home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/07/2019

Haarlem

Ik heb de eer het jaarlijkse uitje voor mijn werk te organiseren. Een uitje voor acht man/vrouw, van dertigers tot zestigers. Mijn keus valt op een dagje Haarlem: er zijn leuke restaurantjes voor de inwendige mens, het Teylers museum moet medewerkers van mijn universiteit wel aanspreken en je kan er prachtig wandelen voor de kleine straatjes en langs de Spaarne.

Teylers museum Haarlem

Het Teylers museum is opgericht begin 19de eeuw als kenniscentrum voor kunst en wetenschap. Oorspronkelijk was het Teylers museum veel meer een werkplaats of een atelier dan een museum. De eerste directeur van het museum kocht modellen die bij zouden dragen aan de ontwikkeling van de natuurwetenschappen. In het museum zijn nog steeds veel oude instrumenten te vinden.

Teylers Haarlem
Het prachtige interieur van het Teyelmuseum

Ook zijn er in het Teylers museum vele fossielen en mineralen te vinden, welke in het statige gebouw op prachtige zijn zijn tentoongesteld.

Daarnaast zijn er kunstverzamelingen, die oorspronkelijk het doel hebben samen te discussiëren over kunst en jonge kunstenaars te inspireren.

Ik hou van de sfeer in het Teylers museum. Het ovale gebouw, het open (glazen) dak, de oude houten vitrines en het smeedwerk van de balustrades op de eerste etage.

Oude boeken

Wanneer je met een groep bent (dank lieve collegae!) is het mogelijk om met een gids naar de bovenverdieping te gaan. Hier ligt een aantal antieke boeken.

De meeste boeken liggen veilig achter slot en grendel, maar een klein deel van de collectie mogen bezoekers bekijken samen met een bibliothecaris van het museum. De bezoekers kijken terwijl de bibliothecaris met smetteloze witte handschoentjes voorzichtig de pagina's omslaat.

En dan kijk je ineens in een boek uit de 17de eeuw met prachtige biologische prenten van de anatomie van verschillende dieren. Of neem je in kijkje in een tijd waarin martelingen nog normaal waren, en zie je hoe een belhamel voor straf met een sterk zuur overgoten wordt. (Helaas gebeurt dat in sommige delen van zuid Azië nog steeds...)

in het Teylers kun je antieke boeken zien
Eeuwenoude boeken met spannende plaatjes

Tip: reserveren is noodzakelijk als je met een groepje mensen een rondleiding wilt boeken achter de schermen van het Teylers museum.

Soms worden verslagen van oude boeken ook voor een groter publiek uit de kast gehaald, zo is er voorjaar 2015 een tentoonstelling over verre reizen in het boekenkabinet!

Grote markt en Sint Bavokerk

Haarlem is een stad met geschiedenis. De Grote markt met de Bavokerk dateert uit de middeleeuwen en ook rondom de markt zijn veel historische panden te vinden. Daarnaast zijn er vele hofjes waar je lekker in kan (ver)dwalen.

De marktdagen in Haarlem zijn op maandag en zaterdag, maar ook op andere dagen zijn er enkele kraampjes te vinden. Zo worden er heerlijke stroopwafels verkocht!

kroonluchter in de bavo kerk haarlen
De kroonluchter in de Bavo-kerk

Wandelen langs de Spaarne

Natuurlijk is het lekker om gewoon door het oude centrum van Haarlem te slenteren langs leuke winkeltjes en boetiekjes, maar als je écht naar buiten wilt of sportief bezig wilt zijn dan is een wandeling langs de Spaarne een aanrader.

Vanwege de diversiteit van de wandeling heb ik gekozen voor de Groene Wissel 15: Bavo en Spaarne. Deze wandeling van 14 kilometer combineert oud en nieuw Haarlem en voert je lekker langs het water en langs verschillende molens. Is 14 kilometer net iets te ver? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om de route wat in te korten.

wandelen langs de spaarne
Wandelen langs de Spaarne

Na een gezellig etentje in 'het Pakhuis' keren we met zijn allen weer terug naar (de omgeving van) Utrecht gegaan.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry