home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Op pad met een lelijk eendje

Ik ben opgegroeid in de wilde jaren ’80. Dat waren nog eens tijden! Op een druilerige zondag maak ik een reisje terug in de tijd: ik ga in een oldtimer touren in Zuid-Holland en Brabant. Manlief en de kleine reiziger gaan mee op avontuur in de citroën 2cv, ofwel het lelijke eendje.

molenroute oldtimer
Met een oldtimer langs oude molens

Lelijk eendje rijden

Daar staat hij dan! Vandaag rijden we in een Charleston rode eend. Het eendje is meer dan vijftig jaar oud en glimt aan alle kanten. Het is een oude dame met karakter en de oude dame verdient een naam. Ik noem haar Charlie.

Tak tak tak. De oude dame pruttelt een beetje bij het opstarten. Je moet een knop induwen en langzaam het pedaal op laten komen. Dat is best even wennen. Gelukkig krijg je een duidelijke instructie bij het huren van een lelijk eendje.

oostmolen gorinchem
Bij de Oostmolen in Gorinchem

De kleine reiziger kijkt vol verbazing naar de eend. Charlie maakt meer herrie dan ze gewend is. Snel zet ze een paar stappen achteruit, haar gezicht spreekt boekdelen. Wanneer we eenmaal rijden vermaakt ze zich kostelijk op de achterbank: ze zit hoger dan in onze Opel waardoor ze extra goed naar buiten kan kijken.

molentocht

molen gorinchem
Oud-Hollandse molens in Zuid-Holland

Daar bij die molen, die oude molen

Het is heerlijk om een oldtimer auto te huren en in Nederland op avontuur te gaan. Het is fijn om even te ontsnappen aan de hectiek van de verkoop van ons huis. Normaal ben ik degene die de planning van vakanties en dagtrips doe, dit keer heb ik weinig tijd en puf. Gelukkig heeft Huur een Oldtimer een aantal leuke routes uitgestippeld.

picknick

picknick bij de molen
Picknick in de polder

We kiezen voor de molenroute, de kleine reiziger is dol op windmolens! Ze is vooral fan van de draaiende witte molens langs de kant van de weg. Het wordt tijd dat we de kleine dame wat beter opvoeden zodat ze ook de oer-Hollandse molens gaat waarderen.

Gewapend met een picknickmand met koffie, thee en kruidnoten vertrekken we in het lelijke eendje. Ik ben 1,87 – niet echt klein – maar toch kan ik mijn benen prima kwijt in het autootje. De auto is niet zo breed, waardoor manlief en ik knus schouder en schouder zitten. De versnellingspook van de oude citroën steekt uit het dashboard.

lelijk eendje in de regen
Lelijk eend je in de regen

Lelijk eendje in de regen

Tak tak tak. Charlie pruttelt door de polder.

Drup drup drup. We zijn de eerste molen nog niet goed en wel gepasseerd of de eerste regendruppels spetteren op het raam. Waar zit het knopje van de ruitenwissers?

Het vrolijke picknickkleed blijft ongebruikt in de rieten mand liggen.

heerlijkheid marienwaerdt

herfst marienwaerdt
Landgoed de Heerlijkheid Mariënwaerdt

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

We volgen de uitgestippelde molenroute en bezoeken meer dan tien molens in Gorinchem, Meerwerk en Culemborg. De totale route door de polder bevat zestien molens, maar in de loop van de middag houden we het voor gezien. Door wegafzettingen is het lastig de route te volgen en door omleidingen moeten we regelmatig terug.

Ik ben meer een meisje van de bossen dan van de polders. Vanuit Culemborg zetten we daarom geen koers naar Geldermalsen of de molen van Beesd, maar rijden we naar de Landgoed Heerlijkheid in Mariënwaerdt. Daar stopt de regen eindelijk en piepen de laatste zonnestralen van de dag door de kleurrijke herfstbomen. Het zal niet lang meer duren voor de bomen hun prachtige bladertooi verliezen, wachtend op het voorjaar.

Vanuit Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt kun je prachtig wandelen op de Betuwe.

heerlijkheid marienwaerdt
Hartjes van de herfst bij Landgoed de Heerlijkheid!

Oldtimer huren voor een dag

Helaas, het is tijd om afscheid te nemen van Charlie. Onze miniroadtrip in een oldtimer zit er op.

Wil je een oldtimer huren voor een dag? In de loods van Huur een Oltimer in Hoogblokland staan heel veel toffe auto’s! Naast eendjes in veel kleuren kun je er ook een antieke volkswagen kever huren, een vespa of een volkswagenbusje (inclusief een oldtimer camper).

oldtimer huren zuid-holland
Welke oltimer auto wil jij huren?

De oude blauwe volkswagenbus op de parkeerplaats met zijn leuke geblokte gordijntjes spreekt heel erg tot mijn verbeelding. Wat een gave auto! Ooit ga ik ook deze oldtimer bus huren. De kleine reiziger nestelt zich al met een zacht dekentje op de achterbank. Het kost me de grootste moeite haar weg te krijgen. De kleine dame komt pas in beweging als ze zelf achter het stuur van een oldtimer mag kruipen. Vooruit, even dan.

volkswagen busje huren
Je kunt ook een volkswagen busje huren

Wil je ook op pad met Charlie of een van de andere toffe auto's? Hier kun je een dagje een oldtimer huren.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry