home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Going local: eten, drinken en slapen in Porto

Wanneer ik mijn Portugese ex-collega via Facebook vraag wat je gewoon gezien en gedaan móet hebben als je in Porto bent, is zijn eerste antwoord dat ik een Francesinha moet eten en port moet drinken. Wat? Ricardo besluit naar Porto te komen om me rond te leiden. Going local in Porto.

Eten: de Franscesinha

Een Francesinha is een lokaal gerecht. Het is een soort toast, met daarom heel veel kaas, worst, salami en pittige saus. Ik vind de saus niet echt pittig, maar het gebrek aan peper wordt gecompenseerd door wat extra kaas. Deze caloriebom is op veel plekken in Porto te krijgen, en helaas is het gerecht te machtig om op verschillende plekken een vergelijkend warenonderzoek te doen. Een Franscesinha is geen stijlvol gerecht wat mooi gepresenteerd op je bordje beland, dus de foto zal ik je sparen.

Ik eet mijn Franscesinha bij Botequim Ribeira Square met uitzicht over het water. De kwaliteit is goed en voor een complete maaltijd met drinken ben ik nog geen 15 euro kwijt.

Port proeven in Portugal
Het proeven van rode en witte port

Drinken: port

Ik drink eigenlijk al jaren geen alcohol meer, maar naar Porto zonder port is een beetje als Nederland zonder kaas. Dat kán gewoon niet. En dus volg ik het advies van de local om port te proeven.

Ricardo loodst mee een klein portcafeetje in (een vinologia), waar ik kan kiezen tussen port, port en ehhhh, meer port. Sommige porten zijn meer dan tien jaar oud, terwijl andere nog vrij jong zijn. Er is maar een beperkt aantal vaten beschikbaar van de port die ik dronk, dus ik ga hier maar geen namen noemen. Op is op.

Ik krijg drie gaasjes port, een zoete witte en twee rode. Bij de port wordt een glaasje water geserveerd. Daarbij kan ik kiezen tussen chocolade of lokale kaasjes. Ik kies voor de kaas, welke geserveerd wordt met pompoencompote, een lokale lekkernij.

Ik drink mijn portje bij de vinologia 'La Maison de Porto' aan de Rua de Soa Joao 46.

Eten: allemaal kleine tapas hapjes 

Terwijl buurland Spanje bekend staat om zijn tapas en kleine gerechtjes, kan ook Portugal er wat van! Ik geniet van kleine deegdriehoekjes gevuld met vis en van een soort kaaskroketten. Daarbij krijg ik uiteraard olijven, breekbrood met wat olijfolie en verschillende soorten boter. Wat een heerlijke lunch.

tapas in Porto, Portugal
lokale tapas in Porto

Ik eet bij Petisto da Liberdade aan het Liberdade Square. De porties zijn niet al te groot, maar gezien de prijs kan je er makkelijk iets bij bestellen. Per gerechtje ben je 1-3 euro kwijt en voor 5 euro kun je je buikje aardig vol eten.

Eten: erwtensoep

Wie bij erwtensoep denkt aan zware Hollandse kost, is waarschijnlijk nog nooit bij Clerigos in Porto geweest. Deze hippe (koffie)tent serveert veel gebakjes, sushi, pizza en lekkere lunches. Ik kies voor een kop thee, een broodjes mozzarella en tomaat en een frisse, dunne erwtensoep. Voor deze uitgebreide lunch ben ik slechts 6 euro kwijt. En tijdens het wachten kan je gebruik maken van gratis WiFi.

Clerigos ligt aan de Rua das Carmelitas 151 aan de voet van de Torre dos Clerigos.

lunch bij Clerigos, Porto
Een gezellige plek voor lunch

Drinken: lokaal bier

Zelf niet geprobeerd, maar vriendlief is het lokale bier Sagres zeer goed bevallen.

Snack: eten op de lokale markt

Groenten, fruit, verschillende soorten worst, vis, vaten met port en zelfs souvenirs, je vindt het allemaal op de Balhao markt vlak bij het gelijknamige metrostation. Het oude marktgebouw wordt op dit moment (deels) gerestaureerd, maar het stalen skelet en het dak blijven behouden en zijn een lust voor het oog.

De sfeer op de markt is goed, naar een enkele toerist zijn er met name Portugezen te vinden die er hun dagelijkse boodschappen doen.

Bilhao markt in Porto, Portugal
Groenten en fruit op de Balhao markt

Slapen: Oporto Stories Apartments

Centraal gelegen aan de verkeersvrije winkelstraat Santa Catarina vind je het appartementencomplex 'Oporto Stories Apartments'. Ik overnacht in een appartement voor twee personen met een slaapkamer, een zeer complete keuken met fornuis, koelkast, oven, magnetron, vaatwasser en wasmachine. Daarnaast is er een zitje op de serre en is er een ruim dakterras.

Het appartement is stijlvol ingericht met lokale nijverheidsproducten als kleurrijk beschilderde tafeltjes en kandelaars, bijpassende kussens en schilderijtjes. 

Oporto Stories Apartments, Santa Catarina 219. De metro vanaf het vliegveld naar het centrum stopt op loopafstand van het hotel.Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry