home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Station As: fotograferen op een oud station in België

Er lopen verschillende oude spoorlijnen door België. Op sommige plekken staat zelfs nog oud materiaal. Ik vind het heerlijk om rond te snuffelen in en om oude treinen! In deze blog lees je meer over mijn bezoek aan verlaten treinstation van As België. 

verlaten station as belgie
Het verlaten station As

Urban exploring België

Het verkennen van verlaten gebouwen wordt ook wel urbexing genoemd, ofwel urban exploring. In Nederland zijn weinig verlaten panden te vinden, in België zijn er veel meer van. Urbexing is niet legaal, verlaten panden hebben vaak óók een eigenaar. Urbex locaties worden dan ook vaak geheim gehouden – dat zou vandalen buiten houden. Zelf geloof ik daar niet zo in, al zal ik op IkReis nooit de precieze urbex locatie prijsgeven.

Gelukkig zijn er ook panden die je legaal kunt bezoeken! Ook de oude treinen bij station As kun je rustig bekijken zonder de hete adem van de beveiliging in je nek.

verlaten spoor belgie
Oude verlaten sporen in België

De geschiedenis van Station As

Station is een voormalig spoorwegstation in de Belgische gemeente As. Het station is omstreeks 1876 gebouwd. Tijdens de exploitatie van steenkoolmijnen is het station uitgebreid. Station As werd het beginstation van de steenkooltreinen. Gedurende een korte tijd floreerde station As, totdat in 1925 de ringspoorlijn in gebruik werd genomen en de kolentreinen in een boog om het station reden. Station As werd een doorgangstation, totdat in 1983 de laatste passagiers zijn vervoerd.

Tegenwoordig is station As een beschermd monument. Het station is opgeknapt, er zit horeca in en het station fungeert als toegangspoort voor Nationaal Park de Hoge Kempen. Een bezoek aan station As is alles behalve avontuurlijk, tenzij je het beklimmen van de uitzichttoren van het station als een avontuur ziet. Deze 31 meter hoge uitkijktoren is een replica van de boortoren waarmee in As de eerste steenkool in Belgisch Limburg is ontdekt.

Op de smalspoorbaan rijdt een miniatuurtrein tussen het Driebankenbos en de uitkijktoren.

treinen graffiti
Treinen met graffiti

Oude treinen en locomotieven

In de België lopen verschillende oude spoorlijnen die na de sluiting van de kolenmijnen hun functie verloren. Op sommige plekken zijn nog oude treinen en locomotieven te bewonderen. Het aanbod voor urbex fotografen wordt steeds schaarser: in Gare du Montzen (station Blieberg) zijn de treinen weggehaald, bij la Gare Hombourg staan er hekken om de treinen.

Gelukkig kun je bij station As nog altijd verlaten treinen en locomotieven zien.

verlaten treinen
Oude treinen in België

In station As staan ongeveer vijftien oude treinwagons. De meeste zijn helaas hermetisch afgesloten: je kunt maar bij wagon naar binnen. Helaas is het interieur van deze wagon behoorlijk vernield door vandalen, op de vloer ligt glas en een aantal van de lederen treinbanken zijn gedemonteerd. Een enkel bruin gordijntje wappert in de wind. Tussen de lege blikjes redbull en bier staan potten met planten. Wat een vage plek! Sommige wagons zijn aan de buitenkant beklad met graffiti en straatkunst.

Er zijn twee oude locomotieven. Je kunt zelfs in de rangeerloc klimmen, het besturingssysteem valt bijna van ellende uit elkaar.

verlaten trein urbex
Oude treinen staan weg te roesten

Station As: doen of niet doen?

Station As is een saaie plek voor die-hard urbex fotograferen. Wanneer je echter een foto-uitstapje wilt combineren met lunch of een leuk uitje met het gezin dan zit je hier goed.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry