlem zijn veel leuker!

haarlem hof

oude stad haarlem
Hofje en klinkerstraten in het oude centrum van Haarlem

Het is heerlijk om doelloos langs de bezienswaardigheden van Haarlem te dwalen. Wil je iets minder avontuur en een stadswandeling door Haarlem maken met een duidelijk doel? Sla dan vooral Brouwershofje en Hofje van Oorschot niet over.

Let op: deze hofjes zijn gesloten op zondag.

Op Instagram Bloggers vind je een toffe wandelroute door Haarlem met veel tips.

Wetenschap in het Teylers Museum, Haarlem

Een bezoek aan Haarlem is niet compleet zonder een bezoek aan het Teylers museum, het museum van de verwondering.

teyler museum fossiel
Fossielen in het Teyler museum

Het Teylers museum is opgericht begin 19de eeuw als kenniscentrum voor kunst en wetenschap. Oorspronkelijk was het Teylers museum meer werkplaats dan een museum. In het museum zijn nog steeds veel oude instrumenten te vinden. De eerste directeur van het Teylers kocht modellen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de natuurwetenschappen. In het Teylers museum ontwaakt de wetenschapper in me!

Ik houd van de sfeer in het Teylers museum en zijn bijzondere architectuur. Het ovale gebouw, het open (glazen) dak, de oude houten vitrines en het smeedwerk van de balustrades op de eerste etage zijn prachtig.

ovale zaal teyler
De ovale zaal van het Teyler in Haarlem

Eeuwenoude boeken met spannende plaatjes

Deze tip is niet voor iedereen weggelegd, maar toch is dit zeker iets wat je moet doen in Haarlem als je de kans krijgt. Het is namelijk mogelijk om een privégids te boeken en naar de ‘geheime’ bovenverdieping van het Teylers Museum te gaan. Hier ligt een collectie antieke boeken.

De meeste oude boeken liggen veilig achter slot en grendel, bezoekers kunnen een aantal bekijken samen met een bibliothecaris van het museum. Zelf bladeren is er niet bij, je mag alleen maar toekijken hoe de bibliothecaris met smetteloze witte handschoentjes de pagina’s om slaat.

antieke boeken haarlem

bibliotheek teyler
Antieke boeken in de bibliotheek van het Teyler Museum in Haarlem

En dan kijk je ineens in een boek uit de 17de eeuw met prachtige biologische prenten van de anatomie van verschillende dieren. Of neem je in kijkje in een tijd waarin martelingen nog normaal waren, en zie je hoe een belhamel voor straf met een sterk zuur overgoten wordt.

Reserveren is noodzakelijk als je met een groepje mensen een rondleiding wilt boeken achter de schermen van het Teylers museum. Dit kan via de website van het museum.

Grote markt en Sint Bavokerk

Haarlem is een stad met geschiedenis. De Grote markt met de protestante Sint-Bavokerk dateert uit de middeleeuwen en ook rondom de markt zijn veel historische panden te vinden.

bavo haarlem
Op het dak van de Bavo Kerk

Haarlem heeft niet alleen deze protestantse Sint-Bavokerk, maar ook een katholieke Sint-Bavokathedraal. Ook deze kerk is gewijd aan de Heilige Bavo die de patroonheilige van de stad Haarlem is. De nieuwe Bavo is de kathedraal van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

De Nieuwe Bavo is pas geheel restaureert. Om dit te vieren is het 27 oktober 2019 mogelijk de ‘Klim naar het licht’ te ervaren. Dit is een loopbrug op een hoogte van 60 meter met een weids uitzicht over de stad Haarlem. Bij helder weer zie je de zee in de verte schitteren.

koepel bavo haarlem
De koepel van de Bavokerk in Haarlem

bavo toren
De Bavotoren

Wandelen langs de Spaarne

Natuurlijk is het lekker om gewoon door het oude centrum van Haarlem te slenteren langs leuke winkeltjes en boetiekjes, maar als je écht naar buiten wilt of sportief bezig wilt zijn dan is een wandeling langs de Spaarne een aanrader.

Ik loop de Groene Wissel 15: Bavo en Spaarne. Deze wandeling van 14 kilometer combineert oud en nieuw Haarlem en voert je lekker langs het water en langs verschillende molens. Is 14 kilometer net iets te ver? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om de route wat in te korten.

Wil je liever wandelen buiten Haarlen? Bezoek dan de betoverende Kennemerduinen.

wandelen spaarne haarlem
Wandelen langs de Spaarne

Eten in Haarlem

Zoek je een leuke plek om te eten in Haarlem? Dan is het Pakhuys the-place-to-be! Dit knusse eetcafé heeft eerlijke gerechten voor een mooie prijs. 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry