home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Doen in Hattem met kinderen: van stadswandeling tot broodjes bakken

Hanzestad Hattem ligt in de provincie Gelderland aan de noordkant van de Veluwe. Het is een knus stadje dat zich uitstekend leent voor een stadswandeling, er is bovendien een aantal leuke musea. In deze blog lees je wat te doen in Hattem met kinderen!

stadswandeling hattem

oude centrum hattem
Leuke huisjes tijdens de stadswandeling

Stadswandeling Hattem

Het oude centrum van Hattem is klein en compact. In een paar uur tijd wandel je lang de belangrijkste bezienswaardigheden. Hattem heeft een gezellige markt met leuke terrasjes, een gracht met oude stadsmuren en natuurlijke de oude molen.

“Wieken gaan draaien”, aldus de kleine reiziger. Ze is dol op molens, de grote witte windmolens langs de snelweg zijn favoriet. Hoezo landschapsvervuiling?

Ik geniet van het slenteren tussen de kleine antieke huizen en de weelderige plantenbakken. Een stadswandeling in Hattem centrum is als een bezoek aan een openluchtmuseum.

stadsmuur hattem

gracht hanzestad hattem
Historische bezienswaardigheden Hattem

Bakkerijmuseum Hattem

Ga je naar Hattem met kinderen? Een bezoek aan het bakkerijmuseum is een must do!

We zijn nog niet goed en wel in het museum (en net begonnen met de speurtocht) wanneer de bakker ons roept. Willen we mee broodjes bakken? Daar hoeven we niet lang over na te denken.

Op zaterdag kun je in het bakkerijmuseum brood bakken met kinderen.

brood bakken hattem

bakkerijmuseum hattem
Speculaaspoppen bakken in Hattem

De broodjes blijken trouwens geen broodjes te zijn, maar heus speculaaspoppen. Voor ik goed en wel door heb wat er gebeurt, neemt de kleine reiziger al een grote hap uit het speculaasdeeg. Ehhhh, dat is niet de bedoeling.

Haar kleine knuisjes kneden het deeg en met een beetje hulp wordt het soepele deeg in de mal gedaan. De geur van kaneel prikkelt mijn neus. Dat ruikt lekker! Met een touwtje wordt het overtollige deeg van de vorm af geschraapt. Dáár komt de ruwe achterkant van speculaas vandaan.

hattem kinderen

bakke met kinderen
Doen in Hattem: bakken met kinderen

Na een half uurtje is het popje klaar. In de tussentijd kijken we naar de broodshow, een voorstelling met deeg, broodjes in allerlei vormen en een grappige bakker. Ik vind het knap hoe deze man in een hoog tempo grapjes aan elkaar rijgt: het ene moment maakt bij (kleine) kinderen aan het lachen gevolgd door grapjes op het niveau van volwassenen.

Met een volle buik van de speculaaspop lopen we door het museum, waar de bakkerijgeschiedenis van Hattem uitvoerig wordt belicht.

Toegang: EUR 9,00 (EUR 7,50 voor kinderen), gratis met een museumjaarkaart. Hier vind je de actuele openingstijden. 

bakkersgilde hattem
Bakkersgilde in Hattem

Anton Pieck Museum

Liefhebbers van sprookjes komen aan hun trekken in het Anton Pieck Museum in Hattem. De tentoonstelling in het museum bestaat uit twee delen: een permanente tentoonstelling over Anton Pieck op de bovenverdieping en een wisselende tentoonstelling op de begane grond en in de kelder.

Ik dacht dat ik aardig wat sprookjes kende, maar het museum heeft me doen beseffen dat er nog een hoop te ontdekken valt.

Ga je naar Hattem met kinderen? Dit museum is niet echt leuk voor peuters en kleuters. Oudere kinderen kunnen zich vermaken met de speurtocht.

Toegang: EUR 9,00 (3,50 voor kinderen), gratis met museumjaarkaart. Hier vind je de actuele openingstijden. 

anton pieck museum
Anton Pieckmuseum

Cowde: het lekkerste ijs in omgeving Hattem

Een dagje Hattem met kinderen is niet compleet zonder het eten van een ijsje. En waar kan dat beter dan bij Cowde? Cowde is een boerderij net buiten Hattem. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen op de trampoline, rijden in een van de (speelgoed)trekkers en kijken bij de poezen en de kalven.

Spelen maakt hongerig en in het kleine boerderijwinkeltjes zijn ijsjes in allerhande smaken te koop. Echt een aanrader!

cowde boerderij
Kijken bij de boer

Praktische tips

Parkeren in Hattem

Wil je gratis parkeren in Hattem? Dat kan in de jachthaven bij de stadspoort. Ook bij de Boni supermarkt kun je gratis parkeren, al heb je daar een parkeerschijf nodig en kun je er maximaal twee uur je auto kwijt. (Dat is lang genoeg voor een bezoek aan het nabijgelegen Anton Pieck Museum en een snelle blik op de molen van Hattem.)

pittoresk hattem
Wandelen in pittoresk Hattem

Overnachten bij Hattem

Hattem is niet zo groot, je kunt in een dag een stadswandeling maken langs de leukste bezienswaardigheden van Hattem. Wil je een bezoek aan Hattem combineren met de Veluwe of andere leuke plekken in omgeving Hattem? Dan kun je bijvoorbeeld overnachten in Molecaten Park Landgoed Molecaten.

Aan de rand van Hattem centrum kun je overnachten op een leuke woonboot, een fijne uitvalsbasis voor een weekendje weg in Nederland.

bezienswaardigheden hattem
Bezienswaardigheden Hatrem: de oude molen

Meer lezen?

  • stedentrips met kinderen


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry