home    bestemmingen    going local    fotografie    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
bestemmingen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
27/04/2017

Myanmar 2005

Nadat ik mijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht had afgerond, heb ik een jaar door Azië gereisd. Deze reis is terug te vinden op de site www.outofasia.nl. Mijn reis begon in het mooie en gastvrije Myanmar (Birma).

Myanmar 2005. Een gesloten dictatuur. Een deel van het land is gesloten voor buitenlanders, maar in andere delen van het land kan je relatief vrij rondreizen. Mits je in officiële hotels slaapt... Internet is er (nog) bijna niet en in het enkele internetcafé wat het land rijk is zijn veel websites geblokkeerd. Er is geen mobiel netwerk en ook de ATM doet het niet. Toch is er een verschuiving gaande richting meer vrijheid: tegen alle verwachtingen in mag mijn telefoon meer het land in.

myanmar roken
Een rokende vrouw op haar varanda in Bagan

Myanmar is een prachtig land, het is zo mooi en zo puur! De natuur is er prachtig en ik ben onder de indruk van de vele oude tempels. De mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam, voor hen ben je een connectie met de buitenwereld. Ze vragen je dan ook het hemd van het lijf. Met name over voetbal - welkom in Azië. 

Route Myanmar

Mijn rondreis door Myanmar start in de voormalige hoofdstad Rangoon. Wat een leuke en rustige koloniale stad! Ik slenter langs tempels en oude markten. Vanuit Rangoon reis ik met de trein naar Mandalay en de oude hoofdsteden. Veel mensen blijven maar kort in het noorden, maar ik neem de tijd. 

Met de boot reis ik naar Bagan met zijn indrukwekkende tempels. De tempels liggen vrij uitgestrekt, dus ik verken de omgeving per fiets. Daarna reis ik naar het rustieke Inle Lake en Kalaw, een prachtige omgeving voor een trekking. Via Bago terug naar Rangoon.

Een foute regime

Wel of niet naar Myanmar, dat is de vraag. 

Door je ogen te sluiten en een land te negeren lost de dictatuur niet op. Zeker niet in een land wat van zijn inkomsten niet afhankelijk is van het toerisme. Aan de andere kant: als je wél naar een land gaat, sponsor je ongewild toch het regime... Responsible tourism betekent voor mij keuzes maken. Ik ga naar Myanmar, maar ik probeer mijn euro's weg te houden bij de junta. En dat is makkelijker dan het lijkt!

Veel locals geven tips het geld uit het toerisme zoveel mogelijk geld uit de handen van de junta te houden. Ze wijzen je een ingang van een tempel waar meestal geen controle is, of ze verklappen je hoe laat je naar binnen mag zonder een kaartje te kopen. Soms doen ze dit gratis, soms vragen ze een fee als gids. 

JIJ bent als reiziger veel goedkoper uit wanneer je zaken doet met de locals in plaats van met de overheid, maar persoonlijk steun ik liever de lokale middenstand dan het leger. En zo draag ik op mijn manier een steentje bij aan een betere wereld.

u-bein myanmar
De U-bein brug bij Amarapura

Links

will go to myanmar
landenkompas
rondreis myanmar

 

Deel deze pagina:

Content Copyright © 2003 - 2017 Jenny Smit.       Disclaimer      Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2017 Jenny Smit.
Disclaimer
Website by Web Chemistry