home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Wandelen in Utrecht: Kaapse Bossen bij Doorn

Als je – net als ik – van wandelen houdt, zijn er veel mooie plekken in Utrecht en op de Utrechtse Heuvelrug. Een van mijn favoriete gebieden zijn de gevarieerde landschappen van de Kaapse Bossen bij Doorn. De Kaapse Bossen zijn een fijn dagje uit rondom Utrecht! 

kaapse bossen uitzichttoren
Uitzichttoren Kaapse Bossen Doorn

Kaapse Bossen Doorn

De Utrechtse Heuvelrug is een oase van rust net buiten de randstad. Tussen Utrecht en Amersfoort liggen bossen, zandverstuivingen en heilandschappen. Deze zijn het hele jaar door goed voor uren wandelplezier!

De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, midden op de Utrechtse Heuvelrug. Het bos vormt een mooi wandelgebied met statige beukenlanen, smalle bospaadjes, stuifzand en heide. Kers op de taart is uitzichttoren de Kaap, een toren met uitzicht over vrijwel de hele Utrechtse heuvelrug.

Dit zijn de mooiste heidewandelingen van de Utrechtse Heuvelrug.

kaapse bossen kaart

kaapse bossen herfst
Herfst in de Kaapse Bossen

Leuke wandelroutes Kaapse Bossen

Er lopen wandelroutes door de Kaapse bossen. Deze variëren in lengte, zo is er voor ieder wat wils.

De eenvoudigste wandelroute is het ‘Rondje Helenaheuvel’ vanaf de parkeerplaats op de Helenalaan. Deze circulaire route door de bossen bij Utrecht is ongeveer twee kilometer lang en zeer geschikt voor (kleine) kinderen en mindervaliden. De wandeling voert door statige lanen met aangeplante beukenbossen en plukjes heide. De wandeling eindigt bij de Kaapse Heide, bij het stuifzand is een losloopgebied voor honden.

Hier lees je meer over het rolstoelpad op de Kaapse Bossen. 

bessen
Bessen in het bos

Wil je de gele wandelroute combineren met een bezoek aan de uitzichttoren? Dan kun je ongeveer halverwege de wandeling een pad naar links nemen. Deze afslag is niet gemarkeerd.

Meer wandelen Kaapse bossen

Wil je graag 5 kilometer wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? Volg dan de rode route.

Als je de paarse route volgt zie je alle hoogtepunten van de Kaapse Bossen. Deze route is 9 kilometer. Tot de hoogtepunten van de Kaapse Bossen horen een uitzichttoren, de Stenen Tafel en de Doornsche Kei.

In de Kaapse Bossen kun je vrij wandelen over de paden.

uitzichtstoren de kaap
Uitzichttoren de Kaap

Uitzichttoren Kaapse Bossen

Een metalen uitzichttoren is een van de leukste bezienswaardigheden van de Kaapse Bossen in Doorn. Vanaf de 25 meter hoge toren uitzichttoren heb je een fraai uitzicht over de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Uitzichttoren de Kaap is een hoogtepunt – zeker voor kinderen. De kleine reiziger klimt dapper omhoog. Eenmaal boven vindt ze het een beetje spannend, het plateau is best hoog en het waait flink. Ze wil dan ook vrij snel weer terug naar beneden.

Het mooiste uitzicht heb je natuurlijk in de herfst, wanneer de bomen zich verhullen in hun keurrijke herfstkleed. Wij zijn dol op de bossen en we bezoeken de uitzichttoren nog een keer. Er zijn veel bossen op de Utrechtse Heuvelrug, dit is met stip een van de mooiste bossen in de herfst!

heide wandelen kinderen

paarse heide utrecht
Wandelen door de paarse heide

Restaurant Kaapse Bossen

In chalet Helenaheuvel in de Kaapse Bossen zit een knus theehuis. In de zomermaanden biedt het terras uitzicht op de paarse Kaapse Heide, een van de mooiste heidegebieden van de Utrechtse Heuvelrug.

Kaapse Bossen met kinderen

Bij de Kaapse Bossen zijn er geen speciale faciliteiten voor kinderen, er is helaas geen speeltuin of kabouterpad. De uitzichttoren maakt echter een hoop goed, zelfs bij mijn meisje van twee.

vliegenzwam kaapse bossen

paddestoel kaapse bossen
Paddestoelen op de Utrechtse Heuvelrug

Door de Kaapse Bossen loopt een rolstoelpad wat ook zeer geschikt is voor de kinderwagen en de buggy. De uitzichttoren is op zich te bereiken met de buggy, maar reken op flinke boomwortels en andere oneffenheden in de bossen rondom Utrecht.

In de herfst ga ik met de kleine reiziger op zoek naar paddestoelen. Mijn peuter is zwaar onder de indruk!

hut kaapse bossen
Hutten in de Kaapse Bossen

Bereikbaarheid Kaapse Bossen Doorn

Adres

Sint Helenalaan 2, 3941 EH Doorn

Bereikbaarheid met het OV

Bus 50 brengt je vanuit Utrecht Centraal naar Doorn. De busrit duurt ongeveer vijftig minuten.

De Groene Entree van de Kaapse bossen ligt een de Maarsebergseweg. De bus stopt om de hoek bij bushalte Kaap Doorn. Vanuit bushalte Zonnehuis loop je in twintig minuten (1,5 kilometer) naar de Sint Helelalaan.

Wil je de uitzichttoren in de Kaapse bossen bezoeken? De Groene Entree Kaapse Bossen is de makkelijkste toegangsroute wanneer je met het openbaar vervoer reist.

wandelen lanen
Wandelen door fraaie lanen

Bereikbaarheid met de auto

Wil je parkeren bij de Kaapse Bossen? Bij het theehuis aan de Sint Helenalaan is een ruime parkeerplaats. Parkeren is gratis. Hier begint een aantal bewegwijzerde rondwandelingen.

Bij de Groene Entree aan de Maarsebergseweg is een tweede parkeerplaats. Ook hier komen verschillende boswandelingen samen, zo voeren de paarse en rode wandelroute langs de Groene Entree. 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry